ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΜΕΝΝ Μακάρειου Νοσοκομείου: Αγκαλιά ζωής για τα πρόωρα νεογνά – Εκεί που οι μικροί ήρωες δίνουν τη μάχη για τη ζωή

ΜΕΝΝ Μακάρειου Νοσοκομείου: Αγκαλιά ζωής για τα πρόωρα νεογνά – Εκεί που οι μικροί ήρωες δίνουν τη μάχη για τη ζωή

Ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στους μικρούς μαχητές της ζωής. Τα πρόωρα νεογνά που πριν καλά-καλά γνωρίσουν τον νέο κόσμο στον οποίο ήλθαν, παλεύουν για να μην χαθούν. Που δίνουν την μάχη και βγαίνουν, στις πλείστες περιπτώσεις, νικητές, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο των ηρώων.

Ο αγώνας τους, κυριολεκτικά, είναι αρκετά δύσκολος και σε πολλές περιπτώσεις πολύ μεγάλος. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ελπίδες για επιβίωση τους είναι μηδαμινές ή εξανεμίζονται, αλλά σαν πραγματικοί μαχητές επιστρέφουν ξανά στη ζωή κι αναστρέφουν τα «εις βάρος» τους δεδομένα.

Δίπλα τους σε αυτή τη μάχη βρίσκονται συνεχώς οι γονείς τους, οι οποίοι ανυπομονούν να τα κρατήσουν στην αγκαλιά τους, αλλά και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό, οι οποίοι σαν φύλακες άγγελοί τους δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να τα κρατήσουν στη ζωή.

Τέτοια παιδιά, πραγματικοί ήρωες, γεννούνται καθημερινά στην Κύπρο. Όλα τους νοσηλεύονται στην συντριπτική πλειοψηφία , από τον ίδιο χώρο και «αποφοιτούν» από αυτό με επιτυχία. Πρόκειται για τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Μακάρειου Νοσοκομείου του ΟΚΥπΥ. Έναν χώρο όπου γιατροί και νοσηλευτές δίνουν καθημερινά μαζί με αυτά τα παιδιά τον δύσκολο αγώνα και κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μη χαθούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από τη ΜΕΝΝ στο Μακάρειο, λειτουργεί και στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού Μονάδα Νοσηλείας Νεογνών επιπέδου 2, στην οποία φιλοξενούνται νεογνά με ηλικία κύησης μεγαλύτερης των 32 εβδομάδων και βάρους μεγαλύτερο των 1500 γραμμαρίων, τα οποία έχουν μη επιπεπλεγμένα προβλήματα.

Το οδοιπορικό μας στη ΜΕΝΝ

Το ThemaOnline, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 17 Νοεμβρίου, βρέθηκε στη ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου, είδε και καταγράφει το σπουδαίο έργο που γίνεται στη Μονάδα και γνώρισε μερικούς από τους μικρούς μαχητές της ζωής. Στο οδοιπορικό μας, μας συνόδευε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Μονάδας, Δρ Θάλεια Παπαδούρη.

Όπως μας ανέφερε η Δρ Παπαδούρη, η Μονάδα άρχισε τη λειτουργία της το 1985 με 18 κλίνες, οι οποίες σιγά-σιγά αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ το 2000 έγινε μία κτιριακή αναβάθμιση της Μονάδας, με προσθήκη άλλων δύο δωματίων ενδιάμεσης νοσηλείας.

Σήμερα η ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου λειτουργεί με 48 θέσεις, εκ των οποίων οι 25 αφορούν θέσεις εντατικής νοσηλείας και οι 23 θέσεις ενδιάμεσης νοσηλείας. Η ροή από νεογνά που χρήζουν νοσηλείας στη Μονάδα είναι συνεχής. Μόνο κατά την παρουσία μας για τους σκοπούς του ρεπορτάζ, στη Μονάδα εισάχθηκαν δύο πρόωρα δίδυμα νεογνά, ενώ αναμένονταν λίγη ώρα αργότερα κι άλλα δίδυμα.

Στη Μονάδα, αποτελεί το μοναδικό παγκύπριο τριτοβάθμιο κέντρο για νοσηλεία πρόωρων και τελειόμηινων νεογνών από ηλικίας κύησης 23(22) εβδομάδων μέχρι τη 14η μέρα ζωής και κέντρο αναφοράς για αυτά τα περιστατικά από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κάθε χρόνο νοσηλεύονται στη ΜΕΝΝ του ΝΑΜ ΙΙΙ γύρω στα 750-800 νεογνά, τελειόμηνα αλλά και πρόωρα με σοβαρά και επιπεπλεγμένα προβλήματα

Σύμφωνα με τη Δρ Παπαδούρη, το πιο μικρό ηλικιακά νεογνό που νοσηλεύθηκε μέχρι σήμερα στη ΜΕΝΝ ήταν ένα νεογνό ηλικίας 22+6 εβδομάδων, ενώ από άποψη βάρους, το πιο μικρό νεογνό ήταν ένα νεογνό που ζύγιζε μόλις 350 γραμμάρια.

Σε σχέση με τη διάρκεια νοσηλείας, η Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας τόνισε ότι, αυτή εξαρτάται πάντοτε και είναι ανάλογη από την ηλικία κύησης των νεογνών και από τα προβλήματα που παρουσιάζουν. «Συνήθως τα εξαιρετικά πρόωρα νεογνά μπορεί να νοσηλευθούν στην Μονάδα για 3 ή 4, ακόμη και για 5 μήνες», εξήγησε.

Παρότι στη Μονάδα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας λόγω της πανδημίας COVID-19 βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, οι γονείς συνεχίζουν να έχουν επαφή με τα νεογνά τους και σε καμία περίπτωση δεν τα στερούνται.

«Δυστυχώς, λόγω της κατάστασης με την πανδημίας COVID-19 έχουμε καθορισμένο επισκεπτήριο ακόμη στην Μονάδα. Οι γονείς επιτρέπεται να επισκέπτονται τα νεογνά δύο φορές την μέρα από 1 ώρα. Ευελπιστούμε ότι με την κτιριακή αναβάθμιση της Μονάδας και την πιθανή χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τη δυνατότητα στους γονείς να επισκέπτονται τα μωρά τους όποτε και όσο το επιθυμούν, », πρόσθεσε η Δρ Παπαδούρη, σημειώνοντας ότι «στόχος μας, είναι μια πιο ανθρωποκεντρική περίθαλψη των νεογνών, όπου οι γονείς θα έχουν ένα πιο ενεργό ρόλο στην φροντίδα και στην περίθαλψη των μωρών τους».

«Στόχος μας είναι πάντοτε, όταν ένα νεογνό είναι καλά και αποκτά το κατάλληλο βάρος, να επιστρέφει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην οικογένεια του», επεσήμανε περαιτέρω.

Πολύπλευρο και σημαντικό το έργο της Μονάδας

Κληθείσα να αναφερθεί στο έργο που γίνεται καθημερινά στη Μονάδα, η Δρ Παπαδούρη υπέδειξε ότι αυτό είναι αρκετά σημαντικό και πολύπλευρο. «Ο κύριος μας στόχος είναι η βέλτιστη νοσηλεία των νεογνών, με την ελαχιστοποίηση της νοσηρότητα», τόνισε προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα έχουμε εκπαιδευτικό έργο ενώ στην ΜΕΝΝ προωθείται και η εξειδικευμένη νευροαναπτυξιακή φροντίδα των νεογνών, μέσω της ανθρωποκεντρικής φροντίδας με την εμπλοκή της οικογένειας στα πλαίσια της Μονάδας».

Υψηλό ποσοστό επιβίωσης και προωρότητας στην Κύπρο

Ερωτηθείσα για το ποσοστό επιβίωσης των πρόωρων νεογνών στην Κύπρο, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου, ανέφερε ότι είμαστε η 4η χώρα στην Ευρώπη σε υψηλό ποσοστό επιβίωσης που φθάνει στο 98% και αυτό οφείλεται, όπως είπε, στο έργο και προσφορά του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού της Μονάδας, στην αναβάθμιση του εξειδικευμένου εξοπλισμού αλλά και στην πολύπλευρη στήριξη των γονέων και οργανωμένων συνδέσμων .

«Εδώ πρέπει να τονίσω ότι ο εξοπλισμός μας έχει αναβαθμιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τον ΟΚΥπΥ, ο οποίος στηρίζει σταθερά τις ΜΕΝΝ. Η ΜΕΝΝ διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό και πιστεύω ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες στην Μονάδα μας αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά πρότυπα », υπογράμμισε.

Αναφορικά με την προωρότητα, η Δρ Παπαδούρη ανέφερε στην ιστοσελίδα μας ότι, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση σε ποσοστό προωρότητας πανευρωπαϊκά. Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου , το 2019 το ποσοστό ήταν 11,9%, ενώ το 2020 10,9%, κάτι που συνεπάγεται ότι για κάθε 10.000 γεννήσεις, οι 1.100, περίπου, ήταν πρόωρες. «Το ποσοστό προωρότητας ήταν πολύ υψηλότερο τα προηγούμενα χρόνια και με πολλή προσπάθεια, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση της κοινότητας, έχουμε καταφέρει να μειωθεί», υπέδειξε περαιτέρω.

Τι μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γέννα

Κληθείσα να πει τι μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γέννα, τόνισε ότι υπάρχουν διάφορα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν ένα πρόωρο τοκετό. «Έχουμε τους μητρικούς παράγοντες, δηλαδή τα χρόνια νοσήματα της μητέρας, νοσήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η προεκλαμψία, η πλακουντιακή ανεπάρκεια ή οι λοιμώξεις κατά την κύηση κ.ά. Έχουμε, όμως, και εμβρυικούς παράγοντες όπως οι συγγενείς ή οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή οι συγγενείς λοιμώξεις. Οι πολύδυμες κυήσεις είναι ένα ακόμα σημαντικό αίτιο πρόκλησης πρόωρου τοκετού .

Ερωτηθείσα σχετικά με τις πολύδυμες κυήσεις στην χώρα μας, η Δρ Παπαδούρη εξήγησε στο ThemaOnline πως, «στην Κύπρο σήμερα ισχύει η νομοθεσία για ρύθμιση των εξωσωματικών και συνεπώς έχουν μειωθεί αρκετά οι τετράδυμες και οι τρίδυμες κυήσεις, αλλά υπάρχει ακόμα αυξημένο ποσοστό δίδυμων κυήσεων . Αρκετά από τα νεογνά που νοσηλεύονται στην Μονάδα μας είναι δίδυμα, τα οποία λόγω της πολύδυμης κύησης γεννιούνται πρόωρα».

Πρώτιστος στόχος η επιβίωση των νεογνών

Καταληκτικά η Δρ Παπαδούρη έστειλε το εξής μήνυμα στους γονείς αναφορικά με την προωρότητα: «Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι εδώ στην Μονάδα προσφέρεται η βέλτιστη φροντίδα και νοσηλεία για τα πρόωρα νεογνά. Στόχος μας είναι η επιβίωση των νεογνών με το καλύτερο νευροαναπτυξιακό αποτέλεσμα. Είμαστε συμπαραστάτες τους, θα θέλαμε να υποστηρίξουν στις προσπάθειες μας για επιβίωση των μωρών τους με την ενεργό εμπλοκή τους στη νοσηλεία τους», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top