ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες θα ζητήσει και ο ίδιος συνάντηση

Τατάρ: Αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες θα ζητήσει και ο ίδιος συνάντηση

Στο προσεχές διάστημα, αν υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα ζητήσει και ο ίδιος συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρρες δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Μάλιστα χαρακτήρισε αδικία προς τους Τουρκοκύπριους να συναντάται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με αρχηγούς κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τιν Kibris, μιλώντας μετά από χωριστές συναντήσεις που είχε την Τετάρτη στα κατεχόμενα με τον Γενικό Διευθυντή Υπεύθυνο για την Δομική Στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάριο Νάβα και την Αναπληρώτρια του ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο ο Τατάρ εξέφρασε την άποψη ότι όλα αυτά δημιουργούν ανισότητα και αυτή η ανισότητα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Έθεσε θέμα Κέντρου Συνεργασίας Κορμακίτη στον Νάβα

Αναφερόμενος στην συνάντηση με τον Μάριο Νάβα, ο Τατάρ είπε ότι συζήτησαν πολλά θέματα και ότι διαβίβασε στον Ευρωπαίο αξιωματούχο την ενόχλησή του για το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε κανένας «αξιωματούχος» της «ΤΔΒΚ» στα εγκαίνια του Κέντρου Συνεργασίας στον Κορμακίτη στις 18 Μαρτίου, το οποίο ανεγέρθηκε «με άδεια των αρχών της ΤΔΒΚ», χρηματοδότηση της ΕΕ και μέσω του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP).

Αναφέροντας ότι τις προάλλες είχε προβεί σε αξιολόγηση και το «ανώτατο συντονιστικό συμβούλιο» πάνω στο θέμα αυτό, ο Τατάρ σημείωσε ότι ο «πρωθυπουργός» μετέφερε το θέμα στο «υπουργικό συμβούλιο» και καταδίκασαν το γεγονός διαβιβάζοντας επιστολές στην ΕΕ.

Επισημαίνοντας ότι σήμερα διαβίβασαν και στον Νάβα τις «ευαισθησίες» τους στο θέμα αυτό, ο Τατάρ είπε ότι επιβεβαιώθηκε και εκ μέρους του Νάβα ότι προσκλήθηκε ένας «δήμαρχος» και ένας «βουλευτής» από τα κατεχόμενα και πρόσθεσε:

«Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε την εξουσία μας στην ΤΔΒΚ στην πρωτοβουλία άλλων, εμείς είμαστε η επίσημη εξουσία στην ΤΔΒΚ. Τους διαβιβάσαμε ότι γίνονται κάποια εγκαίνια και διαδικασίες με την έγκριση και την επικύρωση των αρχών της ΤΔΒΚ. Και εκείνοι επέδειξαν κατανόηση νομίζω».

Αναφέροντας ότι στηρίζουν και θεωρούν σημαντική την συνεργασία στις επιτροπές που συστάθηκαν σε διάφορα θέματα όπως η άτυπη μετανάστευση, η υγεία, η οικονομία, η εγκληματικότητα και οι σεισμοί, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι σε αυτές τις εργασίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι «αρχές της ΤΔΒΚ» και ότι διαβίβασαν τις «ευαισθησίες» τους στον Νάβα για να τις μεταφέρει στις Βρυξέλλες.

Το θέμα των φυσικών πόρων

Σημειώνοντας ότι συζήτησαν με τον Νάβα και το θέμα των φυσικών πόρων που βρίσκονται γύρω από το νησί, ο Τατάρ είπε ότι εξέφρασαν την άποψη ότι αν πρόκειται να γίνουν «σοβαρά βήματα» κατά την προσεχή περίοδο, πρέπει οπωσδήποτε να συσταθούν επιτροπές με την στήριξη και της Τουρκίας και να βρίσκονται και οι «αρχές της ΤΔΒΚ» σε αυτές τις επιτροπές.

