Ο προϋπολογισμός μας έχει περισσεύματα και μαξιλάρια, όχι ελλείμματα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία συνήλθε την Τρίτη.
Αρχικά, ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας στον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, είπε ότι ο πολίτης δεν ξέρει τι θα πάρει αν θα ψηφίσει Ανδρέα Μαυρογιάννη ή Νίκο Χριστοδουλίδη, προσθέτοντας ότι ο μεν θα πάρει ΑΚΕΛ, ο δε κόμματα που δεν μιλιούνται μεταξύ τους και έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Απευθυνόμενος προς τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, σε σχέση με την πρόθεση για ιδιωτικοποίηση της CΥΤΑ, είπε ότι το ΑΚΕΛ παραλίγο να κλείσει τη CΥΤΑ και έκανε αναφορά στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς. "Ποιος κουτσούρεψε την ΑΤΑ, ποιος επέβαλε το πέναλτι του 12%, ποιοι ανέβασαν την ανεργία στο 17% όταν κυβερνούσαν;", διερωτήθηκε. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, διερωτήθηκε αν πρέπει να πιστέψουμε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη ή το αφήγημα του ΑΚΕΛ για το Κραν Μοντανά.
Ο προϋπολογισμός είναι ουσιαστικά το σύνολο της κοινωνικής μας πολιτικής, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας ότι πρέπει συλλογικά το νοικοκυριό που λέγεται κράτος να είναι εύρωστο. "Η οικονομία μας σήμερα είναι δυνατή. Αλλά τίποτα δεν προεξοφλεί ότι θα είναι δυνατή και αύριο. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή", σημείωσε. Το μεγάλο διακύβευμα για όλους μας, συνέχισε, είναι να κρατήσουμε την οικονομία και τη χώρα σε σταθερή τροχιά, ικανή να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.
Τα τελευταία 10 χρόνια, είπε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, η κυβέρνησή του και ο Δημοκρατικός Συναγερμός παρήγαγαν χειροπιαστό έργο, με τη στήριξη κομμάτων που ανήκαν στην αντιπολίτευση. "Είχαμε την τύχη την τελευταία δεκαετία να έχουμε δύο ικανούς Υπουργούς Οικονομικών, τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, οι οποίοι κατόρθωσαν να ανατρέψουν τη μιζέρια που παραλάβαμε και να ξαναφέρουν την ελπίδα και την προοπτική στον τόπο μας", υπογράμμισε.
"Ο προϋπολογισμός μας έχει περισσεύματα και μαξιλάρια, όχι ελλείμματα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η Κύπρος σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, παρουσιάζει ένα από τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη και μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, κατατάσσεται στις 10 κορυφαίες χώρες-επενδυτικούς προορισμούς, έχει συνθήκες σχεδόν πλήρους απασχόλησης, κοσμογονία έργων, συνολικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση, κοινωνικό κράτος μιάμιση φορά μεγαλύτερο σε σύγκριση με πριν δέκα χρόνια, σειρά νέων δομών που βελτιώνουν το οικογενειακό εισόδημα, ΓεΣΥ, ΕΕΕ, πληρωμή των διδάκτρων στα νηπιαγωγεία, την ενδυνάμωση της άμυνας και τη μείωση της θητείας και μείωση ή κατάργηση σχεδόν είκοσι φορολογιών. "Ο προϋπολογισμός μας έχει περισσεύματα και μαξιλάρια, όχι ελλείμματα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι κυπριακή οικονομία τρέχει το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης στο 6,0% σε πραγματικούς όρους, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό, το ποσοστό ανεργίας το 2022 αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 7%, το δημόσιο χρέος το τέλος του 2022 αναμένεται να περιορισθεί στο 89,3%, ως ποσοστό του ΑΕΠ και η Κύπρος ανέβηκε από την 68η στην 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI performance Index, που καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στο Σχέδιο «Κύπρος το Αύριο», που προβλέπει άντληση 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027 το οποίο, όπως είπε, είναι το όχημα για να μετασχηματιστεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να γίνει πιο διαφανές, πιο υγιές και βιώσιμο. Ακόμη, σημείωσε ότι δίνει έμφαση -μεταξύ άλλων- στη νέα Πράσινη και Γαλάζια Οικονομία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου, μέσω πρόσβασης σε υποδομές επικοινωνίας για όλους τους πολίτες και στη δημιουργία 11.000 ποιοτικών νέων θέσεων εργασίας.
Επιπλέον, ανέλυσε το όραμα και τον στόχο του για την επόμενη μέρα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όλο το κράτος στην οθόνη του κινητού μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, ψηφιοποίηση, απλοποίηση και ενοποίηση όλων των επιδομάτων, απλό και ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης του κάθε παιδιού μέχρι και την ηλικία των 5 ετών, επέκταση της Γονικής Άδειας και της Ευέλικτης Εργασίας, νέο Οικογενειακό Δίκαιο και αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα ύψους 39.000 ευρώ.
Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως έχουμε μπροστά μας έναν προϋπολογισμό που θωρακίζει τη χώρα έναντι της κρίσης και ο οποίος, με τη σωστή διαχείριση και υλοποίησή του, νοικοκυρεύει τα δημόσια οικονομικά, ενισχύει την αναπτυξιακή κατεύθυνση και την ανταγωνιστικότητα της χώρας και ανταποκρίνεται σε όσους έχουν ανάγκη από στήριξη και προστασία.
«Από την 1η Μαρτίου η χώρα θα έχει νέα κυβέρνηση. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι, απέναντι στις απειλές χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση στιβαρή και αποφασιστική. Που να πατά γερά στα πόδια της και να ξέρει πού θέλει να πάει τον τόπο. Αυτή είναι μια γενική παραδοχή ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης», είπε.
«Η ασφάλεια, η σταθερότητα, η κοινωνική ευημερία που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, απειλούνται. Μπορούμε, όμως, να αντέξουμε, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητά μας, ως οικονομία και ως χώρα, να διαχειριστούμε τη νέα κρίση που βρίσκεται ήδη έξω από την πόρτα μας. Και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία μετασχηματισμού. Μπορούμε να εξελίξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο ώστε να είναι συμβατό με τις ανάγκες του αύριο», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Ανέφερε ότι μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης με στόχο η Κύπρος να είναι ΑΑA οικονομία, προσθέτοντας ότι στην επόμενη πενταετία μπορεί να εγγυηθεί μείωση του δημόσιου χρέους στο 30% και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά 50%, ούτως ώστε να ανέλθει στις 39.000 ευρώ από τις 26.000 ευρώ που είναι τώρα.
«Όπως λέω συχνά η μεγαλύτερη οικονομική και θεσμική μεταρρύθμιση θα είναι η λύση του κυπριακού, η απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. Αυτή πρέπει να είναι για όλες και όλους μας η εθνική πρόκληση. Προσωπικά προτείνω έναν δρόμο που αξιοποιεί τη συγκυρία. Ξεκλειδώνει τις διαπραγματεύσεις συνδυάζοντας ενέργεια και ασφάλεια. Τα ζητούμενα της Ευρώπης σήμερα. Για λύση με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο της Διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικούς στρατούς», ανέφερε.
Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τις προτάσεις του η πτυχή της ασφάλειας να γίνει υπόθεση και του ΝΑΤΟ ώστε να απελευθερώσουμε το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής, χαρίζοντας στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας έναν εναλλακτικό διάδρομο ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι πολιτικές θέσεις σαν κι αυτές, μας καθιστούν αξιόπιστους, μας ισχυροποιούν απέναντι σε μια Τουρκία που καραδοκεί.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντας ότι μια ενωμένη Κύπρος θα είναι το κόσμημα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, πόλος έλξης επενδύσεων και περιφερειακό επιχειρηματικό, τουριστικό και τεχνολογικό κέντρο της Ευρώπης.
«Την επανένωση θα συνοδεύσει απερίγραπτος αναπτυξιακός οργασμός. Για πολλά χρόνια θα τρέχουμε με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας ριζικά το βιοτικό επίπεδο του κάθε Κύπριου πολίτη, χωρίς περιορισμούς. Προσωπικά, μπορώ να εγγυηθώ μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Με ενότητα και σύμπνοια. Δίκαιη και δημοκρατική. Αξιοποιώντας τους καλύτερους, από κάθε γωνιά της Κύπρου. Όπως έκανα πάντα. Για το καλό του τόπου. Του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ανεξάρτητα τι ψηφίζει ή τι εκπροσωπεί. Με πολιτικές που ωφελούν το σύνολο», συνέχισε.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως οι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται την ευθύνη που απαιτείται στην κάλπη, προσθέτοντας ότι η μεσαία τάξη, ο στυλοβάτης της κοινωνίας, γνωρίζει ότι οι επιλογές της θα καθορίσουν το μέλλον των παιδιών της, την επιβίωσή της, την επιβίωση της οικονομίας μας ίσως και της χώρας μας της ίδιας.
«Απέναντι στην οικονομική καταιγίδα που μας απειλεί, προτάσσουμε την αποτελεσματικότητά μας. Μαζί μπορούμε. Να μετατρέψουμε ξανά την κρίση σε μεγάλη ευκαιρία για τον τόπο μας. Μαζί μπορούμε. Να ενώσουμε την πατρίδα μας. Να φέρουμε την ελπίδα.Να οδηγήσουμε, ξανά μαζί, τον τόπο μας μπροστά. Να κερδίσουμε το αύριο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις