ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμη διπλή κάλπη στην Τουρκία,  Αθήνα-Λευκωσία σε αναμονή

Κρίσιμη διπλή κάλπη στην Τουρκία,  Αθήνα-Λευκωσία σε αναμονή

Ως μια από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις στην ιστορία της Τουρκίας θεωρείται η ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα 14/5 για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας και της νέας Βουλής. Στις προεδρικές εκλογές κατέρχονται τέσσερις υποψήφιοι ενώ στις βουλευτικές εκλογές συμμετέχουν 36 πολιτικές δυνάμεις και πλατφόρμες  συνεργαζομένων κομμάτων.

Και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει το πολιτικό ισοζύγιο για τα επόμενα χρόνια, ανάμεσα στην εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία της Τουρκίας.

Ερντογάν vs Κιλιτσντάρογλου

Είναι όμως γεγονός ότι κυρίαρχο ερώτημα της σημερινής αναμέτρησης είναι το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν, του ανθρώπου που κυριαρχεί στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ο νυν Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι ο υποψήφιος της «Λαϊκής συμμαχίας», που αποτελείται κυρίως από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) και το Κόµµα Εθνικιστικής ∆ράσης (ΜΗΡ), ενώ στηρίζεται και από μικρότερες πολιτικές δυνάμεις όπως το Κόµµα της «Μητέρας Πατρίδας», που είχε ιδρυθεί από τον Τουργκούτ Οζάλ, και το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (DSP), το οποίο είχε ιδρύσει ο πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

Αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο ηγέτης του Ρεπουµπλικανικού Λαϊκού Κόµµατος (CHP) Κεµάλ Κιλιτσντάρογλου, που διεκδικεί την προεδρία με την πολιτική πλατφόρμα «Συµµαχία του Έθνους» των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Πέραν του CHP, συμμετέχουν το «Καλό Κόµµα» της ακροδεξιάς Μεράλ Ακσενέρ, το κεντροδεξιό «∆ηµοκρατικό Κόµµα», το «Κόµµα του Μέλλοντος» του Αχµέτ Νταβούντογλου, το «Κόµµα ∆ηµοκρατίας και Προόδου» και το ισλαµιστικό «Κόµµα Ευδαιµονίας». Τον Κιλιτσντάρογλου στηρίζουν και άλλες δύο πολιτικές πλατφόρμες, η «Συµµαχία Εργασίας και Ελευθερίας» και η «Ένωση Σοσιαλιστικών ∆υνάµεων», που διεκδικούν αυτόνομα τις βουλευτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, στη «Συµµαχία Εργασίας και Ελευθερίας» συµµετέχουν το φιλοκουρδικό Κόµµα ∆ηµοκρατίας (HDP) αλλά και µικρότερα αριστερά κόµµατα, όπως το μαρξιστικό Τουρκικό Εργατικό Κόµµα (TİP), και το Κόµµα Εργασίας (EMEP). Η «Ένωση Σοσιαλιστικών ∆υνάµεων», απαρτίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα (TKP), το Αριστερό Κόµµα (Sol Parti, πρώην ODP), το Κοµµουνιστικό Κίνηµα (ΤΚΗ), το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόµµα (TSİP) και το Επαναστατικό Κίνηµα (DH).

Oι προβλέψεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Κιλιτσντάρογλου ως το φαβορί για να κόψει πρώτος το νήμα και μάλιστα από σήμερα, χωρίς να χρειαστεί αναπληρωματική εκλογή. Ωστόσο, υπάρχουν δημοσκόποι που εκτιμούν ότι κανένας δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει το 50% συν μία ψήφο και θα χρειαστεί δεύτερος γύρος μεταξύ των πρώτων δύο. Σε αυτή την περίπτωση τα μικρά κόμματα που δεν στηρίζουν κανένα από τους δύο, θα έχουν τον ρυθμιστικό ρόλο και ενδεχομένως να γείρουν την πλάστιγγα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2023 που η αντιπολίτευση έχει το προβάδισµα στις δηµοσκοπήσεις και στο γενικότερο κλίµα που επικρατεί στη χώρα. Από τις έρευνες της κοινής γνώμης φαίνεται ότι ο Ερντογάν δεν καταφέρνει να διευρύνει το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται, σε αντίθεση µε την αντιπολίτευση. Ωστόσο, ξένοι παρατηρητές τονίζουν ότι δεν πρέπει να υποτιµάται το κατεστηµένο που έχει δηµιουργηθεί από το ΑΚΡ όλα αυτά τα χρόνια και µάλιστα στο πλαίσιο µιας πορείας µε αρκετά δηµοκρατικά ελλείµµατα, όπως είναι ο έλεγχος των Μέσων Ενημέρωσης και οι οικονομικές συνέργειες.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ενδεχόμενο οι δύο κάλπες να βγάλουν δύο διαμετρικά αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή η συμμαχία που θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές να χάσει στις προεδρικές. Εκλογολόγοι και πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η λογική της ανάδειξης Προέδρου που θα ελέγχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για ένα πιο σταθερό πολιτικό σύστηµα, µπορεί να οδηγήσει σε στήριξη του υποψηφίου του οποίου ο συνασπισµός θα έχει προβάδισµα στις Βουλευτικές.

Οικονομία, το ατού Ερντογάν γίνεται βατερλό;

Κατά την προεκλογική εκστρατεία τη συζήτηση μονοπώλησαν τα θέματα οικονομίας, η οποία αναδεικνύεται σε αχίλλειο πτέρνα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Η άλλοτε ισχυρή οικονομία της δεκαετίας 2020 υπήρξε το μεγάλο ατού για τον ισχυρό άντρα της χώρας, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η παρατεταμένη κρίση που συνεχίζεται από το 2018 προκαλεί σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, τα οποία επιτείνει ο πληθωρισµός, το εξωτερικό χρέος και οι συνεχείς υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σεισμοί που έπληξαν αρχές του 2023 την Τουρκία ενδεχομένως να δώσουν τη χαριστική βολή στον Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των πρόσθετων οικονομικών επιπτώσεων αλλά κυρίως, γιατί ανέδειξαν την αρνητική πλευρά ενός καθεστώτος που παρουσιάζει φαινόμενα διαφθοράς, αυταρχικών πρακτικών και κατάχρησης εξουσίας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου 2016.

Αλλάζει κάτι στα ελληνοτουρκικά;

Το Κυπριακό και τα άλλα μεγάλα θέματα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής πέρασαν σχεδόν απαρατήρητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία επικεντρώθηκε στην οικονομία και στα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα. Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εκλογική αναμέτρηση αλλά η πρώτη εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν δραστικές διαφοροποιήσεις στην εξωτερική πολιτική της Αγκυρας. Ωστόσο, κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές από την Αθήνα και τη Λευκωσία, καθώς και την ΕΕ, εκτιμούν ότι η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, υποχρεώνει τη νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι, να στραφεί με πιο σαφή προσανατολισμό προς τη Δύση, γιατί εκεί βρίσκεται το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.  Kατά τη διάρκεια των προεκλογικών συζητήσεων ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να δώσει εθνικιστικούς τόνους στα θέµατα εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο η οικονομία καθόριζε την ατζέντα. Οι σχέσεις με τη Δύση (ΕΕ και ΝΑΤΟ) ήταν ένα από τα βασικά θέµατα διαφοροποίησης των δύο βασικών συµµαχιών. Ο Κιλιτσντάρογλου πρόταξε την ανάγκη για οµαλοποίηση των σχέσεων με τις Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον. Ο Ερντογάν βγήκε με επιθετική ατζέντα έναντι της Δύσης αλλά μετά το σεισµό υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί. Κι αυτό γιατί είχε άμεση ανάγκη την οικονοµική στήριξη της Δύσης για κάλυψη του εξωτερικού χρέους και την ανθρωπιστική βοήθεια. Στροφή 180 μοιρών έκανε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφού οι πολεμικές ιαχές αντικαταστάθηκαν από «επίθεση» φιλίας, σαν αποτέλεσμα της άμεσης στήριξης που πρόσφερε η Αθήνα μετά τον πολύνεκρο σεισμό, σε τεχνογνωσία και σε ανθρωπιστική βοήθεια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top