Η συνάντηση με την Ντι Κάρλο

Αναφερόμενος στην συνάντηση με την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, ο Τατάρ είπε ότι η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ τους μετέφερε τους χαιρετισμούς του Αντόνιο Γκουτέρρες και συλλυπητήρια για τον σεισμό στην Τουρκία.

Σημειώνοντας ότι η Ντι Κάρλο τους ανέφερε ότι διερευνά το κατά πόσον μπορεί να αρχίσει μια νέα διαδικασία μετά την εκλογή του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο Τατάρ πρόσθεσε:

«Και εμείς της εξηγήσαμε ξανά το κυπριακό θέμα, το παρελθόν του, την ουσία του και ότι στο σημείο που βρισκόμαστε βλέπουμε θετικά τον διάλογο και τις εργασίες των τεχνικών επιτροπών. Όμως, της μεταφέραμε με λεπτομέρειες ότι για να περάσουμε σε επίσημες συνομιλίες, ισχύει η νέα μας πολιτική που θέσαμε επί τάπητος στην συνάντηση 5+1 που έγινε στην Γενεύη και ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε σε επίσημες διαπραγματεύσεις με την αναγνώριση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος μας».

Αναφέροντας ότι στην ΕΕ επικρατεί μια αντίληψη προς την κατεύθυνση του ότι αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα μπορούσε να είναι μέσω της ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΕΕ, ο Τατάρ είπε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούν κάτι τέτοιο και ότι εξήγησαν όλες αυτές τις απόψεις στην Ντι Κάρλο.

Επαναλαμβάνοντας ότι αν κατά την προσεχή περίοδο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ, θα ζητήσει και ο ίδιος να έχει συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρρες, ο Τατάρ χαρακτήρισε άδικο για τους Τουρκοκύπριους να συναντάται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ και αρχηγούς κρατών μελών της Ένωσης και υποστήριξε ότι αυτό δημιουργεί ανισότητα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την λύση του Κυπριακού. Είπε ότι εξήγησαν λεπτομερώς αυτές τις απόψεις στην Ντι Κάρλο.

«Περιφερειακό ζήτημα το Κυπριακό»

Εκφράζοντας την άποψη ότι το Κυπριακό είναι ταυτοχρόνως και περιφερειακό ζήτημα, ο Τατάρ είπε ότι ανέφερε τόσο στην Ντι Κάρλο όσο και στον Νάβα ότι είναι σημαντική η έγκριση της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης για να διαρκέσει η σταθερότητα και να συνεχιστεί η ειρήνη και η ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι δεν θα αποδεχτούν ποτέ να καταστεί εμπλεκόμενο μέρος στο Κυπριακό η ΕΕ.

Ερωτηθείς «πώς μεταφέρθηκε στους αξιωματούχους της τουρκοκυπριακής πλευράς το γιατί τα Ηνωμένα Έθνη επιμένουν σε σχέδια που έχουν καταρρεύσει», ο Τατάρ είπε ότι η Γενική Γραμματεία είναι διαφορετική και προσπαθεί να διατηρήσει την ισότητα, όμως το ουσιαστικό πρόβλημα είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που περιέχουν την «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».

Ντι Κάρλο: Αποφασισμένος για πρόοδο στο Κυπριακό ο Γκουτέρρες

Στο μεταξύ, ο παράνομος Bayrak (15.03.23, brtk.net) μεταδίδει ότι σε σύντομες δηλώσεις μετά το πέρας της διάρκειας μίας ώρας συνάντησής της με τον Ερσίν Τατάρ, η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο δήλωσε ότι με τον Τατάρ συζήτησαν πολλά θέματα που αφορούν τις τεχνικές επιτροπές και την ενίσχυσή τους.

«Πραγματοποιήσαμε μια καλή συνάντηση», είπε και πρόσθεσε ότι διαβίβασε στον Τατάρ ειλικρινή και βαθιά θλίψη για εκείνους που έχασαν την ζωή τους στον σεισμό στην Τουρκία και εξέφρασε την αποφασιστικότητα και την δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση της επίτευξης προόδου στο Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top