Διπλές θα είναι οι κάλπες που θα στηθούν σε ένα χρόνο στην Κύπρο και πολλαπλά τα μηνύματα που θα στείλουν προς όλους, ειδικότερα στα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, τα οποία για πρώτη φορά εδώ και μερικούς μήνες συνυπάρχουν στην αντιπολίτευση.
Σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, οι πολίτες θα κληθούν στην κάλπη για την ανάδειξη των έξι Κύπριων Ευρωβουλευτών αλλά και των τοπικών αρχόντων, δηλαδή των δημάρχων, δημοτικών και συμβούλων καθώς και των κοινοτικών συμβούλων. Είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο, σαν αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2024.
Μεγαλύτερη σημασία για τα κόμματα έχουν ασφαλώς οι ευρωεκλογές, αφού πρόκειται για μια αναμέτρηση με αμιγώς πολιτικό περιεχόμενο, σε αντίθεση με τις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές όπου κυριαρχεί το τοπικό στοιχείο και στις μικρότερες κοινότητες, περισσότερο από τις πολιτικές σχέσεις μετρούν οι οικογενειακές και φιλικές.
Αννίτα στα βαθιά
Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό οι ευρωεκλογές αποτελούν το πρώτο πολιτικό ορόσημο για την νέα ηγεσία, που θα προκύψει σύντομα. Με πρόεδρο την Αννίτα Δημητρίου ο ΔΗΣΥ πορεύεται στις ευρωεκλογές με μοναδική στόχευση τη διατήρηση της πρωτιάς ώστε να στείλει το μήνυμα ότι η ήττα στις προεδρικές εκλογές ήταν μια παρένθεση χωρίς συνέχεια. Η επανεκλογή δύο ευρωβουλευτών είναι μονόδρομος για τη δεξιά παράταξη, η οποία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να αποδείξει ότι οι πληγές έχουν επουλωθεί και το κόμμα πορεύεται μονιασμένο. Για την νέα ηγεσία και ειδικότερα για την νέα πρόεδρο, Αννίτα Δημητρίου, o πήχης είναι αρκετά ψηλά αφού σε κάθε περίπτωση το κόμμα θα πρέπει να εξασφαλίσει ποσοστό πολύ πιο πάνω από το 26,11% που απέσπασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις προεδρικές του Φεβρουαρίου κάτω από εμφυλιακές συνθήκες. Στις ευρωεκλογές του 2019 ο ΔΗΣΥ εξασφάλισε 29,02% καταγράφοντας μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, παρά τη σοβαρή υποχώρηση της εκλογικής του δύναμης στις τελευταίες ευρωεκλογές ο ΔΗΣΥ διατήρησε τις δύο έδρες με τους Λουκά Φουρλά και την Ελένη Σταύρου, η οποία τον Νοέμβριο του 2022 διαθέχθηκε τον Λευτέρη Χριστοφόρου, μετά το διορισμό του ως μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στέφανος με αντίπαλο τις προσδοκίες
Η διατήρηση των δύο εδρών στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο είναι το στοίχημα και για τον Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος βγήκε ενισχυμένος από την πρώτη εκλογική μάχη που έδωσε τον Φεβρουάριο ως ηγέτης του ΑΚΕΛ. Το αναπάντεχα θετικό αποτέλεσμα που εξασφάλισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, αύξησε τις προσδοκίες για τον Στέφανο Στεφάνου, ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν συγκυριακό και ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Για τον Στέφανο Στεφάνου η αφετηρία δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από το 27,49% που εξασφάλισε το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019 και έστειλε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δύο εκπροσώπους (Γιώργο Γεωργίου και Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ), όπως κάνει από τις πρώτες ευρωεκλογές. Για το ΑΚΕΛ οποιοδήποτε αποτέλεσμα που μπορεί να απειλήσει τη διατήρηση των δύο εδρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι απαγορευτικό και οποσδήποτε κανένας δεν θέλει να σκέφτεται ένα ποσοστό κοντά στο ταπεινωτικό 22,34% των βουλευτικών εκλογών του 2021, που οδήγησε στην παραίτηση του Αντρου Κυπριανού. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ θέλει να επενδύσει πάνω στο πολύ καλό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και να στείλει το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ παραμένει κυρίαρχος πόλος στο πολιτικό σύστημα, με σοβαρά ερείσματα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και ακόμη και δεξιότερα.
Νικόλας και Σιζόπουλος
Για την πρώτη εκλογική μάχη από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης ετοιμάζεται ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος ασφαλώς θέλει την διατήρηση της έδρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, την οποία τώρα κατέχει ο Κώστας Μαυρίδης. Το στραπάτσο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές με το 11,29% σήμανε καμπανάκι στο ΔΗΚΟ, το οποίο δεν έχει την πολυτέλεια άλλων απωλειών. Στις ευρωεκλογές του 2019 το ΔΗΚΟ εξασφάλισε 10,83%. Ακολουθεί η ΕΔΕΚ, η οποία επίσης δίνει τη μάχη από το στρατόπεδο της συμπολίτευσης. Τα πράγματα για τον Μαρίνο Σιζόπουλο είναι εξαιρετικά δύσκολα αφού ο μοναδικός ευρωβουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Παπαδάκης, εξελέγη το 2019 με τη σημαία της ΕΔΕΚ (με ποσοστό 10,58%) προτού διαγραφεί. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά και κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει την έκβαση των πραγμάτων, ειδικότερα εάν ο Παπαδάκης προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος ή κινήματος, με το οποίο θα διεκδικήσει επανεκλογή. Η ΔΗΠΑ, το τρίτο κόμμα της συμπολίτευσης, θα τρέξει στην κούρσα των ευρωεκλογών για δεύτερη φορά η ΔΗΠΑ. Το 2019 εξασφάλισε 3,80%. Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται ευνοεί τη σύμπηξη συνεργασίας μεταξύ κομμάτων, που δεν θα θέλουν να δώσουν τη μάχη χωρίς αξιώσεις. Κατά συνέπεια, είναι ορατό το ενδεχόμενο να δούμε διεκδίκηση έδρας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από συνασπισμό δυνάμεων.
Το ΕΛΑΜ βαδίζει προς τις ευρωεκλογές έχοντας ως φιλοδοξία την εκλογή ευρωβουλευτή. Το 2019 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μάχη στήθος με στήθος την ΕΔΕΚ με το ΕΛΑΜ, γεγονός που ευνόησε τον Δημήτρη Παπαδάκη, αφού εισέπραξε αρκετές ψήφους πολιτών που δεν επιθυμούσαν εκλογή ευρωβουλευτή από την κυπριακή ακροδεξιά. Στις ευρωεκλογές του 2019 το ΕΛΑΜ εξασφάλισε ποσοστό 8,25% των ψήφων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Τσάκωσαν» παράτυπους μετανάστες κοντά στο Κάβο Γκρέκο - Χειροπέδες στον 21χρονο οδηγό της βάρκας
«Qatar-gate»: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναθεωρεί τους κανόνες για το lobbying πρώην μελών του
Ευρωεκλογές 2024: Το μεγάλο τεστ για Αννίτα - Στέφανο, μάχη για «μικρούς»
Έρχονται αλλαγές για την έκδοση πιστοποιητικών γέννησης – Τι προνοεί πρόταση νόμου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις