ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιορτή της μητέρας: Πότε και πώς καθιερώθηκε η μέρα – Οι «ρίζες», η σύγχρονη εποχή και η θρησκευτική διάσταση

Γιορτή της μητέρας: Πότε και πώς καθιερώθηκε η μέρα – Οι «ρίζες», η σύγχρονη εποχή και η θρησκευτική διάσταση

Σήμερα Κυριακή 14 Μαΐου εορτάζεται η «Γιορτή της μητέρας», του πιο αγαπημένου προσώπου στη ζωή κάθε ανθρώπου που μας στηρίζει στις χαρές, στις λύπες και στις δυσκολίες.

Αν και πολλές χώρες έχουν ορίσει δικές τους ημερομηνίες για τη γιορτή της μητέρας, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει επικρατήσει ως η καθιερωμένη ημερομηνία εορτασμού τα τελευταία χρόνια.

Αυτή τη μέρα, λοιπόν, που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ξεχωριστή για τον εορτασμό των μητέρων, των ανθρώπων που μας φέρνουν όλους στη ζωή, έχει ενδιαφέρον να δούμε πότε, πώς και γιατί καθιερώθηκε να τη γιορτάζουμε.

Η Γιορτή της μητέρας ή Ημέρα της μητέρας είναι κινητή. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στις μητέρες και σκοπό έχει να τιμήσει το ιερό αυτό πρόσωπο, που αποτελεί σύμβολο της δημιουργίας, της τρυφερότητας και της αγάπης.

Οι «ρίζες» στην Αρχαία Ελλάδα

Υπάρχουν κάποιες πρώτες αναφορές για γιορτή της μητέρας και της μητρότητας στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλον τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.

Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Σύγχρονη εποχή - 'Όλα ξεκίνησαν στην Αμερική

Η γιορτή καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και, κυρίως, το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις.

Το 1870, η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Η θρησκευτική της διάσταση

Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Να «σαραντίσει», με σύγχρονη ορολογία.

Μια κίνηση που ακόμα σήμερα κάνουν οι χριστιανές μητέρες (Σαραντισμός). Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου. Η εκκλησία όμως επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Τα τελευταία χρόνια η γιορτή της μητέρας, που εορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, έχει χάσει τον αρχικό της χαρακτήρα και έχει μετεξελιχθεί σε μια εμπορική γιορτή, με λουλούδια, ανθοδέσμες, εποχιακά φυτά και γλυκά τα οποία έχουν την τιμητική τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top