ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνου και μονογονιού – Ποιες οικογένειες θα επωφεληθούν

Έρχονται αλλαγές στο επίδομα τέκνου και μονογονιού – Ποιες οικογένειες θα επωφεληθούν

Πρόταση νόμου, η οποία εάν εγκριθεί θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το επίδομα τέκνου και το επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η πρόταση νόμου αποσκοπεί στην τροποποίηση του «περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νόμου», ώστε να καθίστανται δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου και επιδόματος τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας, οι οικογένειες των οποίων το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει κατά πολύ λίγο τα προβλεπόμενα στον νόμο ανώτατα εισοδηματικά κριτήρια παροχής των εν λόγω επιδομάτων, με αποτέλεσμα την πλήρη απώλεια του δικαιώματος παροχής των επιδομάτων αυτών.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη ρύθμιση καθορίζεται ότι, σε περίπτωση που το οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει κατά περίπτωση προβλεπόμενο ανώτατο όριο εισοδηματικού κριτηρίου για την παροχή των εν λόγω επιδομάτων, αντί να χάνεται το ποσό του επιδόματος που θα καταβαλλόταν σε αυτήν ετησίως, εάν δεν υπήρχε η υπέρβαση του ορίου, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί από αυτό ποσό ίσο με το ποσό της υπέρβασης.

Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι «μέσω της πρότασης νόμου στοχεύουμε να διορθώσουμε μία στρέβλωση που εντοπίσαμε στην υφιστάμενη νομοθεσία και η οποία στερεί από οικογένειες των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα υπερβαίνει, ακόμη και για 100 ευρώ, το όριο που έχει τεθεί, το επίδομα τέκνου ή μονογονεϊκής οικογένειας».

Με την πρόταση νόμου, εξήγησε, «και αυτές οι οικογένειες θα καταστούν δικαιούχες και θα λαμβάνουν το επίδομα που τους αναλογεί, αφού πρώτα αφαιρεθεί από το συνολικό ύψος του επιδόματος που δικαιώματος, το ποσό της υπέρβασης από το όριο του οικογενειακού εισοδήματος».

Για παράδειγμα, υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης, εάν μία οικογένεια έχει 2 παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 60.000 ευρώ, σήμερα δεν δικαιούται να λαμβάνει επίδομα. Αν όμως, επεσήμανε, αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό του επιδόματος που παραχωρείται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 59.000 ευρώ, το ποσό της υπέρβασης, τότε και αυτή η οικογένεια θα λαμβάνει επίδομα τέκνου.

Σημειώνεται πως, με βάση τη νομοθεσία ως έχει σήμερα, οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 59.000 ευρώ δεν δικαιούνται επίδομα τέκνου, ενώ από το επίδομα μονογονιού αποκλείονται οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 49.000 ευρώ.

Ενδεικτικά παραδείγματα

Με αφορμή την πιο πάνω πρόταση νόμου, το ThemaOnline παραθέτει πιο ενδεικτικά παραδείγματα:

Παράδειγμα 1 - Οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 64.500 ευρώ και τρία παιδιά:

Ως έχουν σήμερα τα κριτήρια, αυτή η οικογένεια δεν δικαιούται επίδομα τέκνου, αφού το ανώτατο όριο είναι 64.000 ευρώ. Δηλαδή, για 500 ευρώ δεν δικαιούται και δεν λαμβάνει επίδομα τέκνου ύψους 784,39 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί τον χρόνο.

Εάν η πρόταση νόμου, όμως, εγκριθεί, τότε και αυτή η οικογένεια θα δικαιούται επίδομα τέκνου, το οποίο, ωστόσο, συνολικά θα είναι μειωμένο κατά 500 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:
784,39 ευρώ (ύψος επιδόματος) Χ 3 (αριθμός παιδιών) = 2.353,17 ευρώ – 500 ευρώ (όσο και το ποσό της υπέρβασης) = 1.853,17 ευρώ.

Συνεπώς, η εν λόγω οικογένεια θα λαμβάνει 617,72 ευρώ για κάθε παιδί τον χρόνο.

Παράδειγμα 2 – Οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 72.000 ευρώ και τέσσερα παιδιά:

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αυτή η οικογένεια δεν δικαιούται επίδομα τέκνου, αφού το ανώτατο όριο είναι 69.000 ευρώ. Δηλαδή, για 3.000 ευρώ δεν δικαιούται και δεν λαμβάνει επίδομα τέκνου ύψους 1.290,27 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί τον χρόνο.

Εάν η πρόταση νόμου, όμως, εγκριθεί, τότε και αυτή η οικογένεια θα δικαιούται επίδομα τέκνου, το οποίο, ωστόσο, συνολικά θα είναι μειωμένο κατά 3.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:
1.290,27 ευρώ Χ 4 = 5.161,08 ευρώ – 3.000 ευρώ = 2.161,08 ευρώ.

Συνεπώς, η εν λόγω οικογένεια θα δικαιούται και θα λαμβάνει 540,27 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί τον χρόνο.

Παράδειγμα 3 – Μονογονεϊκή οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 54.000 ευρώ και τρία παιδιά:

Ως έχουν σήμερα τα κριτήρια, αυτή η οικογένεια δεν δικαιούται επίδομα μονογονιού, αφού το ανώτατο όριο είναι 49.000 ευρώ. Δηλαδή, για 5.000 ευρώ δεν δικαιούται και δεν λαμβάνει επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας.

Εάν η πρόταση νόμου εγκριθεί, όμως, η εν λόγω οικογένεια θα δικαιούται επίδομα μονογονιού, το οποίο θα είναι μειωμένο συνολικά κατά 5.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως, το ύψος του επιδόματος μονογονιού για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 49.000 ευρώ είναι 181,89 ευρώ τον μήνα ή 2.182,68 ευρώ τον χρόνο για κάθε εξαρτώμενο παιδί.

Πιο αναλυτικά:
2.182,68 ευρώ Χ 3 = 6.548,04 ευρώ – 5.000 ευρώ = 1.548,04 ευρώ.

Συνεπώς, η εν λόγω οικογένεια θα δικαιούται και θα λαμβάνει 516,01 ευρώ για κάθε παιδί τον χρόνο ή 43 ευρώ τον μήνα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top