Μπορεί να μικρύνουν τα παπούτσια; Όχι, αλλά μπορεί να μεγαλώσουν τα πόδια! Όσο και αν αυτό δεν αρέσει, η αλήθεια είναι ότι με την πάροδο του χρόνου τα πέλματα μεγαλώνουν και οι λόγοι που τα παπούτσια που φορούσαμε επί έτη πλέον μας στενεύουν, είναι αρκετοί.
Ο ποδίατρος και εξειδικευμένος στη χειρουργική του ποδιού δρ Mark J. Mendeszoon μας εξηγεί ότι καθώς μπαίνουμε στην τέταρτη δεκαετία της ζωής μας είναι αναμενόμενο να φανούν τα πρώτα σημάδια υπερχρήσης των ποδιών – άλλωστε κάνουμε 5.000-10.000 βήματα την ημέρα. Παράλληλα φθείρονται οι υποστηρικτικοί σύνδεσμοι των ποδιών, όπως και σε ένα παλαιό αυτοκίνητο φθείρονται οι αναρτήσεις – χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν είναι ασφαλές.
Εκτός από το πόδι που «απλώνει», μπορεί να εμφανιστούν και ορισμένα ακόμη προβλήματα όπως κότσι, κάλοι, πελματιαία απονευρωσίτιδα ή άλλα προβλήματα των νεύρων καθώς και τενοντίτιδα.
Σε αναμόρφωση του μήκους και του πλάτους του πέλματος μπορει να οδηγήσει και η πρόσληψη βάρους.
Επιπρόσθετα, με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται η καταπόνηση στα μετατάρσια οστά του πέλματος. Η παχυσαρκία, αλλά και τα ψηλοτάκουνα και η πλατυποδία αποτελούν συνθήκες πρόκλησης μεταταρσαλγίας επειδή αυξάνονται τα φορτία που δέχονται τα πόδια κατά την ορθοστασία και το περπάτημα. Η αρχιτεκτονική του ποδός διαταράσσεται και το πέλμα παραμορφώνεται λόγω της χαλάρωσης των συνδέσμων της περιοχής.
Η εγκυμοσύνη, αλλά και η εμμηνόπαυση θεωρούνται δυο ακόμη καταστάσεις που παρατηρείται χαλάρωση των υποστηρικτικών συνδέσμων των ποδιών και αντίστοιχο «μεγάλωμα» της πατούσας. Οι λόγοι είναι ορμονικοί.
Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης παρατηρείται αυξημένη ευκαμψία έως και χαλάρωση των συνδέσμων σε όλο το σώμα με σκοπό τη διευκόλυνση του τοκετού. Στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης η απώλεια των οιστρογόνων και οι ορμονικές μεταβολές που υφίσταται ο οργανισμός μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στο μέγεθος των πελμάτων. Η μειωμένη οστική πυκνότητα αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που μπορεί να αλλάξει το μέγεθος του ποδιού.
Στις ιατρικές παθήσεις που, μεταξύ άλλων, μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος του πέλματος ο δρ Mendeszoon κατατάσσει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και διάφορες περιφερικές νευροπάθειες.
Τι να κάνετε
Αν και είναι αναπόφευκτο να δείτε το νούμερο του παπουτσιού σας να μεγαλώνει μαζί σας, μπορείτε να πάρετε τα μέτρα σας ώστε να αποφύγετε πιο σοβαρά προβλήματα που δεν αποτελούν φυσικό κομμάτι της διαδικασίας γήρανσης.
Αρχικά φροντίστε να κάνετε συχνά διατάσεις στα πέλματά σας, αλλά και στον αχίλειο τένοντα. Ο πιο απλός τρόπος να το πράξετε είναι να σταθείτε στα ακροδάκτυλα σε ένα σκαλί και να αφήσετε τη μια φτέρνα να «πέσει» προς τα κάτω νιώθωντας το τράβηγμα στο κάτω μέρος της γάμπας. Επαναλαμβάνετε στο άλλο πόδι
Μπορείτε ακόμη να σταθείτε μπροστά σε ένα τοίχο με τα χέρι σε αυτόν για αντίσταση. Φέρτε το ένα πόδι πίσω με τη φτέρνα να πατάει στο έδαφος και νιώστε το τράβηγμα στο πίσω μέρος του ποδιού, στη γάμπα. Επαναλάβετε στο άλλο πόδι.
Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, αλλά και η επιλογή κατάλληλων ανατομικών υποδημάτων βοηθούν επίσης στη σωστή φροντίδα των ποδιών. Ακόμη και αν στο παρελθόν δεν το κάνατε, ήρθε ο καιρός να επενδύσετε στην επιλογή υποδημάτων με υποστήριξη της καμάρας και του ποδιού, στο κατάλληλο νούμερο που δεν σας «χτυπούν» σε οποιοδήποτε σημείο του ποδιού και να απαλλαγείτε από τα φθαρμένα σας παπούτσια. Τα αθλητικά ειδικότερα καλό είναι να αλλάζονται κάθε χρόνο ή και νωρίτερα αναλόγως τη χρήση.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις