Μεγάλη ανάπτυξη, σύνθετων χρήσεων, στην περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, η οποία εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 856 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται στα σκαριά, με το Τμήμα Περιβάλλοντος να τη θέτει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι στις 23 Ιουνίου.
Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, πίσω από την ανάπτυξη βρίσκεται Ισραηλινός επιχειρηματίας, με κυπριακό διαβατήριο, ενώ το μεγαλύτερος μέρος της γης όπου θα αναπτυχθεί, έχει αγοραστεί από την REMU της Τράπεζας Κύπρου για το ποσό των 28,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, που ετοίμασε και κατέθεσε η εταιρεία ROFENO PROPERTIES LIMITED, ως ο κύριος του έργου, η ανάπτυξη αφορά στην κατασκευή και λειτουργία ενοποιημένης ανάπτυξης μεγάλων και σύνθετων χρήσεων.
Το προτεινόμενο Χωροταξικό Σχέδιο θα καλύπτει μια έκταση γης 949.916 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες κύριες χρήσεις με συνολικό δομήσιμο εμβαδόν (συντελεστή δόμησης) 350.785 τ.μ.:
• Ιδιωτικό Σχολείο
• Ιατρικό Ίδρυμα - Κέντρο Αποκατάστασης Ευρωπαϊκής Επωνυμίας (European Branded) που θα υποστηρίζει σειρά Μονάδων Υποβοηθούμενης Διαβίωσης
• Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας
• Επιχειρηματικό Πάρκο
• Αθλητικές Εγκατάστασης - Οργανωμένο Αθλητικό Κέντρο Πολλαπλών Δραστηριοτήτων, Ενιαία
• Ιδιωτικός Χώρος Πράσινου του Επιχειρηματικού Πάρκου
• Ενιαία και Οργανωμένη Οικιστική Ανάπτυξη που θα εμπεριέχει στοιχειώδεις υποδομές Εμπορίου και Αναψυχής (προς εξυπηρέτηση της ίδιας της ανάπτυξης)
Με βάση τα όσα καταγράφονται στην Μελέτη, η κατασκευή του προτεινόμενου έργου αναμένεται να γίνει σταδιακά. Οι στρατηγικές χρήσεις πιθανότατα θα κατασκευαστούν σε δύο διαδοχικά στάδια, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια θα ακολουθήσουν σε 5 στάδια, με περίπου δύο χρόνια για κάθε φάση και ορισμένες βασικές επικαλύψεις. Ως εκ τούτου, η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030. Επίσης, το Σχολείο θα κατασκευαστεί σε δύο Φάσεις, με την πρώτη να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2024.
Σημειώνεται ότι, η ανάπτυξη θα γίνει εντός 16 τεμαχίων, τα οποία βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα ενώσει την Λεμεσό με τον Μονιάτη, και ελαφρώς νοτιοανατολικά του Heritage Private School, ενώ η κτημοσύνη στο σύνολο της εμπεριέχει κάποιες δραματικές τοπογραφικές διαφορές, με το μεγαλύτερο σύνολο της να είναι σχετικά επίπεδο, και να απολαμβάνει τόσο θέα προς τη θάλασσα στον μακρύ ορίζοντα, όσο και θέα προς το βουνό στον εγγύς ορίζοντα.
Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο (Master Plan)
Τι θα περιλαμβάνει το έργο
Όπως αναφέρεται στην Μελέτη, η ανάπτυξη δημιουργεί ένα περιβάλλον μικτής χρήσης που θα αποτελείται από εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης, κορυφαίες υποδομές επιχειρηματικών πάρκων, με στόχο τη δημιουργία ενός επιτυχημένου περιβάλλοντος καινοτομίας, όλα ενταγμένα σε μια ενοποιημένη και ολοκληρωμένη οικιστική ανάπτυξη που περιβάλλεται από πράσινα πάρκα και υποστηρίζει κοινωνική, ψυχαγωγική και χωρική υποδομή, και θα περιλαμβάνει τις εξής χρήσεις:
1. Επιχειρηματικό Πάρκο: Θα φιλοξενεί την Υποδομή Μικτής Χρήσης της ανάπτυξης – π.χ. εμπόριο, εστίαση (F&B) και αναψυχή και ξενοδοχείο.
2. Ιδιωτικό Πράσινο του Επιχειρηματικού Πάρκου: Η κεντρική πράσινη καρδιά της ανάπτυξης, που αποτελείται από εκτεταμένους χώρους πρασίνου με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους.
3. Εγκατάσταση Έρευνας & Ανάπτυξης: Εγκατάσταση εκκίνησης και θερμοκοιτίδας, που στοχεύει κυρίως στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας και της ενέργειας.
4. Αθλητικές Εγκαταστάσεις: Οι αθλητικές εγκαταστάσεις αποτελούνται από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με 600 θέσεις και βασικούς υποστηρικτικούς χώρους, μια ακαδημία τένις με 8 γήπεδα τένις, ένα γήπεδο βόλεϊ/μπάσκετ χωρίς καθίσματα, μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων χωρίς καθίσματα, καθώς και ένα παγοδρόμιο που θα επιτρέπει την διεξαγωγή αγώνων χόκεϊ επί πάγου. Οι εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε γη 70.000 τ.μ., ενώ έχουν συντελεστή δόμησης 10.500 τ.μ., με πρόγραμμα που καλύπτει γήπεδο ποδοσφαίρου με περιβάλλοντα στίβο, γήπεδα τένις και γυμναστήριο με χώρο ολυμπιακής πισίνας.
5. Ιατρικό Ίδρυμα / Κέντρο Αποκατάστασης: Η εγκατάσταση έχει συντελεστή δόμησης 3,874 τ.μ. και περιλαμβάνει πληθώρα ιατρικών εγκαταστάσεων και κέντρο αποκατάστασης (χωρίς να συμπεριλαμβάνει Τμήμα Έκτακτων Περιστατικών).
6. Οικιστική: Έχει συντελεστή δόμησης 226,711 τ.μ. και θα περιλαμβάνει 1,752 μονάδες διαφόρων μεγεθών (διαμερίσματα 1 έως 4 υπνοδωματίων, κατοικίες 3 υπνοδωματίων και επαύλεις 4 υπνοδωματίων). Με βάση τους υπολογισμούς, θα μπορούν να διαμένουν περίπου 6,139 άτομα.
7. Το Ιδιωτικό Σχολείο: Έχει συντελεστή δόμησης 36,500 τ.μ. και θα περιλαμβάνει περίπου
13.000 τ.μ. για εστίες και 23.500 τ.μ. για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το σχολείο θα έχει νηπιαγωγείο, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με συνολική χωρητικότητα 2.000 μαθητών και θα έχει συνολικά 256 άτομα προσωπικό, εκ των οποίων τα 56 θα είναι διοικητικό και υποστηρικτικό). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, θα υπάρχει της «παράγοντας ποικιλομορφίας» για το ακαδημαϊκό προσωπικό, που σημαίνει ότι δεν θα είναι όλοι στο σχολείο ταυτόχρονα.
8. Άλλα: Με βάση το Κεφάλαιο 24 του Τοπικού Σχεδίου Λεμεσού, οι αρχές θα ζητήσουν ορισμένες «Υποστηρικτικές Εγκαταστάσεις και / ή Έργα» (Έργα Πολιτισμού & Περιβάλλοντος), που μπορεί να περιλαμβάνουν, αφενός, Μικρά Πολιτιστικά Ιδρύματα [της Μουσείο, Πινακοθήκη, Συνεδριακό Κέντρο, καθώς και Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ή/και Αμφιθέατρο (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος)] και, αφετέρου, Έργα Περιβαλλοντικού Εμπλουτισμού [αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν Χώρους ανοιχτού πράσινου, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, καθώς και πάρκα λουλουδιών].
Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη αναμένεται να περιλαμβάνει συνολικά τα ακόλουθα τεχνητά υδατικά στοιχεία:
• 1 x Πισίνα Ολυμπιακών Διαστάσεων (Μέρος του Αθλητικού Συγκροτήματος)
• 2 x Κολυμβητήρια (Μέρος του Ιδιωτικού Σχολείου)
• Υδάτινα στοιχεία (Μέρος της τοπιοτέχνησης της Ανάπτυξης) [Εργασία σε εξέλιξη]
Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες από τους αρχιτέκτονες του έργου, με την ολοκλήρωση της, η προτεινόμενη ανάπτυξη θα διαθέτη συνολικά 3.913 θέσεις στάθμευσης εκ των οποίων οι 206 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ.
Επίσης, στις οροφές των κτηρίων καθώς και στα σκέπαστρα των χώρων στάθμευσης θα γίνει εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πλαισίων τα οποία εκτιμάται ότι θα καλύψουν περίπου το 25% των συνολικών ενεργειακών αναγκών της ανάπτυξης.
Χάρτης Κτημοσύνης στον οποίο σημειώνονται με κόκκινο περίγραμμα τα υπό μελέτη τεμάχια. Τα τεμάχια με κίτρινο χρώμα δεν περιλαμβάνονται στο χώρο ανάπτυξης του προτεινόμενου Έργου. Με μωβ χρώμα δείχνεται το μέρος του τεμαχίου 253 (εκκλησιαστική γη), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία του δρόμου πρόσβασης στο προτεινόμενο Έργο.
Αρχιτεκτονικός και Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός
Το Έργο έχει σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, των επισκεπτών και του κοινού. Κατά το στάδιο σχεδιασμού του Έργου, οι Αρχιτέκτονες έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στον προσανατολισμό των κτηρίων, στην θέση τους εντός των τεμαχίων, τις αποστάσεις από τα σύνορα και τους χώρους πρασίνου για τους κάτοικους και το κοινό.
Η ανάπτυξη ακολουθεί τη φυσική τοπογραφία του χώρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια σειρά από κτιριακές κατασκευές με αναβαθμίδες, ελαχιστοποιώντας τους εκτεταμένες εκσκαφές και επεμβάσεις στο έδαφος και δημιουργώντας μια φυσική εξέλιξη περιοχών πρασίνου και μονοπατιών.
Καθώς το Χωροταξικό Σχέδιο αφορά μια εκτεταμένη περιοχή, η απόφαση που πάρθηκε είναι οι εγκαταστάσεις στάθμευσης να περιοριστούν μόνο σε επιφανειακές διαρρυθμίσεις – δηλαδή να μην χωροθετηθούν σε υπόγεια ή υπέργειες κατασκευές.
Στην περίπτωση του Σχολείου, ο στόχος είναι οι προσόψεις του να χρησιμοποιούν υλικά, που προέρχονται από τοπικές πηγές, όπως η «Πέτρα Κυβίδων», μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του, αλλά και που διαρκούν όσο ο κύκλος ζωής του κτιρίου και η περίοδος της μελλοντικής συντήρησης του.
Αναλύοντας την επίδραση του ήλιου σε μια τοποθεσία, καθώς και τη θέση του κτιρίου, τη χωρική διάταξη, τον προσανατολισμό, την τοποθέτηση παραθύρων και την πρόσβαση στο φως του ήλιου, η ανάπτυξη εκμεταλλεύεται πλήρως τα χαρακτηριστικά παθητικού ηλιακού σχεδιασμού για να αυξήσει τη βιώσιμη ενεργειακή απόδοση, την άνεση και την υψηλή ποιότητα ζωής. Αξιοποιούνται επίσης πάνελ διπλού φύλλου επίσης για τη διάχυση του φωτός και την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη, καθώς και για να προσφέρουν ένα φιλόξενο σκιερό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς σχεδιασμούς, η ανάπτυξη θα αποτελείται από μια σειρά από κήπους, πλατείες και πράσινους δημόσιους χώρους. Σκοπός του σχεδιασμού είναι η τοπιοτέχνηση με διάφορα φυσικά στοιχεία, τα οποία αφορούν τοπικά είδη χλωρίδας και βότανα. Αναμένεται ότι θα φυτευτούν περίπου 2.500 ιθαγενή / κατάλληλα είδη δέντρων κυρίως στους χώρους πρασίνου και κατά μήκος του οδικού δικτύου. Το έργο θα συμπεριλαμβάνει συνολικά χώρους πρασίνου με εμβαδόν περίπου 179.904 τ.μ.
Ακόμη, στους σχεδιασμούς του Έργου προνοείται η εφαρμογή πράσινων στεγών με ένα σημαντικό μέρος των στεγών των κτιρίων να περιλαμβάνει φύτευση.
Όσον αφορά την σφράγιση του εδάφους, έχει γίνει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε το ποσοστό του εδάφους που θα καλυφθεί από μη διαπερατά υλικά να περιοριστεί στο 31.13% της συνολικής επιφάνειας που θα καταλάβει το Χωροταξικό Σχέδιο.
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι στα πλαίσια της στρατηγικής αειφορίας που προωθεί ο κύριος του Έργου, για τα κτήρια της προτεινόμενης ανάπτυξης υπάρχει πρόθεση εξασφάλισης πιστοποίησης LEED ή άλλης παρόμοιας πιστοποίησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Παράθυρο ευκαιρίας μετά τις τουρκικές εκλογές βλέπει ο Σολτς
Να ενοικιάσει ή να αγοράσει κανείς διαμέρισμα; - Δείτε που κυμαίνονται οι τιμές στη Λευκωσία
Καιρός: Χτυπάει 30άρι αλλά με... νέφη, βροχή και σκόνη - Αλλαγή σκηνικού τη Δευτέρα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις