ΔΙΕΘΝΗ

Σολτζ - Μακρόν: Επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους

Σολτζ - Μακρόν: Επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους

Σε κοινό τους άρθρο στη γερμανική εφημερίδα FAZ, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρουν ότι «Πριν από 60 χρόνια, ο Καγκελάριος Αντενάουερ και ο Γάλλος Πρόεδρος ντε Γκώλ υπέγραψαν την ιστορική Συνθήκη των Ηλυσίων.

Εμείς, οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, είμαστε παιδιά αυτής της καθοριστικής στιγμής, με την οποία ξεπεράστηκαν δεκαετίες, αν όχι αιώνες, σκληρών αντιπαλοτήτων και αιματηρών πολέμων μεταξύ των δύο χωρών μας στην καρδιά της Ευρώπης. Η υπογραφή της Συνθήκης ήταν μια μεγάλη χειρονομία συμφιλίωσης. Λιγότερο από 20 χρόνια μετά το τέλος της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον οποίο προκάλεσε η Γερμανία, αυτό το βήμα ήταν κάθε άλλο παρά αυτονόητο. Χρειάστηκε μεγάλο ηθικό θάρρος για να μπει ένα τέλος σε αυτό το τραγικό παρελθόν. Απαιτήθηκε η ξεκάθαρη διαπίστωση πως η μακρόχρονη Ιστορία μας, στην οποία οι χώρες μας πάντοτε ανταγωνίζονταν η μία την άλλη, θα έπρεπε να οδηγήσει σε ένα μέλλον, στο οποίο θα βρισκόμασταν η μία δίπλα στην άλλη. Γιατί οι νέοι και στις δύο πλευρές του Ρήνου είχαν το δικαίωμα να ζήσουν ειρηνικά και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Αυτή η κοινή μοίρα έχει εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο από τις δύο χώρες μας. Η Συνθήκη των Ηλυσίων αποσκοπούσε στην ανανέωση των διμερών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Αλλά όχι μόνο αυτό: Διατύπωσε τον στόχο, οι δύο χώρες να εργαστούν προς το κοινό όνειρο μιας ενωμένης Ευρώπης.

Στο επίκεντρο αυτής της υπόσχεσης για ένα κοινό μέλλον ήταν η απόρριψη κάθε πολέμου, κάθε βαρβαρότητας, κάθε ιμπεριαλισμού. Και η μακρά περίοδος ειρήνης στην Ευρώπη ήταν απόδειξη ότι αυτό το όνειρο μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Το 2022 η Ρωσία έφερε τον πόλεμο πίσω στην Ευρώπη και μαζί του τρομερά δεινά για τον ουκρανικό λαό.

Από την αρχή του πολέμου ενεργήσαμε μα ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Παρέχουμε στην Ουκρανία πολιτική, οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη, της έχουμε προμηθεύσει όπλα και πυρομαχικά σε πρωτοφανή κλίμακα και έχουμε εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες. Όλες οι αποφάσεις μας λαμβάνονται σε προσεκτικό συντονισμό με τους εταίρους μας και αποτελούν σαφές μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό ότι στεκόμαστε δίπλα του. Η Ρωσία δεν πρέπει και δεν θα τα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους της με τον παράνομο και αδίστακτο επιθετικό της πόλεμο σε βάρος της Ουκρανίας.

Αυτός ο πόλεμος είναι για εμάς μία προειδοποίηση ότι εναπόκειται στη γενιά μας να διασώσει το όνειρο των ιδρυτικών πατέρων της Ευρώπης από την κατάρρευση. Η «Αλλαγή Εποχής» οδήγησε σε μια στρατηγική αναβίωση που περιλαμβάνει το στόχο της Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας. Για μία ακόμα φορά είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες γενιές Ευρωπαίων θα μπορέσουν να ζήσουν σε μια ήπειρο Ειρήνης, Ευημερίας και Ελευθερίας.

Σε αυτή την ιστορική στιγμή θα πρέπει όλοι να βρούμε το θάρρος να κοιτάξουμε μπροστά με τόλμη, ενωμένοι και με καθαρό μυαλό. Ο Καγκελάριος Αντενάουρ και ο Γάλλος Πρόεδρος ντε Γκωλ μας έδειξαν τον δρόμο -και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το όνειρό τους πραγματικότητα. Αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε ότι όταν τα παιδιά μας μεγαλώσουν για να γίνουν πολίτες αυτής της ηπείρου, η ΕΕ θα είναι ακόμη πιο ισχυρή ηγέτιδα δύναμη της Ελπίδας.

Γνωρίζουμε από πολυάριθμες συνομιλίες ότι οι εταίροι και οι φίλοι μας στην Ευρώπη συμμερίζονται αυτήν την πεποίθηση. Μαζί με αυτούς θέλουμε να μετατρέψουμε αυτήν την πεποίθηση σε πραγματικότητα. Για να διαμορφώσουμε την Ευρώπη μας για την επόμενη γενιά, έχουμε την πρόθεση να εργαστούμε επί επτά στρατηγικών στόχων.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα γίνει ακόμη πιο κυρίαρχη και θα έχει τη γεωπολιτική δυναμική να διαμορφώσει τη διεθνή τάξη πραγμάτων. Για μια ισχυρή Ευρώπη του αύριο, θα πρέπει σήμερα να επενδύσουμε περισσότερο στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και στις βάσεις της Εξοπλιστικής Βιομηχανίας της Ευρώπης. Αυτό θα βελτιώσει τις αμυντικές μας δυνατότητες και κατ’ αυτό θα προάγει και τις διατλαντικές σχέσεις. Οι βελτιωμένες ευρωπαϊκές δυνατότητες και ένας ισχυρότερος ευρωπαϊκός πυλώνας στο ΝΑΤΟ θα μας καταστήσουν ισχυρότερο εταίρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι, πιο αποτελεσματικοί και πιο ισχυροί όσον αφορά την αντιμετώπιση των μεγάλων διεθνών προκλήσεων.

Δεύτερον, η γεωπολιτική ισχύς δεν εξαρτάται μόνο από τις στρατιωτικές μας δυνατότητες, αλλά και από την ανθεκτικότητα και την ικανότητά μας να ενεργούμε σε στρατηγικούς τομείς προσανατολισμένοι στο μέλλον. Θα βελτιώσουμε τη διαφοροποίηση στο πεδίο της στρατηγικής σημασίας τροφοδοσίας με αγαθά και θα ενισχύσουμε τις δυνατότητές μας σε κρίσιμους τομείς, θέτοντας ως στόχο να γίνουμε η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα στον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, θα δεχθούμε τις αποφάσεις των κρατών ως προς το ενεργειακό μείγμα. Πάνω απ’ όλα, εστιάζουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στις πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στα μέτρα ενεργειακής απόδοσης, στα ισχυρά διασυνδεδεμένα δίκτυα και στη χρήση υδρογόνου, το οποίο και θα παράγουμε και θα εισάγουμε.

Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε τη λειτουργία της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και θα συμμετάσχουμε στην κοινή αγορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις στρατηγικές μας συνεργασίες με όλους εκείνους που εργάζονται για την υποστήριξη της διεθνούς τάξης πραγμάτων, όπως αυτή κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Θέλουμε να προωθήσουμε το ελεύθερο και δίκαιο Εμπόριο ως τον ακρογωνιαίο λίθο της ευημερίας μας. Για να θέσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις σε ευρύτερη βάση, υποστηρίζουμε μια φιλόδοξη εμπορική ατζέντα με τον ΠΟΕ στο επίκεντρό της και με σύγχρονες εμπορικές συμφωνίες με εταίρους σε όλο τον κόσμο.

Τρίτον, είναι επιθυμία μας η ΕΕ να κάνει βήματα προόδου στο δρόμο του να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της Μεταποίησης και της Καινοτομίας. Θα διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε το σωστό πλαίσιο και τα κατάλληλα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου και θα προωθήσουμε αυτό που βρίσκεται στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομικής μας ισχύος: Τη μεγαλύτερη δημοκρατική Κοινή Αγορά στον κόσμο, την 30η επέτειο της οποίας εορτάζουμε. Θα ταχθούμε με ένταση υπέρ μιας φιλόδοξης στρατηγικής για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και ενός ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που θα τονώνει τον Ανταγωνισμό και την Καινοτομία, δύο πολύτιμα κοινά αγαθά της ΕΕ.

Τέταρτον, ενισχύοντας το μοναδικό μας ευρωπαϊκό μοντέλο, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος θα συμβαδίζουν με την Οικολογική Μετάβαση. Για εμάς, αυτό σημαίνει πάνω απ’ όλα να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της καταπολέμησης της Κλιματικής Αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας και να υποστηρίζουμε και ενδυναμώνουμε τους πολίτες μας, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και να επωφεληθούν από την οικολογική μετάβαση, χωρίς παράλληλα να μείνει κανείς πίσω. Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τα κοινά κοινωνικά και φορολογικά πρότυπα της Ευρώπης, διανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο το δρόμο προς μεγαλύτερη κοινωνική σύγκλιση και ισότητα, και να ενισχύσουμε την από κοινού δυνατότητα να προσφέρουμε στο ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό καλύτερες ποιοτικά, πιο εξειδικευμένες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Πέμπτο, όταν μιλάμε για την επόμενη γενιά, αυτό σημαίνει ότι μιλάμε και για την ικανότητά μας να επενδύουμε, η οποία δεν πρέπει να υπολείπεται σε τίποτα των στόχων και των αξιών μας. Ως εκ τούτου, ζητούμε πιο φιλόδοξα βήματα προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των Δημόσιων Οικονομικών, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την ποιότητα του προϋπολογισμού και εστιάζοντας στις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και για τα βασικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας. Αυτό θα πρέπει να υποστηρίζεται από έναν αποτελεσματικό προϋπολογισμό της ΕΕ που θα επενδύει σε ευρωπαϊκά δημόσια αγαθά και θα διαθέτει πραγματικούς ίδιους πόρους.

Όσο σημαντικά κι αν είναι τα οικονομικά ζητήματα, αυτό που θέλουμε να αφήσουμε πίσω για τα παιδιά μας είναι αυτό που πραγματικά πρεσβεύει η Ευρώπη: Ατομικές Ελευθερίες, Κράτος Δικαίου, συμμετοχή στη Δημοκρατία και προστασία των πολιτών της. Αυτές οι αξίες και αρχές βρίσκονται στην καρδιά της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να προστατεύει με συνέπεια και αξιοπιστία τους Ευρωπαίους πολίτες και τις ελευθερίες τους. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για το Κράτος Δικαίου και τις Ατομικές Ελευθερίες και να θέσουμε πρότυπα σε διεθνές επίπεδο, για παράδειγμα στον ψηφιακό τομέα. Οι εισαγωγές στην ΕΕ θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα Ασφαλείας, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας πρότυπα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την ελευθερία της κινητικότητας, ειδικά στην Εκπαίδευση, εγγυώμενοι παράλληλα πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα.

Τέλος, αυτά τα ιδανικά δεν είναι μόνο ένας σημαντικός λόγος για την ελκυστικότητα της ΕΕ. Είναι επίσης ο λόγος, για τον οποίο η ΕΕ αποτελεί άγκυρα σταθερότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ιδίως για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Επιδιώκουμε γρήγορα και συγκεκριμένα βήματα προόδου στο πλαίσιο της διαδικασίας Διεύρυνσης της ΕΕ. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μια διευρυμένη ΕΕ θα παραμείνει ικανή να δρα και θα διαθέτει αποτελεσματικότερους θεσμούς και ταχύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ιδίως μέσω της διεύρυνσης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

60 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Ηλυσίων, Γερμανία και η Γαλλία συμπίπτουν στην οπτική τους για τα θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους όσον αφορά μια ανθεκτική, ισχυρή και κυρίαρχη ΕΕ. Ακόμη και στους τομείς που δεν συμφωνούμε, εργαζόμαστε αποφασιστικά για να βρούμε κοινές απαντήσεις -απαντήσεις που θα θέλαμε να συζητήσουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Στην ιστορία της ηπείρου μας έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Η γενιά μας έχει το καθήκον να διαμορφώσει με τα όνειρά της το μέλλον της επόμενης γενιάς. Για να ολοκληρωθεί, να βελτιωθεί και να ενισχυθεί η Ευρώπη απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες. Όμως τα τελευταία 60 χρόνια μας δίδαξαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, όταν στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο».

Πηγή: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top