Ένα ποτηράκι κρασί, ή ακόμα και δύο, λίγο πολύ θα απολαύσουμε όλοι την εορταστική περίοδο. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη για την υγεία της καρδίας, την κολπική αρρυθμία που προκαλείται από το αλκοόλ ή το σύνδρομο τον γιορτών, γνωστή και ως κολπική μαρμαρυγή. Τα συχνά αυτά φτερουγίσματα της καρδιάς μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή.
Αν και οι επιστήμονες δεν είναι ιδιαίτερα σίγουροι για τη συχνότητά της, κυρίως επειδή πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν άτακτο καρδιακό παλμό μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, μια φινλανδική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 1987, ανέφερε ότι το 5%-10% των νέων περιπτώσεων προκλήθηκαν από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι σπάνια σε άτομα κάτω των 30 ετών και μεμονωμένα επεισόδια της σε νεότερες ηλικίες αποδίδονται στις προπονήσεις αντοχής, στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και στην παχυσαρκία. Παρόλα αυτά, η πιο κοινή αιτία είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Μια μεγάλη έρευνα για την καρδιά στην Κοπεγχάγη (Copenhagen City Heart Study) εντόπισε πάνω από 1.000 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ 16.500 ανδρών και γυναικών. Ως ένοχη, «φωτογραφήθηκε» η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ για το 5% των περιπτώσεων στους άνδρες, με τον κίνδυνο εμφάνισης της κολπικής μαρμαρυγής να καθίσταται 1,5 φορές υψηλότερος για όσους πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ή καθόλου αλκοόλ.
Πώς εξηγείται αυτή η επίδραση του αλκοόλ
Ενδέχεται να υπάρχει μια τοξική επίδραση του αλκοόλ στα κύτταρα του καρδιακού μυός ή έμμεσες τοξικές επιδράσεις από προϊόντα διάσπασης (μεταβολίτες) είτε στην ίδια την καρδιά είτε σε άλλα όργανα, όπως τα ενδοκρινικά επινεφρίδια, που βρίσκονται στην κορυφή του κάθε νεφρού.
Από την άλλη, το αλκοόλ παρεμβαίνει στο σώμα μας με ποικίλους μηχανισμούς, Αρχικά, μεταβάλλει τον ρυθμό μετάδοσης του νευρικού σήματος στον καρδιακό μυ ενώ μπορεί και να αυξήσει την έκκριση ανδρεναλίνης είτε από τα επινεφρίδια είτε από τον καρδιακό ιστό, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τον καρδιακό παλμό οδηγώντας στην καρδιακή αρρυθμία. Επειτά, τα λιπαρά οξέα στο αίμα αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ, παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάζει και, τέλος, η ακεταλδεΰδη μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό της μη φυσιολογικής μυϊκής συστολής.
Οι ενστάσεις
Αν και υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και την επιδείνωση της υγείας της καρδιάς, υπάρχουν και αναπάντητα ερωτήματα. Πρώτον, δεν γνωρίζουμε εάν το ποσοστό του συνδρόμου είναι διαφορετικό στους μακροχρόνια πότες σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν συχνά. Η χρόνια χρήση αλκοόλ σχετίζεται με την αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια. Τα τοιχώματα της καρδιάς αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αρκετό αίμα σε όλο το σώμα. Θα μπορούσε επομένως να υπάρχει πρόσθετος κίνδυνος, εάν οι καθημερινοί χρήστες αλκοόλ πίνουν υπερβολικά.
Επιπλέον, υπάρχει έλλειψη πληροφοριών σχετικά με άλλους παράγοντες καρδιακού κινδύνου και πώς επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου. Γενετικοί παράγοντες, το είδος του αλκοολούχου ποτού, η ταχύτητα κατανάλωσης και εάν η κατανάλωση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της νηστείας ή μετά από ένα γεύμα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη της κολπικής μαρμαρυγής και του συνδρόμου των εορτών. Υπάρχουν όμως και καλά νέα, καθώς η διακοπή του αλκοόλ αντιστρέφει τις επιδράσεις που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις