Να έχουμε έγνοια για την κατεχόμενη και την ελεύθερη Κύπρο, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος Γ, στο πλαίσιο δεξίωσης στην Αρχιεπισκοπή, το βράδυ της Τρίτης. Της δεξίωσης προηγήθηκε η 9η σύναξη των Εκκλησιαστικών Επιτροπών της κατεχόμενης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, καθώς και ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο οποίος τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Βαρνάβα.
Αρχικά, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι πολλοί συμπατριώτες μας «δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα χωριά τους όποτε ήθελαν και όπως ήθελαν, να δουν το σπίτι τους, να πάνε στις εκκλησίες τους, να δείξουν τα σχολεία τους στα παιδιά και τα εγγόνια τους». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατάγεται από μια ημικατεχόμενη κοινότητα, όπου οι περιουσίες είναι κατεχόμενες και τα σπίτια ελεύθερα, γι’ αυτό και καταλαβαίνει πλήρως όλους τους πρόσφυγες.
«Νιώθουμε πως οι σχεδιασμοί των Τούρκων δεν σταμάτησαν εκεί, διότι αφήνουν τελευταία απροκάλυπτα να φαίνεται ο στόχος τους ότι είναι η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. «Γι’ αυτό πρέπει όλοι μας να έχουμε κάποια έγνοια και για τα κατεχόμενα και για τα ελεύθερα μέρη μας», υπέδειξε.
Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους, είπε ότι είναι ευλογία Θεού το ότι πηγαίνουν στα χωριά τους, ότι λειτουργούνται στις εκκλησίες τους και ότι παίρνουν τα παιδιά τους να δουν τα σπίτια τους. «Δημιουργείτε και σε αυτούς το αίσθημα ότι είναι δικά μας, δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν. Κι αν περιποιούμαστε τις εκκλησίες μας κι αν ξοδεύουμε τόσα χρήματα γι’ αυτές, έστω κι αν δεν μπορούμε ελεύθερα να τις έχουμε, είναι γιατί είναι δικά μας», συνέχισε.
Εν συνεχεία, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «βλέπουμε ζωντανές τις εκκλησίες μας, βλέπουμε και τα χωριά μας και διατηρούμε τον πόθο ζωντανό για να ελευθερώσουμε τον τόπο μας και να επιστρέψουμε πάλι εκεί».
Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ανέφερε ότι «μας συνέχει όλους τους εκτοπισμένους ο διαρκής πόνος της συνεχιζόμενης κατοχής για 49 έτη και του βίαιου ξεριζωμού από την πατρώα γη με όλα τα συνεπακόλουθα θλιβερά αποτελέσματα από το καλοκαίρι του 1974». Πρόσθεσε ότι «θα καταλαγιάσει το μέσα μας όταν αξιωθούμε να δούμε να ανατέλλει η ειρήνη στην Κύπρο μας και τότε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να ζούμε ελεύθεροι με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την πατρίδα μας».
Ακόμη, ο Επίσκοπος Μεσαορίας ανέφερε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ το 2008 τού εμπιστεύτηκε την αναζήτηση των διασκορπισμένων προσφύγων των κοινοτήτων και ενοριών και την ανασύσταση των εκκλησιαστικών επιτροπών της αρχιεπισκοπικής περιφέρειας. «Πρώτιστο έργο μας, με επίκεντρο το χωριό και την ενορία, ο ναός και το κοιμητήριο, να είμαστε συνοδοιπόροι στις εορτές των κοινοτήτων, στις χαρές και στις λύπες των ανθρώπων, ει δυνατόν να τους γνωρίζουμε με το όνομά τους», επεσήμανε.
Συνεχίζοντας είπε ότι, «το τι επετεύχθη και αν επετεύχθη αυτά τα 15 χρόνια στις 38 κατεχόμενες ενορίες μας δεν είναι δυνατό να το γνωρίζω ακριβώς. Ο Θεός γνωρίζει». Ακόμη, εξήρε «την τεραστίων διαστάσεων συμπαράσταση των οργανωμένων συνόλων των προσφύγων, που κράτησαν όλα αυτά τα χρόνια τις παραδόσεις και την ιστορία των κοινοτήτων μας καθώς επίσης και τη συμπαράσταση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά».
Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, Κοινοτάρχης Τραχωνίου Κυθρέας, εκπρόσωπος των κοινοτήτων, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο, αναφέροντας ότι «αγωνίζεται ακατάπαυστα, αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να στηρίξει τις λεηλατημένες εκκλησίες μας» και ότι «χάρη στις προσπάθειές του έχουμε τη δυνατότητα να ανάψουμε ένα καντήλι και να προσευχηθούμε σε πολλές από τις κατεχόμενες εκκλησίες μας».
Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, λέγοντας ότι «ήταν πάντα δίπλα μας και μας στήριζε με κάθε τρόπο». Ακόμη, εξέφρασε την προσδοκία για αγαστή συνεργασία και με τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο.
«Ας βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας και με αγάπη, δύναμη και αγωνιστικότητα να σώσουμε τις εκκλησίες μας. Αυτό θα είναι το καλύτερο δώρο για τις νεότερες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια μας», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις