Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι λόγω πολλών τεχνικών δυσκολιών και ουσιαστικών θεμάτων όλοι οι προϋπολογισμοί των δημόσιων πανεπιστημίων, Πανεπιστημίου Κύπρου, ΤΕΠΑΚ και Ανοικτού Πανεπιστημίου, θα λειτουργήσουν με δωδεκατημόρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε συνάντηση με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Μετά την δέσμευση για ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, για την οποία δεν υπήρχε ένσταση από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, ζήτησε από την Επιτροπή όπως συζητηθεί και οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση και ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2023. Ο κ. Γιαπιντζάκης εξήγησε ότι «εάν πάμε σε δωδεκατημόρια το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις» και ότι θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα ειδικά με τα κατασκευαστικά έργα που υλοποιούνται.
Ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι υπάρχει ένα θέμα με τη χρονική καθυστέρηση και θα πρέπει να ελεγχθεί, αφού το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ κατέθεσαν έγκαιρα τους προϋπολογισμούς τους στα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών. «Δυστυχώς σε εμάς ήρθαν πάρα πολύ αργά και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη η Βουλή και μέσα σε 48 ώρες να μελετήσουμε τους προϋπολογισμούς, 60 τόσων εκατομμυρίων, να μελετήσουμε τις εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που υποστηρίζουν κάποια πράγματα και να ψηφίσουμε. Είναι αδύνατο.», ανέφερε.
Παράλληλα, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει τα προσόντα των εκπαιδευτών γυμναστικής και για τη λειτουργία των γυμναστηρίων και είπε ότι αναμένονται στην Επιτροπή οι κανονισμοί από τον ΚΟΑ.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε για τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου ότι είχε έρθει εκτάκτως στην Επιτροπή ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος έχει διαβεβαιώσει την Επιτροπή ότι με βάση τις διαδικασίες που απαιτούνται για να εξοφληθούν τιμολόγια, ιδιαίτερα για τα αναπτυξιακά έργα του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν θα δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, εάν ο προϋπολογισμός ψηφιστεί στις αρχές του Μάρτη. Η θέση του ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Χριστοφίδης, ήταν ότι και μπορούσε και έπρεπε ο προϋπολογισμός να πάει στην Ολομέλεια της Παρασκευής.
Επιπλέον, ο κ. Χριστοφίδης είπε για το θέμα των τετραμήνων ότι πρόκειται για αποτυχημένο θεσμό εξετάσεων και συνεχίζει «πανθομολογουμένως» να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα σχολεία, τους μαθητές, στους γονείς τους και στους εκπαιδευτικούς. Επίσης, ο κ. Χριστοφίδης σχολιάζοντας την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναφέρει στο Ανώτατο δικαστήριο την πρόταση νόμου για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δυστυχώς, επέλεξε για ακόμα μια φορά το δρόμο της σύγκρουσης. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε, είπε, ήταν να δώσουμε και στους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου τα ωφελήματα τα οποία απολαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις