ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μόνο όταν γίνεις μανά θα καταλάβεις...» Μια Κύπρια εργαζόμενη μητέρα εξηγεί στο «T» τις δυσκολίες που βιώνει στην καθημερινότητα της

«Μόνο όταν γίνεις μανά θα καταλάβεις...» Μια Κύπρια εργαζόμενη μητέρα εξηγεί στο «T» τις δυσκολίες που βιώνει στην καθημερινότητα της

Σε μια εποχή που πολλά ζευγάρια, προβληματίζονται κατά πόσο μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν με την απόκτηση ενός παιδιού, μια μητέρα μίλησε στο ThemaOnline για το πως αλλάζουν οι συνθήκες ζωής με τα παιδιά, με αφορμή τη μέρα της μητέρας. Μας περιγράφει το πως άλλαξε η ζωή της, με την απόκτηση παιδιών, πως είναι η νέα καθημερινότητα αλλά και τι δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσει ως εργαζόμενη μητέρα την σύγχρονη εποχή.

Αρχικά μας ανέφερε ότι: «το να είσαι μητέρα δεν είναι ούτε δύσκολο ούτε εύκολο», ενώ συνέχισε τονίζοντας πως: «αν μια φράση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την αξία της μητρότητας είναι η ανιδιοτελής αγάπη και αυτοθυσία για το παιδί σου» 

«Μόνο όταν γίνεις μανά θα καταλάβεις...πόσο αλλάζουν οι προτεραιότητες» 

Εξήγησε αρχικά ότι οι άνθρωποι πριν αποκτήσουν παιδιά, δεν μπορούν να αντιληφθούν από τη φύση τους πόσο θα αλλάξει η ζωή τους σε όλους τους τομείς.

«Σε κάποιες μανούλες αλλάζει εντελώς σε κάποιες άλλες λιγότερο, ανάλογα τόσο της στήριξης από το οικογενειακό περιβάλλον όσο και της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας. Σίγουρα όμως δεν είσαι το ίδιο άτομο με πριν. Σαν μητέρα γίνεσαι ξαφνικά πιο ώριμηπιο προστατευτική, πιο ανήσυχη για τα παιδιά σου και το μέλλον τους. Κάτι που στο παρελθόν όταν δεν είχες παιδιά δεν σε απασχολούσε. Αλλάζει ο νόημα της ζωής και οι προτεραιότητες σου. Πάντα μπροστά από όλα θα είναι η σκέψη τι είναι καλύτερο για τα παιδιά και όχι για τον εαυτό σου. Αυτή η κλασική ατάκα που έλεγαν οι μητέρες μας "μόνο όταν γίνεις μανά θα καταλάβεις", όντως ισχύει και είναι μια τεράστια αλήθεια και δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει αυτή την τόσο "βαρετή και κλισέ" έκφραση», ανέφερε η μητέρα που μίλησε στο ThemaOnline

Η ζωή της πριν γίνει μητέρα και η αλλαγή της καθημερινότητας 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη ζωή της πριν αποκτήσει παιδιά και στο πόσο άλλαξε η καθημερινότητα της μετά.  «Πριν τα παιδιά οι σκέψεις σου είναι άλλες, πως θα περάσεις καλά , που θα πας , που θα βγεις, τι θα κάνεις με την καριέρα ή την εργασία σου, δεν σε ενδιαφέρει να ξοδέψεις κάποιο μέρος από το μισθό σου σε καλλωπισμό, ρούχα και διασκέδαση. Μετά τα παιδιά οι σκέψεις σου αλλάζουν, ειδικά και μετά τον κορωνοϊο σκέφτεσαι ότι αν είναι καλά να πας σε κάποια συγκεκριμένα μέρη με τα παιδιά τους, καθώς φοβάσαι ότι μπορεί να αρρωστήσουν. Αν πας για ψώνια θα ενθουσιαστείς περισσότερο με τα παιδικά παρά με το να πάρεις κάτι για εσένα. Όσο είναι πιο μικρά, αυτό που σε νοιάζει είναι η υγεία των παιδιών», είπε χαρακτηριστικά 

Σε ότι αφορά το οικονομικό κομμάτι, αναφέρθηκε στα πολλά έξοδα που έχουν οι γονείς, σημειώνοντας ότι: «πλέον εκεί που έδινες για διασκέδαση ένα συγκεκριμένο ποσό τώρα το δίνεις για πάνες, γάλατα, εμβόλια, γιατρούς. Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ποσά αυξάνονται όσο μεγαλώνει ένα παιδί γιατί αυξάνονται οι υποχρεώσεις». Όπως μας ανέφερε: «οι υποχρεώσεις ξεκινούν από τα νηπιαγωγεία, μέχρι τα σχολεία και τις δραστηριότητες, ενώ φτάνουν μέχρι τα πανεπιστήμια» 

Σύμφωνα, με την δική της άποψη: «στην Κύπρο, θα έπρεπε να δίνονται περισσότερα κίνητρα στα ζευγάρια για να μην φοβούνται να αποκτήσουν παιδιά. Ήδη έγιναν κάποια βήματα, με τα Σχέδια Επιδότησης σε νηπιαγωγεία για παιδιά κάτω των 4 ετών, όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα. Μπορούν, για παράδειγμα, να εφαρμοστούν ολοήμερα σχολεία, ώστε να μπορούν οι μητέρες να βγουν στην αγορά εργασίας αλλά και τα παιδιά να είναι διαβασμένα ήδη και όταν επιστρέφουν σπίτι να έχουν ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους. Επίσης το επίδομα τέκνου, είναι πάρα πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τις ανάγκες των παιδιών αλλά και τους μισθούς που δίνουν αρκετοί εργοδότες».

Πως συνδυάζονται παιδιά και εργασία

Στη συνέχεια, μας μίλησε για τη δική της καθημερινότητα, που ξεκινάει από πολύ νωρίς το πρωί, με σκοπό να ετοιμάσει τα παιδιά της πριν το σχολείο.

«Ξυπνάω από τις 05:30 το πρωί, ετοιμάζουμε τα παιδιά με το σύζυγο μου και τα πηγαίνουμε στο σχολείο μέχρι τις 7:30. Αμέσως μετά ξεκινά η εργασία. Είμαι από τις μανούλες οι οποίες εργάζονται part time με τηλεργασία καθώς δεν υπάρχει βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον και η φοίτηση στα σχολεία είναι σχεδόν 6ωρη. Κάτι που δυσκολεύει πολλές μητέρες, αν δεν υπάρχει βοήθεια να βρουν full time εργασία». 

Αναφερόμενη στο πως είναι να εργάζεσαι με τηλεργασία, η ίδια είπε ότι είναι ακόμα πιο δύσκολο: «αν και πολλοί θα θεωρήσουν ότι είναι πιο εύκολο. Έχεις τεράστια ευθύνη να αποδίδεις ακόμα καλύτερα και να είσαι αφοσιωμένος. Το να είσαι συνεχώς κλεισμένος σε ένα σπίτι, χωρίς να αλλάζεις περιβάλλον, αν δεν είσαι δυνατός χαρακτήρας, δεν θα το αντέξεις εύκολα. Από την άλλη είναι δύσκολο και για τις μανούλες που δουλεύουν στο χώρο εργασίας τους ειδικά τις μέρες που τα παιδιά είναι άρρωστα και σαν μητέρα ανησυχείς και θες να μην χάνεις δευτερόλεπτο από κοντά τους και ακόμα πιο δύσκολο όταν δεν έχεις βοήθεια και πρέπει να ζητάς άδεια από τον εργοδότη για να είσαι κοντά στα παιδιά σου όταν είναι άρρωστα, διότι δεν μπορείς ούτε να τα αφήσεις στο σχολείο άρρωστα (κανονισμοί σχολείων), αλλά ούτε και στο σπίτι μόνα τους (νομοθεσία)». 

Καταληκτικά τόνισε πως: «είναι δύσκολο να είσαι εργαζόμενη μητέρα και συγκεκριμένα όταν δεν υπάρχει βοήθεια ή οικονομική δυνατότητα για να μπορέσεις να προσλάβεις μια γυναίκα να προσέχει τα παιδιά». 

Η επιστροφή των παιδιών στο σπίτι

«Τα πράγματα δυσκολεύουν, ακόμη περισσότερο, όταν επιστρέφουν τα παιδιά στο σπίτι παρότι αρκετά κουρασμένη ήδη, προσπαθώ να αφιερώνω αρκετό χρόνο μαζί τους, παίζουμε χορεύουμε, μαθαίνουμε νέα πράγματα, βλέπουμε παιδικά εκπαιδευτικά στο youtube και στη συνέχεια ξεκινάνε οι δουλειές του σπιτιού. Από μικρά έμαθα στα παιδιά μου να είμαστε ομάδα, οπότε θα έλεγα πως είναι οι βοηθοί μου. Ενθουσιάζονται να βοηθάνε στα απλά πράγματα, όπως να συγυρίσουμε τα παιχνίδια, να βάλουμε πλυντήριο. Μπορεί να ακούγεται κάπως ονειρικό, αλλά το τι χάος επικρατεί σε ένα σπίτι με παιδιά, δεν μπορείς να το περιγράψεις, οι μανούλες όμως μπορούν. Μέχρι το βράδυ έχεις πέσει ξερή στον καναπέ και δεν έχεις δύναμη να σηκωθείς να πας στο κρεβάτι, παρά μόνο όταν ακούσεις την φωνούλα των παιδιών που ξυπνάνε μεσα στην νύχτα και σε φωνάζουν. Οπότε οι ώρες ύπνου είναι λιγότερο από 4-5 καθημερινά». 

Ο ρόλος του πατέρα

Εξίσου σημαντικό χαρακτήρισε τον ρόλο του πατέρα: «Θεωρώ πως μητέρα και πατέρας έχουν ίδιες υποχρεώσεις και ευθύνες. Με το να λέμε είναι δουλεία της μητέρας μονό αυτό, είναι σαν να λέμε ότι η μητέρα αγαπά και ενδιαφέρεται για τα παιδιά της περισσότερο από τον πατέρα. Γίνεται αυτό; Ασχέτως αν οι περισσότερες μητέρες θέλουμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο για τα παιδιά, ο ρόλος του πατέρα είναι εξίσου σημαντικός. Οπότε στο δικό μας σπίτι όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες εργασίας του συζύγου μου μοιραζόμαστε αρκετές δουλειές. Άλλωστε είμαστε η μόνη βοήθεια ο ένας για τον άλλο, καθώς οι γονείς μας είναι μεγάλοι σε ηλικία και αδυνατούν να βοηθήσουν στον βαθμό που θα θέλαμε»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top