Χαμηλός είναι ο προϋπολογισμός του Γραφείου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, σύμφωνα με την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου. Η κ. Μιχαηλίδου παρουσίασε σήμερα (21/11)ενώπιον των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τον προϋπολογισμό του 2023. Συγκεκριμένα, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι το 2022 ο προϋπολογισμός ήταν 553.354 ευρώ και το 2023 θα είναι 529.339 ευρώ.
Πρόσθεσε ότι την μερίδα του λέοντος για το 2022, με ποσοστό 82% είχε η μισθοδοσία των υπαλλήλων και αυτών που είναι με απόσπαση και παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Γραφείο. Ανέφερε ότι για το 2023 η μισθοδοσία προϋπολογίζεται στο 79%. Σημείωσε ακόμη ότι πέραν των λειτουργικών εξόδων του γραφείου δίνεται τεράστια σημασία στην εκπαίδευση και είπε ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με το όραμα και τις στρατηγικές και τις δραστηριότητες του γραφείου.
Η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε επίσης ότι ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό των αποστάσεων και συνέχισε αναφέροντας ότι είναι σε εξέλιξη η πλήρωση των οργανικών θέσεων και ότι έχουν γίνει ήδη συμβουλευτικές για μια θέση Α13, μία Α11 και δύο Α8. Εξήγησε ότι για τις θέσεις της κλίμακας Α8 θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος, επειδή θα υπάρχουν γραπτές εξετάσεις.
Σε ερώτηση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ και Αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής Χρύση Παντελίδη, για το εάν θα μειωθούν οι αποσπάσεις μετά την πλήρωση αυτών των θέσεων, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το προσωπικό που υπήρχε μαζί με τις αποσπάσεις έχει επιφορτιστεί με όλες τις γνωματεύσεις του RRF (του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και με τη διαχείριση του κεντρικού συστήματος, που δεν υπήρχαν προηγουμένως, οπόταν «αυτή τη στιγμή το γραφείο επιβαρύνεται με πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, απευθυνόμενος στην κ. Μιχαηλίδου ρώτησε εάν υπάρχει οργανόγραμμα που να απαντά στις ανάγκες της υπηρεσίας σήμερα. Η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι όσον αφορά το θέμα του οργανογράμματος υπάρχει συγκεκριμένο οργανόγραμμα από το 2019 και ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων εντός του 2021. Πρόσθεσε ότι για τις θέσεις Α13 και Α11 «αρχές του χρόνου θα είμαστε έτοιμοι, όχι όμως και για την Α8 για τις οποίες θα υπάρχουν γραπτές εξετάσεις και τώρα είμαστε στο στάδιο που περιμένουμε από τα πανεπιστήμια να μας που ποια ενδιαφέρονται για τις γραπτές εξετάσεις».
Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι για τους κανόνες απαλλαγής, το γνωστό απαλλακτικό κανονισμό, στην Κύπρο το ποσοστό απορρόφησης είναι στο 45% συγκριτικά με ένα 90% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Απευθυνόμενος στην κ. Μιχαηλίδου ρώτησε τι είναι αυτό που θα πρέπει να γίνει ούτως ώστε να αξιοποιηθούν αυτοί οι κανονισμοί προς όφελος της κοινωνίας. Προς απάντηση, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι τα στοιχεία αυτά είναι του 2019 και είναι τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ανανεωμένα στοιχεία, συνέχισε, του 2020 θα είναι έτοιμα τον Ιούνιο. Σημείωσε ακόμη ότι, το 2021 και το 2022 έγιναν αμέτρητες παρουσιάσεις σε όλες τις αρμόδιες αρχές για τους απαλλακτικούς κανονισμούς παρουσιάζοντας συγκεκριμένα άρθρα.
Παράλληλα, ο κ. Καυκαλιάς τοποθετήθηκε σχετικά με τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια που αφορούν τα ξενόγλωσσα προγράμματα λέγοντας ότι με την τοποθέτησή της Εφόρου «λέτε ότι πρέπει να επιβάλλονται δίδακτρα γιατί αυτό καθορίζουν το πλαίσιο και οι κανονισμοί». Η Έφορος είπε ότι, η βάση όλων των θέσεων του γραφείου βασίζεται στους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, που υπάρχει στις συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και σε συγκεκριμένη οδηγία.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Σταύρος Παπαδούρης, διερωτήθηκε εάν έχουν καταλάβει οι ενδιαφερόμενοι φορείς και οι αρμόδιες αρχές την κουλτούρα για το πως δουλεύει το θέμα των κρατικών ενισχύσεων για να επωφεληθεί η Κύπρος στον μέγιστο βαθμό χωρίς να υπάρχουν λανθασμένα σχέδια ή αιτήσεις.
Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι αυτό εξαρτάται και από την εκπαίδευση που θα τύχουν οι διάφορες αρμόδιες αρχές, αλλά σίγουρα και μέσα από την «δική μας επιμόρφωση για να είμαστε ενήμεροι άμεσα για όλες τις εξελίξεις που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μπορέσουμε να αντλήσουμε όλη αυτή την πληροφόρηση και να την μεταφέρουμε με την σειρά μας, έγκαιρα στις αρμόδιες αρχές».
Ανέφερε ακόμη ότι από την πρώτη Ιανουαρίου 2022 «έχουμε καταφέρει ως ένα από τα τρία κράτη μέλη να υιοθετήσουμε το κεντρικό σύστημα μητρώων κρατικών ενισχύσεων, το οποίο δεν υπάρχει σε όλες τις χώρες». Η δημιουργία του μητρώου λειτουργεί προς την σωστή κατεύθυνση της αξιοποίησης των απαλλακτικών κανονισμών που δεν είναι άλλο από την πράσινη οικονομία και την ψηφιακή μετάβαση, είπε. Η κ. Μιχαηλίδου κατέληξε λέγοντας ότι η κουλτούρα έχει βελτιωθεί, αλλά υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις