Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην ανασκόπηση, τα διαθέσιμα της ΚΤΚ σε χρυσό τα οποία στις 31 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 446.987,04 ουγγίες, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με ένα χρόνο προηγουμένως (31 Δεκεμβρίου 2021) που ήταν 446.976,67 ουγγίες.
Με αγοραία αξία €1.706,08 ανά ουγγία (31 Δεκεμβρίου 2021: €1.609,48 ανά ουγγία), τα διαθέσιμα χρυσού της ΚΤΚ αποτιμώνται, κατά την ημερομηνία του ισολογισμού, στα €762,8 εκατομμύρια σε σχέση με €719,8 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Σημειώνεται πως, η αποτίμηση του χρυσού γίνεται με βάση την τιμή σε ευρώ ανά ουγγία καθαρού χρυσού που ισχύει στο τέλος του έτους και αναφέρεται στο ειδικό δελτίο συναλλαγματικών ισοτιμιών της ΕΚΤ, ενώ η τιμή σε ευρώ ανά ουγγία προκύπτει με βάση την ισχύουσα τιμή του χρυσού σε δολάρια ΗΠΑ σε συνάρτηση με την ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου ΗΠΑ κατά την ίδια ημερομηνία.
Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως με βάση τα ίδια στοιχεία, το μη πραγματοποιηθέν κέρδος που έχει προκύψει κατά το 2022 από την αύξηση της τιμής του χρυσού ανέρχεται σε €43,0 εκατ. (31 Δεκεμβρίου 2021: €30,0 εκατ.).
Επισημαίνεται ότι, η συνολική αύξηση των αποθεμάτων με βάση την τιμή του χρυσού, στις 31 Δεκεμβρίου 2022, σε σχέση με το μέσο κόστος κτήσης λογίζεται ως μη πραγματοποιηθέν κέρδος και ανήλθε στα €748,7 εκατ. (31 Δεκεμβρίου 2021: €705,7 εκατ.).
Με βάση, δε, τα ίδια στοιχεία, κατά το 2022, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές χρυσού με εξασφάλιση. Οι συναλλαγές αυτές μεταχειρίζονται ως συμφωνίες επαναγοράς. Ο χρυσός που έχει παραχωρηθεί, 42.000 ουγγίες (2021: 51.000 ουγγίες), αξίας €71,7 εκατ. κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 (2021: €82,1 εκατ.), παραμένει στο ενεργητικό του ισολογισμού και η αντίστοιχη υποχρέωση επαναγοράς του χρυσού €71,7 εκατ. (2021: €77,6 εκατ.).
Σημειώνεται πως, τόσο ο χρυσός όσο και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ανήκουν στο κράτος και σκοπό έχει να ενεργεί αντισταθμιστικά σε περιόδους οικονομικών και πολιτικών κρίσεων συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της αξίας του συνολικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Τράπεζας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επόπτες του ΤΟΜ: Ποιες οι αρμοδιότητές τους και για ποιους λόγους κάνουν ελέγχους σε οδηγούς
Πλησιάζει η «πράσινη» φορολογία - Πόσο θα επηρεάσει την τσέπη των καταναλωτών - Ετοιμάζουν νομοθετήματα ΕΕ και ΥΠΟΙΚ
«Σφαγή» για τη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως
Τραγωδία στο Κεντάκι: Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων - Τουλάχιστον εννέα νεκροί
Καταγγελία για επίθεση σε γυναίκα Αστυνομικό στο «Ελευθερία»– «Την έσυραν με βία και της πήραν τον εξοπλισμό…»
Παρέμβαση ThemaOnline: Αν η ευθιξία είχε φωνή…