ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος και Ινδία υπέγραψαν 3 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας – Τι αφορούν

Κύπρος και Ινδία υπέγραψαν 3 διμερείς συμφωνίες συνεργασίας – Τι αφορούν

Υπεγράφησαν την Πέμπτη διμερείς συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ινδίας, από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ινδός επίσημος χαρακτήρισε τις συμφωνίες σημαντικές ενώ εξέφρασε την δέσμευση της χώρας του για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, και ο Ινδός ομόλογός του Dr Subrahmanyam Jaishankar, υπέγραψαν Μνημόνιο για την Αμυντική και Στρατιωτική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και συμφωνία-πλαίσιο για συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Συμφωνία Ηλιακής Συμμαχίας.

Σημειώνεται ότι, προηγήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του κ. Κασουλίδη και του κ. Subrahmanyam, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, υπέγραψε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας, δήλωση πρόθεσης με την οποία επισημοποιείται η έναρξη διαδικασίας για υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για την μετανάστευση και την κινητικότητα.

Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, η συγκεκριμένη συμφωνία αναμένεται να ρυθμίσει όχι μόνο την παράτυπη μετανάστευση και τα θέματα επιστροφών, αλλά και την νόμιμη μετανάστευση όπως και τις δυνατότητες εργοδότησης και διαμονής υπηκόων των δύο χωρών.

Μετά το πέρας των υπογραφών ακολούθησαν δηλώσεις στον Τύπο, από τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Ινδίας.

Ο κ. Κασουλίδης, δήλωσε ότι η Κύπρος και η Ινδία είναι δεμένες από τις παράλληλες ιστορικές τους εμπειρίες, όπως το αντιαποικιακό κίνημα και οι κοινές διαδρομές προς την ανεξαρτησία. «Το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας εδραιώνεται επίσης από το κοινό μας όραμα για έναν κόσμο ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και κράτους δικαίου», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Πρόσθεσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μια ακόμη επιβεβαίωση της εξαιρετικής σχέσης που ενισχύθηκε τα τελευταία 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ινδίας. Αυτή η σταθερή συνεργασία, υπογράμμισε, συνεχίζει να διαφοροποιείται και να εμβαθύνει σε όλα τα επίπεδα.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής με τον Ινδό ομόλογό του, «είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, αλλά και ένα ευρύ φάσμα άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος». Υπογράμμισε ότι εξετάστηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Κύπρου-Ινδίας, σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι ναυτιλιακές υποθέσεις, ο τουρισμός και η εκπαίδευση.

Ο κ. Κασουλίδης, είπε ότι σήμερα υπεγράφησαν τρεις σημαντικές συμφωνίες, με στόχο να «ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Αναφέρθηκε στο Μνημόνιο για την Άμυνα και τη Στρατιωτική Συνεργασία, η οποία όπως δήλωσε, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του σχετικού διαλόγου.

Επιπλέον, πρόσθεσε, με τη Διεθνή Συμφωνία Ηλιακής Συμμαχίας, συμμετέχουμε σε μια συλλογική πλατφόρμα, μαζί με μια σειρά από άλλες χώρες, που στοχεύει να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα που επηρεάζει τον κόσμο, αυτό της ενεργειακής μετάβασης.

Έχουμε επίσης, δήλωσε, υπογράψει μια Δήλωση Πρόθεσης για τη Μετανάστευση και την Κινητικότητα, η οποία καταδεικνύει την προθυμία μας να ξεκινήσουμε ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη σύναψη συμφωνίας που θα αντιμετωπίζει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και θα διευκολύνει την κινητικότητα με τον σωστό τρόπο.

Ο κ. Κασουλίδης δήλωσε επίσης, ότι έγινε ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών για το πώς η Κύπρος και η Ινδία μπορούν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στην προώθηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της σταθερότητας στις ευρύτερες περιοχές τους. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, ενημέρωσα τον Υπουργό για τους μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας που έχει δημιουργήσει η Κύπρος, μαζί με εταίρους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σκοπό την προώθηση συνεργειών και κατανόησης προς όφελος όλων.

Σημείωσε ακόμη ότι εξέφρασε προσωπικά την εγκάρδια ευγνωμοσύνη και την ειλικρινή εκτίμηση για τη μακροχρόνια στάση αρχών της Ινδίας στις συνεχείς προσπάθειές για την επανένωση της Κύπρου, που εκφράστηκε με την υποστήριξη της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το θέμα των Βαρωσίων και τα ψηφίσματα για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ανέφερε ακόμη ότι τα πολιτικά εμπόδια που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της διχοτόμησης της Ινδίας, αποτελούν ιστορικό παράδειγμα που χρησιμεύει ως οδηγός στις προσπάθειές μας για μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο. «Όπως είδαμε στην περίπτωση της Ινδίας, η διχοτόμηση της χώρας ήταν μόνο η αρχή ενός επικίνδυνου ταξιδιού και σίγουρα όχι το τέλος», δήλωσε. Επομένως, είπε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή λύση δύο κρατών για την Κύπρο και τον λαό της.

«Από την άποψη αυτή, ευχαρίστησα τον Ινδό φίλο μου για την υποστήριξή του στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια βιώσιμη και συνολική διευθέτηση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Επιπλέον, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, «εξέφρασα την εκτίμησή μου για την ουσιαστική συμβολή της Ινδίας όλα αυτά τα χρόνια μέσω της συμμετοχής της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στρατιωτικό και αστυνομικό προσωπικό». Η Κύπρος, είπε, ήταν πολύ τυχερή που είχε τρεις Ινδούς Διοικητές της Ειρηνευτικής Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο: τον στρατηγό Gyani, τον στρατηγό Thimayya, ο οποίος υπηρέτησε στην Κύπρο μέχρι τον θάνατό του το 1965 και τον στρατηγό Dewan Prem Chand.

Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ακόμη ότι έγινε αναφορά σε μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν. Είπε τέλος, ότι συζητήθηκε το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας, οι οποίες με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε στρατηγική εταιρική σχέση με τις δύο πλευρές να εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση καταδεικνύει τη δέσμευσή για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ινδίας.

Η εταιρική σχέση Ινδίας-Κύπρου, είπε, είναι τεράστιας σημασίας και έχει τις ρίζες της στις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, της διαφορετικότητας, του πλουραλισμού και του σεβασμού του νόμου. Οι στρατηγικές πτυχές της σχέσης, είπε, έχουν αποκτήσει νέο νόημα τα τελευταία χρόνια, όπως αντικατοπτρίζεται στις διμερείς μας δεσμεύσεις. Σημείωσε ότι η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διάφορες κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής κοινότητα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη.

Ο κ. Subrahmanyam δήλωσε ότι η Δημοκρατία της Ινδίας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ως λύση στο Κυπριακό.

Πρόσθεσε ότι σήμερα είχε πολύ παραγωγικές συζητήσεις για τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ινδίας, «για την πολυμερή μας συνεργασία, για τις γεωπολιτικές και περιφερειακές προκλήσεις και έτσι, ανταλλάξαμε απόψεις για τις αντίστοιχες γειτονιές μας, για τον Ινδο-Ειρηνικό, για τη Μέση Ανατολή ή τη Δυτική Ασία όπως τη λέμε, για την Ευρώπη, για τις σχέσεις Ινδίας-ΕΕ».

Αναφέρθηκε επίσης και στην υπογραφή τριών «σημαντικών συμφωνιών» μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ινδίας. Επίσης, πρόσθεσε, ότι κυκλοφόρησαν σήμερα αναμνηστικά γραμματόσημα με αφορμή τα 75 χρόνια της Ανεξαρτησίας της Ινδίας και τα 60 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο.

Ο κ. Subrahmanyam υπογράμμισε ότι η πανδημία και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις απαιτούν να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις, αναφέροντας ότι η ενεργειακή και η επισιτιστική ασφάλεια είναι ιδιαίτερα πιεστικά ζητήματα. Ως υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, είπε, η Ινδία έχει ενώσει μαζί τους εταίρους της στην προσπάθεια επέκτασης της ανθρωπιστικής βοήθειας, των φαρμάκων, των εμβολίων, των δημητριακών και άλλων μορφών βοήθειας. «Αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις σήμερα ως πραγματικά ευσυνείδητα μέλη της παγκόσμιας τάξης και είναι σημαντικό να εργαστούμε συλλογικά για να βρούμε κοινές λύσεις», ανέφερε.

Δήλωσε ακόμη ότι η Ινδία έχει αναλάβει την ευθύνη της Προεδρίας της G-20 από την 1η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και είπε ότι η χώρα του προσπαθεί στο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες και να κατευθύνει τη συζήτηση της G-20 προς μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top