ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΜ: «Να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό»

ΥΠΑΜ: «Να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό»

Στην ανάγκη «να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο να πετύχουμε την πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος», αναφέρθηκε ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας, μέσα από τον επιμνημόσυνο λόγο του στο 29ο μνημόσυνο του Θεόφιλου Γεωργιάδη στην Αγλαντζιά, τον οποίο εκφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Ανδρέας Π. Λουκά.

Στον λόγο του ο Υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιδείξουμε πνεύμα συμβιβασμού με το σημερινό στάτους κβο της κατοχής και της διχοτόμησης». Υπογράμμισε, δε, ότι «οφείλουμε με αφοσίωση και πιστά προσηλωμένοι στο στόχο μας να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο», επιδιώκοντας «μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς ξένες εγγυήσεις, μια λύση που δε θα επιτρέπει επεμβατικά δικαιώματα, αλλά θα αποκαθιστά πλήρως την ενότητα της πατρίδας και του λαού μας, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των νόμιμων πολιτών της, σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος».

Υπενθύμισε ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης δολοφονήθηκε στις 20 Μαρτίου του 1994 στην Αγλαντζιά από τις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες, καθώς «πίστευε και αγωνιζόταν για την αναγέννηση του Ελληνισμού, πίστευε και αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της Κύπρου». Γι’ αυτό, σημείωσε ο Υπουργός, «ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα του Θεόφιλου Γεωργιάδη, οφείλουμε σήμερα να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να αποδειχθούμε αντάξιοι των κρίσιμων καιρών που διάγουμε».

Αναδεικνύοντας ως αρετές την «ομοψυχία και στοχοπροσήλωση… προς επίτευξη του κοινού σκοπού», ο κ. Γιωργάλλας πρόσθεσε στον λόγο του ότι «με το βλέμμα στραμμένο σε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, προόδου και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, ανανεώνουμε την υπόσχεση συνέχισης του αγώνα μέχρι την τελική απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου μας».

Αναφερθείς στο έργο και τη δράση του Θεόφιλου Γεωργιάδη, είπε ότι αποφοίτησε το 1975 από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, ενώ υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός στις Δυνάμεις Καταδρομών. Ακολούθως, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και αργότερα εξειδικεύτηκε στην Τουρκολογία στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, προσλήφθηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ως Λειτουργός Τύπου στο Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων και έγραψε πληθώρα άρθρων για το κυπριακό πρόβλημα, τον αγώνα των Κούρδων, τη γενοκτονία των Ποντίων και το αρμενικό ζήτημα. «Το όραμά του ήταν να βοηθήσει με κάθε τρόπο και κάθε του δύναμη τους πληθυσμούς που είχαν υποστεί γενοκτονίες, βιαιότητες και καταπάτηση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων από τον Τουρκικό ζυγό», σημείωσε ο κ. Γιωργάλλας.

Ο Θεόφιλος Γεωργιάδης συντάχθηκε με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα και έγινε βασικό στέλεχος του δημοσιογραφικού του οργάνου στην Αθήνα, του περιοδικού «Φωνή του Κουρδιστάν», ενώ αποτέλεσε ταυτόχρονα ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν. «Ο διεθνής αγώνας του για ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αλλά και η επιρροή που ασκούσε, σύντομα τον κατέστησαν στόχο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών», ανέφερε ο Υπουργός στον επιμνημόσυνο λόγο.

«Αποκορύφωμα της προσπάθειάς του αποτέλεσε η διοργάνωση του Συνεδρίου των Βρυξελών, στις 12 και 13 Μαρτίου του ’94, όπου αποκάλυψε στοιχεία σχετικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη στέρηση της ελευθερίας και την παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την καταπίεση του κουρδικού λαού», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Μαρτίου 1994, στην άλλοτε οδό Θουκυδίδη στην Αγλαντζιά, ο Θεόφιλος έπεσε νεκρός με πέντε σφαίρες από το χέρι πληρωμένου δολοφόνου από τις τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες».

Τέλος, επεσήμανε ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης ταυτίστηκε με τον αγώνα για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια και ότι το προσωπικό του παράδειγμα αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους νεότερους. «Παραλαμβάνοντας την αιματοβαμμένη σκυτάλη που μας παρέδωσε 29 χρόνια πριν, οφείλουμε με τη σειρά μας να ανανεώσουμε τον όρκο για αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Γιωργάλλας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους» -Βίντεο από την πορεία του οχήματος

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top