Η υπόθεση της Εύας Καϊλή (και έλεος, σταματήστε να την προφέρετε Κκαϊλή!) πέρα από τη σοβαρότητα και τις επιπτώσεις που (θα) έχει πάνω στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ειδικά σε μια περίοδο ανόδου του ακροδεξιού ευρωσκεπτικισμού στην ήπειρο, για μας εδώ σ’ αυτή τη γωνιά της Μεσογείου είναι και μια θλιβερή επιβεβαίωση της μπανανίας που ονομάζεται -κατ’ ευφημισμόν- Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Κύπρος δεν εμπλέκεται, προς το παρόν βέβαια γιατί ποτέ δεν ξέρεις, αν και μεταξύ μας το βρίσκω και λίγο εχμ προσβλητικό που σε μια τόσο καραμπινάτη υπόθεση διαφθοράς ακόμα δεν βρέθηκε κάποια διασύνδεση με τη Νήσο των Αγίων, έστω ένας βοηθός βοηθού, μια off-shore βρε αδερφέ (ή μας γλωσσόφαγαν ή όντως έχουμε σκουριάσει τελευταία). Όμως δεν μπορείς να μην κάνεις τον συσχετισμό, την αναπόφευκτη σύγκριση μεταξύ Βελγίου και Κύπρου σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Την αληθινή αντιμετώπιση γιατί από τη θεωρητική το να πούμε ότι μπουχτίσαμε θα ήταν understatement of the year. Εδώ μέχρι και οι διεφθαρμένοι ως το μεδούλι φωνάζουν για... πάταξη της διαφθοράς ίσως γιατί ως φράση ακούγεται πιο πιασάρικη από το “εξάλειψη του ανταγωνισμού” που είναι και ο πραγματικός λόγος.
Πάρτε για παράδειγμα τους τρεις βασικούς υποψήφιους προέδρους. Ο ένας συμμετείχε σε όλα τα υπουργικά συμβούλια της τελευταίας δεκαετίας που ενέκριναν αβέρτα διαβατήρια σε διεθνείς απατεώνες κι εγκληματίες και όλο τους το σόι (κάτι που επίσης πήραν μυρωδιά οι Βρυξέλλες σε ανύποπτο χρόνο αλλά δυστυχώς ο Βέλγος εισαγγελέας δεν έχει δικαιοδοσία στη νησί μας) και τώρα όταν μιλάει για διαφθορά εννοεί γενικά, αόριστα και φυσικά τους... άλλους. Ο άλλος ήταν το κομματικό δεκανίκι της δεκαετίας Αναστασιάδη υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έκανε την Κύπρο... Σιγκαπούρη ενώ τη μόνη διαφθορά που είδε ήταν ο Τζιοβάνης στο βίντεο του Al Jazeera και πουθενά αλλού. Όλα αυτά βέβαια με την ελπίδα ότι θα έπαιρνε από τον Νίκαρο το δαχτυλίδι της διαδοχής για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του (να μην πω τι πήρε τελικά). Και ο τρίτος, ομολογουμένως δεν έχει καμία σύνδεση ούτε με τα διαβατήρια ούτε με τη διαφθορά γενικότερα αλλά σοβαρά τώρα, ό,τι έχει να επιδείξει ως υποψήφιος για το θέμα είναι μια... επιστολή στην ξεδοντιασμένη Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς με τη φιλική(!) σύσταση να ερευνήσει, όταν και εφόσον αποκτήσει επιτέλους αρμοδιότητες, όσα γράφει ο Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του “Κράτος Μαφία” (παρακάμπτοντας βολικά τα δύο πρώτα βιβλία της τριλογίας);
Στ’ αλήθεια πιστεύετε ότι έχουμε την παραμικρή ελπίδα σ’ αυτόν τον τόπο;
Αν η Καϊλή ήταν κάποιο υψηλά ιστάμενο πολιτικό πρόσωπο της Κύπρου, ας πούμε ένας υπουργός, πρόεδρος της Βουλής (oh wait...) ή πρόεδρος ΔΣ κάποιου νευραλγικού ημικρατικού και υπήρχαν υποψίες ότι τα παίρνει από κάποιο ξένο κράτος ή αλλοδαπούς επιχειρηματίες για να προωθήσει τα συμφέροντά τους στο νησί π.χ. για κάποια διακρατική συμφωνία εκατοντάδων εκατομμυρίων. Πώς αλήθεια θα εξελισσόταν αυτό το σενάριο;
Κατ’ αρχάς ξεκινάμε από το ότι δεν θα γινόταν καμία απολύτως έρευνα για πάρα πολύ καιρό. Μέχρι να μείνει κάποιος έξω από τη μοιρασιά, να μην πάρει αυτά που συμφωνήθηκαν ή να έχει συμφέρον να βγει το εν λόγω πρόσωπο από τη μέση. Τότε θα πάει καρφωτό. Και αναγκαστικά θα ξεκινήσει κάποια έρευνα για την οποία θα γνωρίζουν καμιά 200ριά άτομα - από τον Γενικό Εισαγγελέα μέχρι τον κουμπάρου της ανιψιάς του κλητήρα απ’ όπου και πιθανότατα θα διαρρεύσει προς το υπό διερεύνηση πρόσωπο που θα έχει μπροστά του άπλετο χρόνο να εξαφανίσει όλα τα στοιχεία, να μεταφέρει το μαύρο χρήμα στο εξωτερικό (με το τζετ κάποιου Σαουδάραβα κολλητού) και να καθαρίσει μέχρι και το πορνό από το ιστορικό του browser. Παράλληλα θα διαρρεύσει και προς τον Τύπο, πολύ πιθανό στον “Πολίτη” ώστε να μην το αναπαράγει κανένα άλλο Μέσο ενώ επίσημα δεν θα γίνει ούτε παραδοχή αλλά ούτε και διάψευση. Κανα-δυο εβδομάδες αργότερα κι αφού πλέον θα ξέρει το μισό (μισό) νησί ότι γίνεται κάποια “μυστική” έρευνα, Αστυνομία και Υπ. Δικαιοσύνης θα ανακοινώνουν ότι ναι, κάποιο πολιτικό πρόσωπο ή ανώτερος αξιωματούχος ερευνάται για δωροδοκία από ξένη χώρα.
Αίφνης όλοι θα κάνουν ότι το ακούν για πρώτη φορά, τα media πλην “Πολίτη” για αρχή, ενώ ο Πρόεδρος διορίζει τριμελή “ανεξάρτητη” (γελάνε και τα μπετά) επιτροπή που θα διερευνήσει παράλληλα το θέμα δηλώνοντας πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο (προς το παρόν τρίζουν αυτά του Θανάση). Η συνέχεια λίγο πολύ γνωστή. Μετά από κανένα τρίμηνο η Επιτροπή βγάζει πόρισμα που όμως δεν μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα για λόγους εθνικού συμφέροντος, ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι τυχόν εκδίκαση της υπόθεσης θα βλάψει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και τις στρατηγικές συμμαχίες που έχει συνάψει με το εμπλεκόμενο στην υπόθεση κράτος - αφήστε που δεν έχουμε και στοιχεία, το μόνο που βρέθηκε στον υπολογιστή του προσώπου είναι κατεβασμένα επεισόδια της Wednesday πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα την αθωότητά του, το άμοιρο δεν έχει λεφτά ούτε για το basic πακέτο του Netflix!
Η ιστορία καταλήγει σε χάπι έντ με το πανηγυρικά απαλλαγμένο πρόσωπο να κινεί αγωγή στον “Πολίτη” για λίβελο. Και να κερδίζει!
Έτσι αντιμετωπίζεται η διαφθορά, όχι αστεία. Όλα τ’ άλλα είναι λαχανάκια Βρυξελλών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις