Η επίλυση του Κυπριακού, είναι μείζον θέμα στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε την Κυριακή ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος σημείωσε πως η προσπάθεια αυτή τη στιγμή εστιάζεται στο αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Σε ό,τι αφορά τον προσφυγικό κόσμο, είπε ότι η επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της ακαταλληλότητας των προσφυγικών οικισμών αποτελεί προτεραιότητά, ενώ ψηλά στη λίστα είναι και η επανεξέταση των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων για εκτοπισθέντες, αλλά και της επιδότησης των ενοικίων, με στόχο την εφαρμογή αναθεωρημένων εντός του 2023.
Ο κ. Ιωάννου μιλούσε στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, στη Λάρνακα και είπε πως «πρωταρχικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, την απαλλαγή της χώρας μας από στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας».
Πρωταρχικό μέλημα είναι να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη, η συνείδηση, η προοπτική και η ελπίδα για επιστροφή στα αγαπημένα μας χωριά της Αμμοχώστου, τα οποία κρατούνται παράνομα από την Τουρκία, συνεπεία της βάρβαρης εισβολής του 1974, ανέφερε ο Υπουργός.
Είπε ότι η παρουσία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση «αποτελεί ένδειξη της εκτίμησης τόσο της Κυβέρνησης όσο και εμού προσωπικά, για το πολυδιάστατο έργο» της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου.
Όσον αφορά τις συνέπειες της κατοχής, ο ΥΠΕΣ είπε ότι για σχεδόν πέντε δεκαετίες, οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου παραβιάζονται κατάφορα στην Κύπρο. «Στα τουρκοκρατούμενα μέρη μας συνεχίζεται ο εποικισμός, η παράνομη εκμετάλλευση των περιουσιών μας και η υβριστική βεβήλωση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι πρόσφυγες της Αμμοχώστου, όπως και όλοι οι άλλοι πρόσφυγες του πολύπαθου νησιού μας, ζουν με τον άσβεστο πόθο της επιστροφής στη γη τους, στους τόπους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν», είπε.
Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε πως «το Κυπριακό ήταν ανέκαθεν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η στασιμότητα που παρατηρείται και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς Τουρκίας για επίτευξη λύσης, καθιστούν ακόμη πιο επιτακτικό να μην υπάρξει ούτε στιγμή εφησυχασμού από τη δική μας πλευρά».
Σημείωσε πως «πρωταρχικός στόχος και ύψιστη προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης είναι η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, την απαλλαγή της χώρας μας από στρατεύματα κατοχής, ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα, και την αποκατάσταση της ενότητας της πατρίδας μας».
Ο ΥΠΕΣ είπε εξάλλου ότι ο προσφυγικός κόσμος έχει επωμιστεί τον μεγαλύτερο πόνο και έχει σηκώσει στους ώμους του ένα τεράστιο φορτίο από τις επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής. «Και είναι για αυτόν τον λόγο που στόχος μας, ως Κυβέρνηση, μέχρι και την επίλυση του Κυπριακού, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πρόσφυγές μας, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και την αξιοπρέπειά τους, όσο αυτό μας μας επιτρέπεται στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας να επιλύσουμε το χρονίζον πρόβλημα που αφορά στην ακαταλληλότητα προσφυγικών οικισμών, σε μια προσπάθειά μας διασφαλίσουμε τόσο μια ασφαλή όσο και μια αξιοπρεπή διαμονή.
Παράλληλα, είπε, προχωρούμε κατατάσσοντας ψηλά στη λίστα μας την επανεξέταση των κριτηρίων των στεγαστικών σχεδίων για τους εκτοπισθέντες, αλλά και της επιδότησης των ενοικίων, με στόχο την εφαρμογή αναθεωρημένων εντός του 2023, ενώ προχωρούμε και με τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης και διάθεσης των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε με αξιοκρατία, διαφάνεια και ισονομία τις ανάγκες των προσφύγων μας.
Ο κ. Ιωάννου χαιρέτισε τις αποφάσεις που λήφθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, προ της αναλήψεως των καθηκόντων του, για τις Ενώσεις Κατεχομένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, Κερύνειας και Λευκωσίας που αφορούν στη θεσμοθέτηση της παραχώρησης ετήσιας χορηγίας ύψους €25.000 για την κάθε μία Ένωση ξεχωριστά, πρόσθετα από την ετήσια χορηγία προς κάθε μια από τις 137 Κοινότητες μας για κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.
Αναφέρθηκε και στην παραχώρηση συνταξιοδοτικής αποζημίωσης στους πρώην Κοινοτάρχες των κατεχόμενων Κοινοτήτων ίση με το 50% της συνταξιοδοτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν οι Κοινοτάρχες των ελεύθερων περιοχών ενώ είπε πως «το κράτος κάλυψε τη συνολική δαπάνη ανέγερσης του παρόντος οικήματος της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου, προκειμένου τα Κοινοτικά Συμβούλια των 60 κατεχομένων Κοινοτήτων της Αμμοχώστου να μπορούν να ασκούν οργανωμένα τα καθήκοντα τους και να επιτυγχάνουν τους σκοπούς τους».
Ο κ. Ιωάννου διαβεβαίωσε τέλος τους παριστάμενους πως, αναγνωρίζοντας τον ρόλο και τη σημασία επιτελούν ως Ενώσεις Κατεχόμενων Κοινοτήτων τόσο στην εξυπηρέτηση του προσφυγικού κόσμου όσο και στην προβολή του εθνικού μας προβλήματος, το κράτος θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στα αιτήματα τους, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, για επιχορήγηση εκδηλώσεων, συνεστιάσεων, και λοιπόν ενεργειών που στοχεύουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των κατοίκων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυξάνονται οι πωλήσεις των εταιριών μέσω διαδικτύου – Πόσο αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια
Πρώτη αποστολή Χριστοδουλίδη στην ΕΕ- Το μομέντουμ και τα δύο κλειδιά
Σιζόπουλος για εμπρηστική επίθεση κατά ΕΔΕΚ: «Δεν τρομάζουμε, δεν πτοούμαστε»
Κίτρινη προειδοποίηση: Καταιγίδες και αυξημένες νεφώσεις την Κυριακή στο νησί
Αλλαγή ώρας: Ποια Κυριακή πάμε σε θερινή ώρα και γυρίζουμε τα ρολόγια μπροστά
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά την κατεχόμενη Μαριούπολη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις