ΥΓΕΙΑ

Έρευνα αποκαλύπτει νέο φάρμακο που μειώνει κατά 70% τη χοληστερόλη

Έρευνα αποκαλύπτει νέο φάρμακο που μειώνει κατά 70% τη χοληστερόλη

H υψηλή χοληστερόλη αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας. Η διαχείρισή της είναι κομβικής σημασίας για την προστασία από τα καρδιαγγειακά προβλήματα, που απειλούν με κίνδυνο θανάτου. Νέα επιστημονικά ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Reports, αποκαλύπτουν μια προηγουμένως άγνωστη στρατηγική για τη διαχείριση της χοληστερόλης, με ένα φάρμακο που δεν αποκλείεται να επηρεάσει ακόμη και τις θεραπείες για τον καρκίνο.

Η μελέτη των ερευνητών από τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve περιγράφει ένα εκ του στόματος χορηγούμενο μικρομοριακό φάρμακο, που, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα PCSK9 σε ζωικά μοντέλα κατά 70%.

Το PCSK9 είναι ένα ένζυμο στην κυκλοφορία του αίματος, που ελέγχει τον αριθμό των υποδοχέων LDL, «μαρκάροντάς» τους για αποικοδόμηση. Οι υποδοχείς LDL, οι οποίοι βρίσκονται στην επιφάνεια των ηπατικών κυττάρων, έχουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της χοληστερόλης, αφού αναλαμβάνουν να την απομακρύνουν από το αίμα. Επομένως, ένα φάρμακο που αναστέλλει το ένζυμο PCSK9 συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των υποδοχέων LDL.

«Οι στατίνες ήταν το μόνο φάρμακο το οποίο είχε συσχετιστεί προς το παρόν με τη μείωση της χοληστερόλης. Πιστεύουμε ότι το νέο φάρμακο αντιπροσωπεύει έναν νέο τρόπο μείωσης της χοληστερόλης, αφού στοχεύει το ένζυμο PCSK9», σχολιάζουν οι μελετητές.

Το νέο φάρμακο χρησιμοποιεί ουσιαστικά το μονοξείδιο του αζώτου, ένα μόριο γνωστό για την αγγειοδιασταλτική του ιδιότητα. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι μπορεί επίσης να στοχεύσει και να αναστείλει το PCSK9, μειώνοντας τη χοληστερόλη. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το φάρμακο εμφάνισαν μείωση της «κακής» χοληστερόλης LDL κατά 70%.

«Η μείωση της χοληστερόλης είναι μια από τις πιο σημαντικές θεραπείες που έχουμε για να παρατείνουμε τη ζωή και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από καρδιακές παθήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν την νούμερο ένα αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον δυτικό κόσμο», δήλωσαν οι μελετητές.

Η συμβολή του φαρμάκου στη θεραπεία του καρκίνου

Εκτός από τα οφέλη του φαρμάκου στη μείωση της χοληστερόλης, τα ευρήματα δείχνουν ότι το εν λόγω σκεύασμα μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς τα υπό διερεύνηση συμπεράσματα δείχνουν ότι η στόχευση του PCSK9 μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των ανοσοθεραπειών για τον καρκίνο.

«Το PCSK9 όχι μόνο στοχεύει τους υποδοχείς LDL για αποικοδόμηση, αλλά μεσολαβεί επίσης στην αποικοδόμηση του MHC1 στα λεμφοκύτταρα, το οποίο χρησιμοποιείται για την αναγνώριση καρκινικών κυττάρων. Έτσι, εμποδίζει αποτελεσματικά τα λεμφοκύτταρα να αναγνωρίσουν τα καρκινικά κύτταρα. Επομένως, εάν αναστείλουμε το PCSK9, μπορούμε να ενισχύσουμε την επιτήρηση του καρκίνου στο σώμα», επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top