Περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είχαν μια μείζονα στοματική νόσο το 2019, την υψηλότερη εξάπλωση παγκοσμίως, αναφέρει έκθεση που δημοσίευσε ο Οργανισμός την Πέμπτη, προτρέποντας τα κράτη μέλη να αυξήσουν την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή βασική στοματική φροντίδα ως μέρος μιας καθολικής υγειονομικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ είχε την υψηλότερη εξάπλωση περιπτώσεων μείζονος στοματικής νόσου (50,1% του ενήλικου πληθυσμού) ανάμεσα στις έξι Περιφέρειες του ΠΟΥ παγκοσμίως. Αυτό περιλαμβάνει την υψηλότερη εξάπλωση της τερηδόνας των μόνιμων δοντιών από όλες τις Περιφέρειες του ΠΟΥ, που στο 33,6% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας αντιπροσωπεύει σχεδόν 335 εκατομμύρια περιπτώσεις το 2019, αναφέρεται.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό περιπτώσεων απώλειας δοντιών (25,2%), περίπου 88 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω. Αυτό μεταφράζεται σε εξάπλωση 12,4%, η υψηλότερη μεταξύ των περιοχών του ΠΟΥ και σχεδόν διπλάσια από την παγκόσμια εξάπλωση που είναι 6,8%.
Καταγράφηκε επίσης, ο δεύτερος υψηλότερος εκτιμώμενος αριθμός, σχεδόν 70.000, νέων περιπτώσεων καρκίνου του στόματος μεταξύ των περιοχών του ΠΟΥ, αντιπροσωπεύοντας το 18,5% του συνολικού εκτιμώμενου αριθμού περιπτώσεων παγκοσμίως. Περισσότεροι από 26.500 θάνατοι στην Περιφέρεια οφείλονται σε καρκίνους του στόματος το 2020.
Όπως αναφέρεται, 34 από τις 53 χώρες της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας (66,7%) δεν είχαν εθνική πολιτική στοματικής υγείας ενώ 11 χώρες (23,4%) δεν διέθεταν εξειδικευμένο προσωπικό για παθήσεις του στόματος στο τμήμα μη μεταδοτικών ασθενειών του Υπουργείου Υγείας τους.
Οι στοματικές ασθένειες, σημειώνεται, προκαλούνται κυρίως από την κατανάλωση ζάχαρης, τη χρήση καπνού, τη χρήση αλκοόλ, τα τραύματα και την έλλειψη στοματικής υγιεινής. Σε επίπεδο πολιτικής, αφορά σε κορεσμό ουσιών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ιδίως ποτών με ζάχαρη, επιθετικό μάρκετινγκ ουσιών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ειδικά για παιδιά, καθώς και καπνού και αλκοόλ, και ανεπαρκή πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας/κοινοτικής στοματικής φροντίδας, προστίθεται.
«Η οδοντική τερηδόνα είναι η πιο κοινή μη μεταδοτική ασθένεια παγκοσμίως – αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει», ανάφερε ο Δρ Χανς Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Σημείωσε ότι ο στόχος αυτής της έκθεσης είναι να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές να αυξήσουν την πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματική και οικονομικά προσιτή βασική στοματική φροντίδα ως μέρος των εθνικών πακέτων καθολικής υγειονομικής περίθαλψης.
«Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των ανισοτήτων στοματικής υγείας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται πολλαπλές μη μεταδοτικές ασθένειες και βελτιώνεται η συνολική υγεία του πληθυσμού», είπε.
Η έκθεση συμβουλεύει τις κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων, να αναπτύξουν νέες εθνικές πολιτικές στοματικής υγείας που ευθυγραμμίζονται με την Παγκόσμια Στρατηγική του ΠΟΥ για τη Στοματική Υγεία και τις εθνικές μη μεταδοτικές ασθένειες και τις πολιτικές καθολικής κάλυψης υγείας, αλλά και να εφαρμόσουν μέτρα πολιτικής με στόχο τη μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων, όπως η υποχρεωτική διατροφική επισήμανση σε προσυσκευασμένα τρόφιμα. Εισηγείται ακόμη, πολιτικές για την προστασία των παιδιών από τις επιβλαβείς επιπτώσεις του μάρκετινγκ τροφίμων και φόροι στα ζαχαρούχα ποτά και σάκχαρα ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τραγωδία στα Τέμπη: Αυτό είναι ολόκληρο το πόρισμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα
Φωτιά σε κατοικημένη περιοχή έθεσε σε συναγερμό την Πυροσβεστική - Κινδύνευσαν σπίτια και στρατόπεδο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις