Η Ρουμανία θέλει να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις και να αναπτύξει θεσμικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Κύπρο, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο Νταν Μιχαλάκε, ενόψει της Εθνικής Ημέρας της Ρουμανίας που εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου.
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Ρουμάνος Πρέσβης είπε ότι η διοικητική και προξενική υποστήριξη προς τη ρουμανική κοινότητα της Κύπρου αποτελεί πολύ σημαντική συνιστώσα του έργου της πρεσβείας, με τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 46.000 Ρουμάνοι εγγεγραμμένοι σήμερα στη χώρα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εποχικοί εργαζόμενοι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και όσοι εργάζονται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
«Παρότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φαίνεται μικρός σε σύγκριση με άλλες κοινότητες της διασποράς στο εξωτερικό, αντιστοιχεί στο 5% του κυπριακού πληθυσμού και αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα στο νησί», πρόσθεσε.
Η ρουμανική κοινότητα στην Κύπρο είναι μια εδραιωμένη και καλά ενσωματωμένη κοινότητα, συνέχισε ο κ. Μιχαλάκε, χάρη και στην υποστήριξη του κράτους αλλά και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, και αποτελείται από άτομα που ήρθαν κυρίως κατά τη δεκαετία του 1990. Μια άλλη ομάδα ήρθε πριν από την επανάσταση του 1989, κατά βάση μέσω γάμων με Κύπριους που σπούδασαν στη Ρουμανία, αλλά η πλειοψηφία είναι μέλη της οικονομικής διασποράς που ήρθαν τη δεκαετία του 1990 και του 2000 σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών, πρόσθεσε.
«Με την πάροδο του χρόνου οι συνθήκες έχουν αλλάξει, αφού το επίπεδο των μισθών και το κόστος ζωής στις δύο χώρες είναι πλέον παρόμοια, πράγμα που σημαίνει ότι η τάση μετανάστευσης έχει σχεδόν σταματήσει, με εξαίρεση τους εποχικούς εργάτες, κυρίως στην εστίαση και του τουρισμό», είπε, προσθέτοντας πως παρότι μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία περίπου 10.000 άτομα επέστρεψαν στη Ρουμανία, η Κύπρος παραμένει ένα ελκυστικό μέρος για να ζήσει κανείς.
Σε σχέση με τις προσπάθειες της ρουμανικής κοινότητας να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη χώρα, ο Ρουμάνος διπλωμάτης είπε ότι η νεότερη γενιά αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με τα μέλη της κυπριακής διασποράς, δηλαδή χρειάζονται βοήθεια για να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, καθώς μπορεί να έχουν δυσκολίες στη χρήση της μητρικής τους γλώσσας ή στη δημιουργία προσωπικών δεσμών με τη χώρα καταγωγής τους.
Η ύπαρξη ρουμανικών σχολείων σε όλη την Κύπρο είναι πολύ χρήσιμη από αυτή την άποψη, τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εννέα σχολεία για παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών που λειτουργούν τα Σάββατα από τη ρουμανική κοινότητα της Κύπρου, χρηματοδοτούνται εν μέρει από το ρουμανικό κράτος και υποστηρίζονται και από τους δημόσιους φορείς της Κύπρου.
Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ρουμανίας και Κύπρου, ο κ. Μιχαλάκε είπε ότι είναι παραδοσιακά καλές από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, με τη Ρουμανία να επιθυμεί να τους δώσει νέα ώθηση.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η Ρουμανία επικεντρώθηκε στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και οι διμερείς σχέσεις με την Κύπρο ειδώθηκαν μέσα από αυτούς τους στόχους, εξήγησε σχετικά, προσθέτοντας ότι πλέον υπάρχουν πολλοί νέοι τομείς συνεργασίας, όπως η πληροφορική, όπου οι δύο χώρες μπορούν να αλληλοβοηθηθούν, και η εκπαίδευση, αναφορικά με την οποία είπε ότι στις αρχές του 2023 θα δημιουργηθεί έδρα ρουμανικής γλώσσας και πολιτισμού στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ρουμανικών και κυπριακών πανεπιστημίων.
Ο Ρουμάνος πρέσβης ανέφερε επίσης ότι διαπιστώνονται αυξανόμενες οικονομικές συναλλαγές μεταξύ Ρουμανίας και Κύπρου, με καταγεγραμμένη αύξηση 50% μεταξύ 2020 και 2021 και 35% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2022, προσθέτοντας ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Τόνισε επίσης πως υπάρχουν κοινά σημεία πολιτικής μεταξύ των δύο χωρών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτοντας ότι καθώς πλησιάζουν πολύ δύσκολες εποχές ο διμερής διάλογος μεταξύ Ρουμανίας και Κύπρου ως εταίρων σε μια πολύ δυναμική και μεταβαλλόμενη ΕΕ μπορεί να αποτελέσει πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες.
«Θα υπάρξουν πολλές προκλήσεις στο μέλλον για την ΕΕ όσον αφορά στην εσωτερική οργάνωση, τις πολιτικές και τις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης και πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε κοινές θέσεις και να ενώσουμε τις φωνές μας στην ΕΕ», τόνισε.
Ο κ. Μιχαλάκε είπε επίσης ότι η ρουμανική πλευρά σχεδιάζει να αναπτύξει θεσμικό διάλογο υψηλού επιπέδου με την Κύπρο κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, προσθέτοντας ότι υπάρχει πρόθεση για επίσκεψη υψηλού επιπέδου του Ρουμάνου Προέδρου στην Κύπρο, καθώς και συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν αυτές οι κοινές θέσεις και να καταρτιστεί ένα μελλοντικό σχέδιο συνεργασίας.
Όσον αφορά στο Κυπριακό, η Ρουμανία υποστηρίζει τη θέση των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του διεθνούς δικαίου και τη νόμιμη απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό, δήλωσε ο Ρουμάνος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία αναδεικνύει την ανάγκη να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου. «Από αυτή την άποψη, η Κύπρος θα έχει την υποστήριξή μας στους διεθνείς θεσμούς και εντός της ΕΕ», υπογράμμισε.
Αναφορικά με την Ουκρανία, είπε ότι παρότι η Ρουμανία δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο, παραμένει στην πρώτη γραμμή του δυτικού κόσμου, με προσανατολισμό στις δημοκρατικές αξίες κόσμου και αισθάνεται την πίεση της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς έχει εκτεταμένα σύνορα με τη γείτονά της και πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία αποτελεί μια πολύ κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή.
Η Ρουμανία δέχθηκε μεγάλο αριθμό Ουκρανών προσφύγων, ωστόσο δεν παρέμειναν όλοι στη χώρα, συνέχισε, προσθέτοντας ότι προς το παρόν η Ρουμανία είναι σε θέση να διαχειριστεί οικονομικά αυτό το μεταναστευτικό κύμα, καθώς όμως η κατάσταση επιδεινώνεται ενδέχεται να υπάρξουν ροές που μπορεί να υπερβούν τις δυνατότητες ανθρωπιστικής διαχείρισης της χώρας, αλλά και της Ευρώπης, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται εντός και εκτός Ουκρανίας.
Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας ολοκλήρωσαν διήμερη συνάντηση στο Βουκουρέστι την Τετάρτη, ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη Ρουμανία φέτος, σύμφωνα με τον Μιχαλάκε, γεγονός που στέλνει σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η ανατολική πλευρά της συμμαχίας είναι σημαντική, αλλά και ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι μια σημαντική περιοχή όχι μόνο για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και για ολόκληρη την ήπειρο.
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ως προς τη συμμετοχή της Ρουμανίας στη ζώνη του Σένγκεν, ο Ρουμάνος πρέσβης δήλωσε ότι αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις 8 Δεκεμβρίου, καθώς από τεχνική άποψη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί τη συμμετοχή της Ρουμανίας στον χώρο Σένγκεν, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένα κράτη μέλη, κυρίως από την Αυστρία και την Ολλανδία.
«Αυτό που μάθαμε από τη συζήτηση για το Σένγκεν τους τελευταίους μήνες, και θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους όλα τα κράτη μέλη, είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με διάφορα κρατικά συμφέροντα και εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, κάτι που δεν είναι πολύ δίκαιο από την άποψη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη, η αλληλεγγύη και τα κριτήρια θα πρέπει να εφαρμόζονται», τόνισε.
Τέλος, ερωτηθείς, ενόψει της Εθνικής Εορτής της Ρουμανίας, για τις κύριες προκλήσεις και τις κύριες προσδοκίες της χώρας για το μέλλον, ο κ. Μιχαλάκε είπε ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια η Ρουμανία έχει ακολουθήσει μια ταχεία διαδικασία αλλαγής, σύμφωνη με τη φιλοδοξία της να καταστεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Πρόσθεσε ότι η εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ παρέχει στη Ρουμανία το στοιχείο της ασφάλειας που ιστορικά χρειαζόταν σε αυτή την πολύ περίπλοκη γεωπολιτική περιοχή, με τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δίπλα στη Ρουμανία να καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι για τη Ρουμανία να αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
«Η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ παρέχει μέσα για την επίτευξη οικονομικών και εκσυγχρονιστικών στόχων, αλλά πρέπει ακόμη να εργαστούμε για τη μείωση των υστερήσεων στις υποδομές, την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ρουμανία θα πρέπει επίσης να προβάλει το ρόλο της εντός της ΕΕ, αλλά και ως εταίρος σε παραδοσιακές περιοχές όπου συνήθιζε να διαδραματίζει πολιτικό ρόλο, όπως η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική, με την Κύπρο να αποτελεί σημαντικό στοιχείο σε αυτή την περιοχή.
«Οι Ρουμάνοι θέλουν να είναι περήφανοι που είναι Ρουμάνοι στην Ευρώπη και στον κόσμο, ως εταίροι και ως ισχυρή χώρα σε έναν πολύ περίπλοκο κόσμο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις