ΥΓΕΙΑ

Τα 10 κρυφά συμπτώματα της κατάθλιψης

Τα 10 κρυφά συμπτώματα της κατάθλιψης

Με αφορμή την ασθένεια του γερουσιαστή των ΗΠΑ, Τζον Φέτερμαν, ο οποίος γύρισε στο Κογκρέσο έπειτα από έξι εβδομάδες σε νοσοκομείο με διαταραχή ψυχικής υγείας, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση παγκοσμίως για την κατάθλιψη και πώς μπορεί εντοπιστεί νωρίτερα, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα.

Η κατάθλιψη επηρεάζει 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και κάνει τις καθημερινές εργασίες πιο δύσκολες. Μπορεί επίσης να σας κάνει να χάσετε το ενδιαφέρον σας για χόμπι και να απομονωθείτε από φίλους. Η ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail έφερε στο προσκήνιο τα 10 κρυφά συμποτώματα της κατάθλιψηςπου εφόσον διαγνωστούν έγκαιρα μπορεί και η θεραπεία να είναι άμεση και να γίνει πιο αποτελεσματική.

Αλλαγές στην όρεξη

Μια ακούσια αλλαγή στην όρεξη μπορεί να προκληθεί από κατάθλιψη. Είτε κάποιος αρχίζει να τρώει λιγότερο και να χάνει βάρος, είτε αρχίζει να τρώει πάρα πολύ και να παίρνει βάρος. Πολλοί είναι αυτοί που χάνουν το ενδιαφέρον τους για την απόλαυση του φαγητού.

Χαμηλή σεξουαλική ορμή

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή.

Στην πραγματικότητα, το στρες, το άγχος και η κατάθλιψη έχουν βρεθεί ότι προκαλούν χαμηλότερη λίμπιντο, σύμφωνα με το NHS. Οι ανισορροπίες στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, σχετίζονται με την κατάθλιψη και πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο σε αυτή την αλλαγή στη σεξουαλική ορμή, λένε οι ειδικοί.

Μια χαμηλή λίμπιντο μπορεί επίσης να είναι η παρενέργεια ορισμένων αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας της Βρετανίας.

Διαταραγμένος ύπνος

Είναι ένας φαύλος κύκλος. Ο κακός ύπνος μπορεί να σας αφήσει ευάλωτους στα πιο σκοτεινά βάθη της κατάθλιψης, λένε οι επιστήμονες.

Ωστόσο, η κατάθλιψη και η μάχη με τις προκλήσεις που θέτει η καθημερινή ζωή μπορεί εξίσου να καταστρέψει τις προσπάθειές σας να κοιμηθείτε.

Δεν διαταράσσει μόνο τον ύπνο σας και προκαλεί αϋπνία, μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να κοιμάστε όλη την ώρα.

Αργές κινήσεις

Τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν και κινήσεις πιο αργές από τις συνηθισμένες.

Τόσο πολύ που μπορεί να κάνει δύσκολα ακόμη και το ντους ήτο βούρτσισμα των δοντιών σας και το μαγείρεμα.

Το NHS λέει επίσης ότι μπορεί να κάνει τους πάσχοντες να μιλούν πιο αργά. Είναι γνωστή ιατρικά ως ψυχοκινητική καθυστέρηση.

Παραμέληση χόμπι

Η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε σας ενθουσίαζαν μπορεί να μην είναι πάντα αιτία συναγερμού. Αλλά συχνά συνδέεται με την κατάθλιψη.

Το NHS λέει ότι η ασθένεια μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην έχουν κανένα κίνητρο, κανένα ενδιαφέρον για τα πράγματα και έλλειψη απόλαυσης από τη ζωή.

Αποφυγή φίλων

Ακριβώς όπως χάνετε το ενδιαφέρον σας για χόμπι που κάποτε αγαπούσατε, η κατάθλιψη μπορεί επίσης να σας κάνει να θέλετε να απομονωθείτε μακριά από τους φίλους σας.

Η αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων που συνήθως απολαμβάνετε και το αίσθημα απομόνωσης ή αδυναμίας να σχετιστείτε με άλλους ανθρώπους συνδέεται με την κατάθλιψη, λ

Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων

Εάν παλεύετε με την κατάθλιψη, μπορεί να δυσκολευτείτε να λάβετε αποφάσεις. Το να δυσκολεύεστε να αρθρώσετε τις σκέψεις σας, να σκεφτείτε καθαρά ή να πάρετε απλές αποφάσεις είναι προειδοποιητικά σημάδια κατάθλιψης, σύμφωνα με το Mind.

Μπορεί επίσης να δυσκολέψει την επικέντρωση σε εργασίες.

Δυσκοιλιότητα

Η κατάθλιψη, το στρες και το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν χάος στη λειτουργία του εντέρου σας.

Οποιαδήποτε ανησυχία και αναστάτωση μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία της πέψης, σύμφωνα με το NHS.

Σε μερικούς ανθρώπους, η πέψη μπορεί να επιβραδυνθεί και να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και πόνο, αλλά άλλοι βρίσκουν ότι επιταχύνει προκαλώντας διάρροια.

Η κακή διατροφή, η οποία μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης, μπορεί επίσης να βλάψει την πέψη σας.

Ανησυχία και αυτοκτονικές τάσεις

Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιτάχυνση των κινήσεων και των σκέψεων ορισμένων ανθρώπων, σε αντίθεση με την επιβράδυνση.

Η ψυχοκινητική διέγερση, η οποία είναι κοινή στα ψυχωσικά επεισόδια, μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να καθίσουν ακίνητοι ή να χαλαρώσουν και να νευριάζουν συνεχώς, λέει το NHS.

Αυτή η ανησυχία μπορεί επίσης να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ταραγμένοι.

Τα άτομα με αυτό το σύμπτωμα κατάθλιψης μπορεί να είναι πιο πιθανό να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, προειδοποιεί το NHS.

Πόνοι και... πόνοι

Οι σωματικοί πόνοι και οι πόνοι χωρίς προφανές σωματικό πρόβλημα μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης.

Μπορεί να αισθανθείτε από πόνους στο στομάχι ή πόνο στα πόδια και τα χέρια σας μέχρι και να νιώσετε κουρασμένοι, όταν έχετε κατάθλιψη.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας βρίσκεται σε μια συνεχή κατάσταση στρες, η οποία σύμφωνα με το NHS μπορεί να προκαλέσει ένταση στους μύες σας.

Μια άλλη θεωρία είναι ότι ο πόνος θα μπορούσε να προκληθεί από τη δυσλειτουργία των νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία πιστεύεται ότι προκαλεί πολλά συμπτώματα κατάθλιψης.

ΠΗΓΗ: news.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top