Σε δέκα χρόνια έγιναν πολλά με την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη να αφήνει μια μεγάλη παρακαταθήκη σε όλους τους πολίτες.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη πρόεδρος για την περίοδο 2013 – 2018, στις 24 Φεβρουαρίου 2013, με ποσοστό 57,25%. Στις Προεδρικές Εκλογές του Ιανουαρίου του 2018 επανεξελέγη πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με ποσοστό 56% στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ανανεώνοντας έτσι τη θητεία του έως τις 24 Φεβρουαρίου 2023.
Την δεκαετία που αφήνει πίσω της η Κυβέρνηση Αναστασιάδη σημάδεψαν εξελίξεις στο εθνικό πρόβλημα και η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού ενώ στα θετικά σημειώνεται η ανάκαμψη της οικονομίας μετά το κούρεμα του 2013. Παράλληλα, περιλαμβάνει τη «γέννηση» του ΓεΣΥ, υφυπουργείων και πιο πρόσφατα τη θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του ThemaOnline, ο απερχόμενος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, προχώρησε σε απολογισμό της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.
- Στα 10 χρόνια διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, ποια είναι τα τρία πιο σημαντικά της επιτεύγματα;
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να περιορίσω το έργο που έγινε μέσα σε δέκα πολύ δημιουργικά χρόνια, σε τρία μόνο επιτεύγματα. Αυτό θα αδικούσε το συνολικό έργο της κυβέρνησης. Θεωρώ πως βάση για τα όποια επιτεύγματα υπήρξε η συνολική στιβαρή ηγεσία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Χάρη στη δική του ηγεσία από το 2013 μέχρι σήμερα, αλλά και χάρις στη στήριξη του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Δημοκρατικού Συναγερμού και τις συνεργασίες που επιτεύχθηκαν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι που καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, να ανακτήσουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία και να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη στις παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας.
Έτσι δημιουργήθηκε η υποδομή για τα μεγάλα επιτεύγματα που ακολούθησαν, όπως το ΓεΣΥ, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ο Εθνικός Κατώτατος Μισθός, η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα υλοποιήθηκαν μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν το κράτος και το καθιστούν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε ενώπιων μας. Τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις μαζί με την ισχυρή και ανθεκτική οικονομία που χτίσαμε δημιουργούν ένα σταθερό δίχτυ προστασίας για κάθε πολίτη, ιδιαίτερα όμως για τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Με αυτό απαντώ και σε όσα κατά καιρούς άσφαιρα ακούμε από την αντιπολίτευση όπως π.χ. περί κυβέρνησης χωρίς κοινωνική συνείδηση, λέγοντας πως στα συνθήματα τους αντιπαραθέτουμε το αδιαμφισβήτητο έργο μας.
- Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση; Κατάφερε η Κυβέρνηση να την ξεπεράσει, και αν ναι πώς;
Μετά την οικονομική κρίση, στην οποία αναφέρθηκα πιο πάνω, αναμφίβολα η μεγαλύτερη κρίση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση ήταν η πανδημία. Επρόκειτο για μία πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία βρέθηκε ολόκληρος ο κόσμος. Με την επιστημονική κοινότητα αρχικά σε αδιέξοδο και τις πολιτικές ηγεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο ενώπιων τεράστιων προκλήσεων. Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα πολύπλοκη κατάσταση καθώς αυτή τη φορά δεν είχαμε να χειριστούμε μόνο την οικονομία αλλά έπρεπε να θέσουμε ως προτεραιότητα τις ανθρώπινες ζωές. Τα στοιχεία δείχνουν ότι όχι μόνο τα καταφέραμε αλλά πήγαμε καλύτερα ακόμη και από χώρες με συστήματα υγείας πολύ πιο αναπτυγμένα από το δικό μας ΓεΣΥ το οποίο ειρήσθω εν παρόδω, μόλις είχε εφαρμοστεί.
Άρα λοιπόν πέτυχαμε στο πρώτιστο που ήταν να σώσουμε ζωές. Η Κύπρος είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες με τους λιγότερους θανάτους ενώ ταυτόχρονα, και αυτό έχει μεγάλη σημασία, είναι η χώρα με τις λιγότερες μέρες σε lockdown.
Θα έπρεπε όμως να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία, κάτι που επίσης πετύχαμε δαπανώντας ένα ποσό που ξεπερνά τα 3.5 δισεκατομμύρια ώστε να διατηρήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και να διασώσουμε τις θέσεις εργασίας.
Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα δύσκολο επίτευγμα καθώς - απλώς το υπενθυμίζω - για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ολόκληρη σχεδόν η οικονομία είχε παγώσει, ο τουριστικός τομέας είχε ουσιαστικά κλείσει και το εμπόριο διεξαγόταν με ιδιαίτερους περιορισμούς.
- Τι αφήνει πίσω της η Κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας;
Για να μπορεί κάποιος να έχει ακριβή εικόνα των επιτευγμάτων της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας θα πρέπει να έχει υπόψη του τα πραγματικά δεδομένα που παρέλαβε την πρώτη Μαρτίου του 2013, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Μία οικονομία που βρισκόταν στον πάτο της διεθνούς απαξίωσης, χωρίς δυνατότητα δανεισμού, στην κατηγορία σκουπίδια, ένα τραπεζικό τομέα πάσχοντα και μία δημοσιονομική κατάσταση όπου τα ρευστά διαθέσιμα αρκούσαν μόλις για ένα μήνα.
Έκτοτε έγιναν πολλά και σήμερα παραδίδουμε μια εύρωστη οικονομία, η οποία παρά τις τρεις κρίσεις που βιώσαμε και ακόμη βιώνουμε κινείται με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 6%. Ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρώπης.
Παραδίδουμε τον ψηλότερο προϋπολογισμό από καταβολής της δημοκρατίας ενώ ταυτόχρονα για το 2023 προβλέπεται πλεόνασμα ύψους περίπου μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 2% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφήνει ως παρακαταθήκη το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος - το αύριο». Ένα σχέδιο ύψιστης σημασίας που αφορά την Κύπρο του αύριο, τη νέα εκδοχή της χώρας μας. Ένα σχέδιο που αποτελεί την γενναία τομή, το νέο αναγκαίο μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας και τον οδικό χάρτη για τη ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση. Αρκεί να αναφερω πως μέσω του εν λόγω σχεδίου αναμένεται τα επόμενα χρόνια να εισρεύσει στην οικονομία μας ένα ποσό της τάξης των 4.5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά στο Δημόσιο Χρέος που αποτελούσε την Αχίλλειο πτέρνα της οικονομίας μας καταφέραμε να πετύχουμε μείωση στο 89.3% για το 2022 και προβλέπεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο, στο 83,3% το 2023.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 6% από το 17% που παραλάβαμε, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ποσοστού τα επόμενα χρόνια.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης συνεχώς αναβαθμίζουν την μακροπρόθεσμή και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, επιβεβαιώνοντας έτσι το αξιόπιστο της κυπριακής οικονομίας και τον ορθό δρόμο που ακολουθούμε όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική. Μάλιστα η Κύπρος είναι μια από τις μόλις πέντε χώρες με αναβάθμιση του αξιόχρεου τους για το έτος 2022.
- Ένα από τα κύρια ζητήματα που θέτουν οι υποψήφιοι στην προεκλογική τους εκστρατεία είναι η πάταξη της διαφθοράς φέρνοντας ως παράδειγμα τα χρυσά διαβατήρια. Ποιά βήματα έγιναν ευρύτερα για την πάταξη της διαφθοράς από την παρούσα Κυβέρνηση;
Καταλαβαίνουμε την ένταση ακριβώς λόγω της προεκλογικής περιόδου. Να υπενθυμίσω όμως πως με την ίδια ή ανάλογη τακτική επιχείρησαν να αρπάξουν την ψήφο των πολιτών και στις βουλευτικές εκλογές του 2021 και είδαμε όλοι τα αποτελέσματα.
Στο τρίπτυχο καταπολέμηση διαφθοράς-διαφάνεια-λογοδοσία η Κυβέρνηση έχει να επιδείξει τεράστιο έργο με μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση θεσμών που δεν υπήρξε ποτέ κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Κάτι που διαπιστώνουν και οι Οίκοι Αξιολόγησης αλλά και άλλοι διεθνείς οίκοι και οργανισμοί όπως, για παράδειγμα, ο ΟΟΣΑ, το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς λόγους η FinCEN, η Moneyval και η Greco.
Την δεκαετία που μας πέρασε τίποτα δεν κρύφτηκε κάτω από το χαλί όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
Η απάντηση είναι οι μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση θεσμών σε όλα τα επίπεδα. Ενδεικτικά επιτρέψετε μου να αναφερω μερικά από τα οσα πράξαμε τη τελευταία δεκαετία ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά.
1. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των Θεσμών και του Κράτους ετοιμάστηκε και εκδόθηκε η πρώτη Εθνική Στρατηγική κατά της Διαφθοράς η οποία εστιάζεται στην πρόληψη αλλά και στην αποτελεσματική επιβολή μέτρων κατά της διαφθοράς όπως είναι η ενδυνάμωση του νομοθετικού, δικαστικού και ελεγκτικού πλαισίου.
2. Προωθήσαμε τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης η οποία αποτελεί κρίσιμο πυλώνα για την ενίσχυση του κράτους δικαίου στη χώρα μας.
3. Συστήσαμε την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.
4. Ενισχύσαμε τη νομοθεσία για την προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
5. Ενισχύσαμε τους μηχανισμούς ελέγχου σε κάθε επίπεδο.
6. Ρυθμίσαμε και ενισχύσαμε νομοθετικά τη δυνατότητα των αρχών να ανακτούν οικονομικά οφέλη τα οποία αποκτήθηκαν από παράνομες δραστηριότητες.
7. Ενισχύσαμε το πόθεν έσχες.
8. Ενισχύσαμε τη λογοδοσία για τη διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων των κομμάτων και των υποψηφίων σε πολιτειακά αξιώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις