Το… αυτί του Υπουργείου Οικονομικών «τραβάει» ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφορικά με τον τρόπο χειρισμού της υπερωριακής απασχόλησης υπαλλήλου στο Υπουργείο, αφού αντί ο εν λόγω υπάλληλος να πάρει ρεπό, έλαβε ως αποζημίωση πέραν των 10.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ενότητα της Ειδικής Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Οικονομικών, από τον έλεγχο που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία στη μισθοδοσία του προσωπικού που απασχολείται στο Υπουργείο, διαπιστώθηκε ότι καταβλήθηκε υπερωριακή αποζημίωση, ύψους €10.015, σε ιδιαιτέρα γραμματέα, για ολόκληρο το έτος 2021.
Σύμφωνα με τα ευρήματα του ελέγχου:
α. Η υπερωριακή αποζημίωση διευθετήθηκε αποκλειστικά με την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης, με έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, στη βάση σημειώματος του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, που δεν συνάδει με τις πρόνοιες της Εγκυκλίου Επιστολής του ΤΔΔΠ, ημερ. 27.11.2020 (μέρος V παρ.10 και 11), στην οποία αναφέρεται ότι «Η υπερωριακή αποζημίωση παραχωρείται σε ελεύθερο χρόνο ή χρήμα ή συνδυασμό των δύο, με προτεραιότητα στον ελεύθερο χρόνο. Η σχετική κατανομή εγκρίνεται από τον οικείο Γενικό Διευθυντή/Προϊστάμενο Ανεξάρτητης Υπηρεσίας, με τη συνδρομή της Τριμελούς Επιτροπής Υπερωριών, …».
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια Εγκύκλιο «…για τους υπαλλήλους που απασχολούνται με κανονικό ωράριο ή ειδικό ωράριο:
• Υπερωριακή απασχόληση κατά τις καθημερινές μεταξύ των ωρών 7:00 και 17:00 αποζημιώνεται αποκλειστικά σε ελεύθερο χρόνο, και
• Υπερωριακή απασχόληση εκτός των πιο πάνω ωρών αποζημιώνεται σε ποσοστό 25% τουλάχιστον σε ελεύθερο χρόνο, εκτός αν εγκριθεί διαφορετικά από το Υπουργείο Οικονομικών στη βάση τεκμηριωμένου αιτήματος…».
Επειδή, όπως καταγράφεται στο προαναφερόμενο σημείωμα του Γενικού Διευθυντή, τονίζεται στην Έκθεση, η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του γραφείου του δεν επιτρέπει την υπερωριακή αποζημίωση της αναφερόμενης υπαλλήλου σε ελεύθερο χρόνο, ζητήθηκε η έγκριση του Υπουργού Οικονομικών, για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης, στο πλαίσιο της εξουσίας που του παρέχει η σημείωση 29 του Προϋπολογισμού του 2021, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών έχει την εξουσία να αποφασίζει για την άρση ανωμαλιών και την επίλυση προβλημάτων που δυνατό να προκύψουν από την εφαρμογή της.
β. Η έγκριση για την υπερωριακή αποζημίωση, για την περίοδο 1.1.2021 – 31.5.2021, δόθηκε εκ των υστέρων, ενώ σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την υπερωριακή απασχόληση και αποζημίωση, η υπερωριακή απασχόληση εγκρίνεται, κατά κανόνα, εκ των προτέρων.
γ. Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 40.781 και ημερ. 24.3.1994, για τις υπερωρίες θα πρέπει να τηρείται μητρώο, στο οποίο να καταγράφεται το ονοματεπώνυμο του υπαλλήλου, ο αρ. Κοινωνικών Ασφαλίσεών του, το όνομα αυτού που ενέκρινε την υπερωριακή εργασία, η ώρα άφιξης του υπαλλήλου και υπογραφή, η ώρα αποχώρησης του υπαλλήλου και υπογραφή, καθώς και υπογραφή του αρμόδιου λειτουργού για έλεγχο.
Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, «όπου το Μητρώο δεν τηρείται δεν θα καταβάλλεται οποιαδήποτε υπερωριακή αποζημίωση».
Τι συστήνει ο Γενικός Ελεγκτής και πως απάντησε το Υπουργείο
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφει ο Γενικός Ελεγκτής, «η Υπηρεσία μας δεν εντόπισε Μητρώο Καταγραφής Υπερωριών στο Υπουργείο Οικονομικών» και συστήνει πως «δεδομένου ότι στα πλείστα Τμήματα/Υπηρεσίες έχει εφαρμοστεί σύστημα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης, να εξεταστεί κατά πόσο η πιο πάνω Απόφαση χρήζει επικαιροποίησης».
«Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών μάς πληροφόρησε ότι το Υπουργείο έχει προβεί στην ετοιμασία πίνακα/κατάστασης υπολογισμού της χρηματικής αποζημίωσης της υπερωριακής εργασίας, στον οποίο περιέχονται όλα τα στοιχεία/πληροφορίες που περιέχει το ‘Μητρώο Καταγραφής Υπερωριών’ καθώς και επιπρόσθετα στοιχεία και ως εκ τούτου κρίνεται ότι καλύπτεται η υποχρέωση για τήρηση Μητρώου Καταγραφής Υπερωριών», προστίθεται.
Σχετικά με τη σύστασή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για εξέταση κατά πόσο η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 40.781 και ημερ. 24.3.1994 χρήζει επικαιροποίησης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι, δεδομένου πως στα πλείστα Τμήματα/Υπηρεσίες έχει εφαρμοστεί σύστημα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης, το Υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει κατά πόσον ενδείκνυται η αναθεώρηση/επικαιροποίηση/κατάργηση μέρους της εν λόγω Απόφασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις