ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται αλλαγή στη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Ποιους αφορά

Έρχεται αλλαγή στη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Ποιους αφορά

Πρόταση νόμου, με την οποία επιχειρείται η διόρθωση μίας σοβαρής, όπως την χαρακτηρίζουν, στρέβλωσης στην υφιστάμενη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, κατέθεσαν οι Βουλευτές της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης και Μαρίνος Μουσιούττας.

Σύμφωνα με εισηγητική έκθεση που την συνοδεύει, σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση του «περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου», ώστε η ακίνητη ιδιοκτησία, η οποία δεν είναι αξιοποιήσιμη ολόκληρη ή το μεγαλύτερος μέρος αυτής, λόγω εγγραφής δικαιώματος επικαρπίας στα βιβλία του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ανεξαρτήτως της αξίας της υπό αναφορά ιδιοκτησίας και του χρόνου που η εν λόγω εγγραφή έλαβε χώρα, να μην λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό της συνολικής αξίας ακίνητης ιδιοκτησίας που δύναται να κατέχει πρόσωπο ή άλλο μέρος οικογενειακής του μονάδας για να είναι δικαιούχος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ειδικότερα, προστίθεται, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διορθώνεται μία σοβαρή στρέβλωση της υφιστάμενης νομοθεσίας και διασφαλίζεται η παροχή ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε πολίτες που χρήζουν στήριξης και βοήθειας».

Τι είναι το δικαίωμα επικαρπίας

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η δουλεία, υπό μορφή δικαιώματος επικαρπίας ή οίκησης ενός ακινήτου, δημιουργείται κατά τη μεταβίβαση ενός ακινήτου από ένα πρόσωπο σε άλλο. Ο δικαιοπάροχος (αυτός που μεταβιβάζει) κατακρατεί για τον εαυτό του (δεν μεταβιβάζει) το δικαίωμα να καρπούται το ακίνητο ή το δικαίωμα της οίκησης σ΄ αυτό ή άλλο δικαίωμα.

Όπως αναφέρεται, η επιφύλαξη γίνεται με γραπτή δήλωση, τόσο αυτού που μεταβιβάζει όσο και αυτού που δέχεται τη μεταβίβαση, στο ίδιο το Έντυπο της μεταβίβασης (Ν.270) και η εγγραφή της δουλείας γίνεται ταυτόχρονα με την εγγραφή του ακινήτου που μεταβιβάζεται.

Σημειώνεται πως, στην περίπτωση επιφύλαξης δικαιώματος οίκησης, όπου τυγχάνει ο δικαιοπάροχος να έχει μερίδιο στο ακίνητο, η αίτηση δεν γίνεται αποδεκτή, αφού απαιτείται ο/οι συνιδιοκτήτης/τες των υπολοίπων μεριδίων να παραχωρήσει/σουν το ίδιο δικαίωμα (επί του ειδικού Εντύπου Ν.251Α). Όταν, δε, το μεταβιβαζόμενο ακίνητο κατέχεται διανεμημένο κατά τη μεταβίβαση από τον δικαιοπάροχο του μεριδίου του, απαιτείται και η συγκατάθεση του συνιδιοκτήτη για το μέρος που θα ασκείται το δικαίωμα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Γιατί ο Τατάρ θέλει να στείλει επιστολή στον ΓΓ ΟΗΕ πριν την κάθοδο της Ντι Κάρλο - Ολες οι λεπτομέρειες

Επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ σκέφτεται να αποστείλει ο Ερσίν Τατάρ πριν από την κάθοδο της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν και τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών, λέγοντας ότι δεν γνωρίζει «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top