ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης για τετ-α-τετ με Τατάρ: «Έγινε σε καλό κλίμα – Ευελπιστώ να υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση» - «Πρέπει να σπάσει το αδιέξοδο»

Χριστοδουλίδης για τετ-α-τετ με Τατάρ: «Έγινε σε καλό κλίμα – Ευελπιστώ να υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση» - «Πρέπει να σπάσει το αδιέξοδο»

Δεν άκουσε κάτι που δεν ανέμενε να ακούσει σε ό,τι αφορά τις προσεγγίσεις του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τη σημερινή (23/2) πρώτη άτυπη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο ίδιος, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις και κάποιες βασικές διαφωνίες, εξέφρασε την ετοιμότητά του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, πάντα μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού αλλά και με την ΕΕ να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Πολιτικό του Γραφείο, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ καλή, σημειώνοντας πως ήταν μια συνάντηση γνωριμίας κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για αριθμό θεμάτων, όπως αυτό των σεισμών.

Είπε πως απάντησε στην εισήγηση του κ. Τατάρ για συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, την οποία ο Τ/κ ηγέτης του μετέφερε σήμερα. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης η πρόταση του κ. Τατάρ «μπορεί να συζητηθεί μέσα στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Υπάρχουν παραδείγματα όπως έγινε προηγουμένως με το θέμα των καταστροφικών φωτιών», ανέφερε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο ίδιος εισηγήθηκε, εξάλλου, αν μπορούν να στείλουν ένα κοινό μήνυμα για το θέμα των αγνοουμένων.

Ανέφερε πως θεωρεί πως θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση. Είπε πως προσκάλεσε τον κ. Τατάρ σε μια κοινωνική συνάντηση μαζί με τις συζύγους τους και θεωρεί πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση σε αυτήν.

Ερωτηθείς αν θα δούμε να γίνονται κάποιες νέες συναντήσεις επί της ουσίας προκειμένου να υπάρξει κοινό έδαφος για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως επί της ουσίας δεν έγινε διαπραγμάτευση σήμερα.

Ανέφερε πως «έγινε ανταλλαγή απόψεων γενικότερη και επί θεμάτων ουσίας αλλά και θεμάτων τα οποία άπτονται της καθημερινότητας. Δεν έγινε διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο στόχος η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και ευελπιστώ αυτό να καταστεί εφικτό μέσα από αριθμό συναντήσεων που ελπίζω να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα», πρόσθεσε.

Είπε πως για αυτό εξέφρασε την ετοιμότητά του προς αυτή την κατεύθυνση. «Ανέφερα στον κ. Τατάρ ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ, και εξέφρασα την ετοιμότητά μου για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν θα δεχθεί ως προϋπόθεση την κυριαρχική ισότητα την οποία ζητά η τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η θέση της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα όπως εκφράστηκε και προηγουμένως συνεχίζει να είναι σε ισχύ, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.

Επανέλαβε πως οι προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι μέσα στο καθορισμένο, συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και η συγκεκριμένη προσέγγιση ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, άρα δεν είναι θέμα προς συζήτηση.

Είπε ακόμη πως αυτό που ανέφερε κατ’ επανάληψη στον κ. Τατάρ είναι πως η παρούσα κατάσταση δεν λειτουργεί θετικά ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ αλλά την ίδια στιγμή το πλαίσιο δεν είναι υπό συζήτηση.

Κληθείς να πει αν η πρόταση του Τ/κ ηγέτη για συνεργασία σε περίπτωση σεισμού βγάζει το θέμα αυτό εκτός του πλαισίου των τεχνικών επιτροπών και αναφέρεται σε συνεργασία «δυο κρατών», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «υπάρχει γενικότερα μια προσέγγιση κάποιων οι οποίοι θέλουν τις τεχνικές επιτροπές να λειτουργούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο.

Πρόσθεσε πως ο τρόπος λειτουργούν οι τεχνικές επιτροπές είναι καταγεγραμμένος από όταν συμφωνήθηκε η λειτουργία τους, για να συμπληρώσει πως οι τεχνικές επιτροπές μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία.

«Οποιαδήποτε λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, οποιαδήποτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες δύναται να εξεταστούν μόνο αν λειτουργούν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.

Υπογράμμισε πως «δεν μπορούν οι τεχνικές επιτροπές, τα ΜΟΕ, να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα της λύσης του Κυπριακού».

Ενεργός εμπλοκή ΕΕ

Σε ό,τι αφορά τη θέση του για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κατά τη συνάντηση έκανε μια πρώτη αναφορά σε αυτήν όχι εις βάθος, γιατί πρώτα θέλει να συζητήσει το θέμα αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς αν οι προοπτικές για ουσιαστικό διάλογο είναι περιορισμένες, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν είναι εύκολα τα δεδομένα. «Είμαστε εδώ όμως όχι για τα εύκολα, είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε και θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και είναι για αυτό τον λόγο που μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλω να συζητήσω την πρότασή μας, θέλω να κοινοποιήσω τις προσεγγίσεις μας ακόμα πιο συγκεκριμένα και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τατάρ συμφωνεί με την εισήγησή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ανέφερε στον κ. Τατάρ πως δεν πρόκειται ο ίδιος να μιλήσει εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη.

«Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν πρόκειται να κάνω επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού», σημείωσε.

Επανέλαβε πως δεν είναι εύκολα τα πράγματα και την ετοιμότητα «να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν», σημειώνοντας πως «Είναι για αυτό τον λόγο που έχουμε επεξεργαστεί από προηγουμένως συγκεκριμένη πρόταση, συγκεκριμένη προσέγγιση η οποία λαμβάνει υπόψη το διεθνές πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε σήμερα να κινηθούμε».

Ερωτηθείς αν έχει «κλειδώσει» το ραντεβού με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, είπε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για συνάντηση με τον ΓΓ.

Κληθείς να πει αν έθιξε αυτό το θέμα κατά τη συνάντηση με τον κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά.

Δείτε βίντεο:

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top