Ένα υγιές και αστραφτερό χαμόγελο θα μπορούσε να πληγεί ανεπανόρθωτα από το συστηματικό άτμισμα, όπως υποστηρίζει νεότερη μελέτη.
Σε συνδυασμό με άλλες βλαβερές συνέπειες, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dental Association, το άτμισμα θα μπορούσε να συμβάλει στη φθορά των δοντιών.
Αυτό συμβαίνει διότι στα περιεχόμενα των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιλαμβάνονται και ορισμένα σακχαρούχα συστατικά, τα οποία προσκολλώνται στα δόντια λόγω της κολλώδους υφής του υγρού ατμίσματος. Έτσι, προάγεται η ανάπτυξη της τερηδόνας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών εάν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Τα υγρά ατμίσματος αλλάζουν επίσης το μικροβίωμα του στόματος, καθιστώντας το πιο φιλικό προς τα βακτήρια που προκαλούν την τερηδόνα. Επιπλέον, η τερηδόνα φαίνεται πως ενθαρρύνεται με το άτμισμα σε περιοχές όπου συνήθως δεν εμφανίζεται, όπως οι κάτω άκρες των μπροστινών δοντιών.
«Εάν όντως ατμίζετε, φροντίστε να το αναφέρετε στον οδοντίατρό σας, διότι είναι σημαντικό να προσαρμοστεί η προληπτική σας ρουτίνα, έτσι ώστε να είναι λίγο πιο επεμβατική σε σύγκριση με του μέσου ασθενή» επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Karina Irusa, επίκουρη καθηγήτρια ολοκληρωμένης φροντίδας στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη.
Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη δρ. Karina Irusa ανέλυσαν δεδομένα 13.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε θεραπείες στις οδοντιατρικές κλινικές του Πανεπιστημίου Tufts από το 2019 έως το 2022. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 17 ετών.
Παρότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν άτμιζαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 79% αυτών που το έκαναν είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τερηδόνα, σε αντίθεση με το 60% των ασθενών που δεν χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα.
Mάλιστα, υπάρχουν και ορισμένες εργαστηριακές μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι ο ατμός από το υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου προάγει τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα.
Όπως εξηγεί η δρ. Karina Irusa, «τα βακτήρια που πραγματικά προκαλούν τη φθορά, όταν εκτίθενται σε αυτόν τον ατμό, φαίνεται να είναι πιο δραστικά, πιο επιθετικά, και μπορούν να επιβιώσουν κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Τόσο από την άποψη των ούλων όσο και από την άποψη των δοντιών, εάν υπάρχει μια μεγάλη κοιλότητα, αυτή χειροτερεύει μόνο αν δεν υπάρξει παρέμβαση. Τότε ή θα χάσετε το δόντι σας ή θα χρειαστείτε εκτεταμένες οδοντιατρικές εργασίες για να σωθεί το δόντι».
Συνεπώς, οι οδοντίατροι θα πρέπει να ενημερώνονται από τους ασθενείς τους σε περίπτωση που ατμίζουν, χωρίς να αποκλείονται και οι έφηβοι, καθώς ένα 8% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου στις ΗΠΑ παραδέχθηκε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου το 2021, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Tufts.
Όσον αφορά τη ρουτίνα στοματικής υγιεινής όσων ατμίζουν, αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα αυστηρό σχήμα βουρτσίσματος και οδοντικού νήματος, χρησιμοποιώντας παράλληλα μια οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα με φθόριο. Τέλος, τα ραντεβού τους στον οδοντίατρο θα πρέπει να είναι αρκετά συχνά -έως και περισσότερες από δύο φορές το χρόνο-, συνιστά η δρ. Karina Irusa.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις