Τρεις μήνες μετά την επιστροφή τους στα έδρανα της Βουλής, οι Βουλευτές ετοιμάζονται για νέες διακοπές, οι οποίες θα κρατήσουν, τουλάχιστον, μέχρι και την ολοκλήρωση των Προεδρικών Εκλογών, χωρίς για την ώρα να έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος που θα επιστρέψουν πίσω στο Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα, πάντως, με τους Κανονισμούς που διέπουν τις εργασίες της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι εργασίες του Σώματος θα πρέπει να διακοπούν 45 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών. Αυτό συνεπάγεται ότι, η τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ή Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, θα πρέπει να γίνει, το αργότερο, στις 10 Δεκεμβρίου.
Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, η τελευταία νομοθετική πράξη του Κοινοβουλίου πριν το κλείσιμο λόγω των Προεδρικών Εκλογών στις 5 Φεβρουαρίου ή/και στις 12 Φεβρουαρίου σε περίπτωση που χρειαστεί δεύτερος γύρος, θα είναι η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023.
Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η τριήμερη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για διεξοδική συζήτηση και έγκριση του προϋπολογισμού, έχει καθοριστεί για τις 6, 7 και 8 Δεκεμβρίου.
Εάν ο κρατικός προϋπολογισμός υπερψηφιστεί στις 8 Δεκεμβρίου, κάτι που αναμένεται να γίνει λόγω και των Εκλογών, τότε η Βουλή θα κλείσει και οι Βουλευτές θα επανέλθουν στα έδρανα και στις συνεδρίες μέσα Φεβρουαρίου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.
Πότε θα συνέλθει εκτάκτως η Βουλή
Πάντως, παρότι βάσει του Κανονισμού οι εργασίες της Βουλής θα πρέπει να διακοπούν για 45 μέρες, εντούτοις, αυτό δεν είναι και πλήρως δεσμευτικό, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να παραστεί ανάγκη για έκτακτη/ες συνεδρία/ες τόσο της Ολομέλειας όσο και Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Μία περίπτωση κατά την οποία θα πρέπει η Βουλή να επανέλθει στην κανονική λειτουργία της νωρίτερα, είναι για παράδειγμα ενδεχόμενη αναπομπή ενός νόμου που ψήφισε το Σώμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε ένα τέτοιο, πολύ απομακρυσμένο, όμως, ενδεχόμενο, η αρμόδια ή και οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, εκτός κι αν αποφασιστεί το θέμα να παραπεμφθεί απευθείας στην Ολομέλεια, θα συνέλθουν εκτάκτως για να εξετάσουν την αναπομπή και ακολούθως θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας για να αποφασιστεί εάν η αναπομπή θα γίνει αποδεκτή ή όχι.
Άλλη περίπτωση κατά την οποία η Βουλή μπορεί να συνέλθει εκτάκτως, είναι για εξέταση, συζήτηση και ψήφιση ενός νομοσχεδίου ή κανονισμού που θα κατατεθεί από την Κυβέρνηση με την μορφή του κατεπείγοντος, κάτι που και πάλι θεωρείται ως ένα πολύ απομακρυσμένο ενδεχόμενο.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και να καταθέσει η Κυβέρνηση κάποιο νομοσχέδιο ή κανονισμό με τη μορφή του κατεπείγοντος, αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλή είναι υποχρεωμένη να το εξετάσει άμεσα, αφού εναπόκειται στην κρίση του Κοινοβουλίου και των μελών του να αποφασίσουν εάν πρέπει να το εξετάσουν άμεσα ή όχι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις