«Καμπανάκι» αναφορικά με τον κίνδυνο ανατροπής του ευνοϊκού δημοσιονομικού σεναρίου για το 2023, κτυπά με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, την οποία εξασφάλισε το ThemaOnline, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν στην διεθνή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης και της νομισματικής πολιτικής, καθώς και τις επιπτώσεις των εν λόγω γεγονότων στην Κυπριακή οικονομία, κρίνεται ως απίθανη η επαλήθευση του ευνοϊκού δημοσιονομικού σεναρίου για το 2023».
Σύμφωνα με τον κ. Περσιάνη, «το ευνοϊκό σενάριο προβλέπει ανάπτυξη ύψους 2.4% και τελικό δημόσιο χρέος ύψους 88.5% σε σύγκριση με ανάπτυξη 3% και χρέος 83.3% που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2023».
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου τονίζει πως, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο υποβολής από την κυβέρνηση συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2023, αφού, όπως υπογραμμίζει, «με βάση την ιστορική τάση, αλλά και τις διαφαινόμενες ανάγκες της Δημοκρατίας, τόσο για σκοπούς άσκησης πολιτικής όσο και για σκοπούς κάλυψης αναγκών, σε συνδυασμό και με την διαφαινόμενη μείωση των κρατικών εσόδων σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, διακρίνουμε τον κίνδυνο για υποβολή συμπληρωματικού προϋπολογισμού που να ξεπερνά ελαφρώς τα 500 εκατ. ευρώ».
Ένας συνδυασμός αύξησης δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ και μειωμένων εσόδων της Δημοκρατίας, υποδεικνύει περαιτέρω, αναπόφευκτα θα θέσει σε κίνδυνο, τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα όσο και το συνολικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση του δημόσιου χρέους, προειδοποιώντας, ακόμη, ότι «αναταραχές στην αγορά κρατικών ομολόγων ήδη εκδηλώνονται, με την απόκλιση αποδόσεων (spread) να διευρύνεται, τόσο λόγω των φυσιολογικών επιπτώσεων της αύξησης των επιτοκίων αναφοράς, όσο και εξ αιτίας των υπό διαμόρφωση δημοσιονομικών πιέσεων σε ορισμένα κράτη μέλη της ευρωζώνης».
«Έτσι, μια έκδοση χρέους κάτω από μη ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να προκαλέσει, πέρα από την αύξηση των δαπανών της Δημοκρατίας για την εξυπηρέτηση του χρέους, και επιπλέον προβλήματα, με επιδείνωση του προφίλ ωρίμανσης του χρέους και αύξηση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης, με συνεπακόλουθο να τεθεί σε αμφισβήτηση η γενικότερη δημοσιονομική υγεία της χώρας», εξηγεί.
Επιπλέον, συνεχίζει, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη, με σαφή και σοβαρά συνεπακόλουθα κάτω από ήδη δύσκολες συνθήκες.
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο Κύπρου, στο πλαίσιο της συνεχούς επικαιροποίησης των δεδομένων και των υποθέσεων εργασίας για την οικονομία, επισημαίνει ο κ. Περσιάνης, «προχωρεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ευνοϊκού σεναρίου για το δημόσιο χρέος».
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επικαιροποίηση, η εκτίμηση για το χρέος τίθεται στο 89.9% του ΑΕΠ, με οριακό πρωτογενές έλλειμμα ύψους 0.02% και με δημοσιονομικό ισοζύγιο ύψους -1.42%.
Οι πιο πάνω εκτιμήσεις, κατά τον Πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, πρέπει να θεωρηθούν ως συντηρητικές και βασίζονται στην υπόθεση εργασίας πως συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί ύψους 500 εκατ. ευρώ θα εγκριθούν κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ και η οικονομική ανάπτυξη θα ξεπεράσει ελαφρώς το 1% σε πραγματικούς ρυθμούς.
Ως εκ τούτου, ο κ. Περσιάνης εισηγείται όπως η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής εξετάσει ένα δυνητικό συμπληρωματικό προϋπολογισμό μόνο αν αυτός περιλαμβάνει εκτενή χρηματοδότηση των όποιων νέων δαπανών μέσα από σημαντικές ταυτόχρονες εξοικονομήσεις.
Είναι, δε, ορατό, καταλήγει, «πως εξοικονομήσεις μπορούν να εξασφαλιστούν μέσα από αναδιαρθρώσεις δαπανών και μείωση σπατάλης, χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο εκ προοιμίου οι αναπτυξιακές δαπάνες που προγραμματίζονται για το έτος 2023».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις