ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκατοντάδες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι λόγω κυρώσεων- Δεν έλαβαν τον μισθό Απριλίου

Εκατοντάδες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι λόγω κυρώσεων-  Δεν έλαβαν τον μισθό Απριλίου

Ενας μεγάλος αριθμός εργαζομένων που ανέρχεται στα 350 άτομα αλλά μπορεί να είναι και πολύ μεγαλύτερος, επηρεάζεται άμεσα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν και σχετίζονται με όλες τις εταιρείες συγκεκριμένου Ομίλου. Στους εργαζόμενους αυτούς δεν έχει καταβληθεί ο μισθός Απριλίου.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χρίστος Κληρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος ζήτησε και έλαβε πληροφόρηση, καθώς μέλη του επηρεάζονται και δεν έχουν λάβει τον μισθό τους στο τέλος Απριλίου.

Διευκρίνισε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος γνωρίζει για τους εργαζόμενους του δικηγορικού γραφείου για να προσθέσει όμως ότι απασχολεί και δικηγόρους και γραμματειακό προσωπικό και άλλο προσωπικό που σχετίζεται με το επάγγελμα και ότι ως όμιλος εταιρειών έχει οινοποιείο και εστιατόριο «και συνεπώς επηρεάζεται ένας ευρύτερος αριθμός εργοδοτουμένων».

«Επηρεάζονται γιατί οι τράπεζες έχουν παγοποιήσει όλους τους λογαριασμούς του ομίλου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν ούτε αυτοί. Το σύνολο αυτών που σας είπα είναι περίπου 350 άτομα, τα οποία δεν πληρώθηκαν τον Απρίλιο. Στους 350 είναι ένας μικρότερος αριθμός που είναι δικηγόροι και γραμματειακό προσωπικό του δικηγορικού γραφείου», ανέφερε. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι είναι πολύ πιθανό από τους 350 η μεγαλύτερη μάζα να μην είναι δικηγόροι.

Εξήγησε ότι ένα παρεμφερές πρόβλημα το οποίο προέκυψε ήταν ότι στο πελατολόγιο του γραφείου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών, οι οποίες εξυπηρετούντο από αυτό. «Δηλαδή το γραφείο παρείχε υπηρεσίες διοικητικών συμβούλων, βάζοντας δικηγόρους δικούς του ή γραμματειακές υπηρεσίες στις εταιρείες αυτές και, με δεδομένες τις κυρώσεις, οι τράπεζες προχώρησαν να παγοποιήσουν και τους λογαριασμούς αυτών των εταιρειών δηλαδή του πελατολογίου», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, οι εταιρείες αυτές, για να απεγκλωβιστούν, μεταβίβασαν τις μετοχές που κατείχε το γραφείο ή δικηγόρους του γραφείου και επιπρόσθετα συμπλήρωσαν τα έντυπα σε σχέση με τους διοικητικούς συμβούλους, τη γραμματεία «για να μην έχουν οποιαδήποτε σχέση με το γραφείο … για να μπορέσουν να ξεπαγώσουν τους λογαριασμούς».

‘Όπως εξήγησε ο κ. Κληρίδης, εδώ προέκυψε θέμα και η έφορος εταιρειών ζήτησε, μέσω του Υπουργείου Εμπορίου, γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία κατά πόσον αυτές τις αλλαγές είναι υποχρεωμένη να τις παράσχει.

«Υπήρξε καθυστέρηση στην έκδοση της γνωμάτευσης. Αντιλαμβάνομαι ότι η γνωμάτευση δόθηκε, εγώ δεν την έχω δει αλλά από δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται να είναι θετική ως προς την κατεύθυνση ότι ναι υποχρεούται η έφορος να προχωρήσει και να εγγράψει τις αλλαγές αυτές για να απεγκλωβιστούν αυτές οι εταιρείες και το πελατολόγιο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, μέσα σε αυτό το πελατολόγιο που ο αριθμός του είναι αρκετά μεγάλος, υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος αριθμός εργοδοτουμένων που έμειναν απλήρωτοι.

«Πάλι θα πρέπει να αποφασίσουν οι τράπεζες μετά τον απεγκλωβισμό αν θα ξεπαγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία. Οι τράπεζες είπαν ότι δεσμεύονται μόνο από τις εμπορικές πρακτικές. Έτσι είπαν και άρα αντιλαμβάνεστε ότι η έκταση του προβλήματος είναι τεράστια», ανέφερε.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι αν το πρόβλημα δεν επιλυθεί άμεσα, θα οδηγηθούμε σε απολύσεις λόγω πλεονασμού και τότε θα πληρώσει το κράτος από το ταμείο για το πλεονάζον προσωπικό ή το ανεργιακό και θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος.

Εξήγησε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος ζητά να παρέμβει η κυβέρνηση και να θεσπίσει ένα παρόμοιο καθεστώς με εκείνο το οποίο ισχύει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Δηλαδή όταν υπάρχουν ευρωπαϊκές κυρώσεις και αυτά τα παρεμφερή προβλήματα, η κυβέρνηση δικαιούται να δώσει άδεια για πληρωμή των λειτουργικών εξόδων όλων των επηρεαζομένων, άμεσα ή έμμεσα.

«Επειδή όμως οι κυρώσεις είναι αγγλικές και αμερικανικές και δεν καλύπτονται από το ευρωπαϊκό σχέδιο παραχώρησης γενικής άδειας για να πληρώνονται τα λειτουργικά έξοδα όλων των επηρεαζόμενων ασχέτως αν μπήκαν σε κυρώσεις, υπάρχει κενό και θα πρέπει η κυβέρνηση νομικά να το ρυθμίσει», ανέφερε.

Είπε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος ζητά να δει την γνωμάτευση και αναμένει αν όντως η γνωμάτευση είναι προς την κατεύθυνση να επιτραπούν οι μεταβιβάσεις και οι αλλαγές, αυτή να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top