ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Mεγάλη εβδομάδα για τη διαδοχή στην Εκκλησία- Οι δελφίνοι και το παρασκήνιο

Mεγάλη εβδομάδα για τη διαδοχή στην Εκκλησία- Οι δελφίνοι και το παρασκήνιο

Με την ταφή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’, έπεσαν οι τίτλοι τέλους της 16ετούς παρουσίας του στο πηδάλιο της Εκκλησίας της Κύπρου και από αύριο αρχίζει πλέον και επισήμως η διαδικασία της διαδοχής του.

Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει για να καθορίσει τον οδικό χάρτη της ψηφοφορίας μεταξύ των πιστών, από την οποία θα προκύψει το λεγόμενο «τριπρόσωπο», δηλαδή οι τρεις ιεράρχες που θα εξασφαλίσουν τις περισσότερες ψήφους από το λαό. Ένας από τους τρεις θα εκλεγεί από την Ιερά Σύνοδο ως ο νέος Αρχιεπίσκοπος.

Οι ενδιαφερόμενοι

Μέχρι τώρα ενδιαφέρον για τη θέση του Αρχιεπισκόπου έχουν εκδηλώσει δημοσίως ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Ἀμμοχώστου, Βασίλειος και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος. Σίγουρo θα πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον του Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιου, όπως και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα. Από εκεί και πέρα, απομένει να φανεί ποιοι άλλοι ιεράρχες θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι τον αρχιεπισκοπικό θρόνο θα διεκδικήσει και ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος, όπως και ο Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος.

Τα «στρατόπεδα»

Εάν επιβεβαιωθούν οι πιο πάνω πληροφορίες, τότε το στρατόπεδο των λεγόμενων «αρχιεπισκοπικών» (Βασίλειος, Χρυσόστομος, Γεώργιος, Χριστοφόρος) θα διασπαστεί και διατρέχει τον κίνδυνο να μην προκριθεί στο τριπρόσωπο. Ο Λεμεσού Αθανάσιος, επικεφαλής της λεγόμενης ομάδας των Βατοπεδινών, με καλές σχέσεις με το ρωσικό στοιχείο, θεωρείται ο πιο δημοφιλής, με ερίσματα σε όλες τις επαρχίες και με πιστούς ακολούθους, κάτι που εκτιμάται ότι τον καθιστά με σχετική σιγουριά τον ένα που θα προκριθεί στο τριπρόσωπο. Ο δεύτερος ιεράρχης με ερείσματα, που τον καθιστούν φαβορί για το τριπρόσωπο, είναι ο Ταμασού Ησαΐας, ο οποίος έχει άμεσες σχέσεις με το ρωσικό στοιχείο. Συνεπώς, έχει ενδιαφέρον να φανεί τελικά εάν οι ομάδα των λεγόμενων Αρχιεπισκοπικών θα αποφύγει τον κατακερματισμό ώστε να διασφαλίσει την πρόκριση στο τριπρόσωπο, και με αυξημένες ελπίδες εκλογής του νέου προκαθήμενου της κυπριακής εκκλησίας, αφού οι αρχιεπισκοπικοί διατηρούν την πλειοψηφία στην Ιερά Σύνοδο, η οποία αποτελείται συνολικά από δέκα επτά ιεράρχες. Οι ψήφοι είναι δέκα έξι λόγω χηρείας του αρχιεπισκοπικού θρόνου. Αναλυτικά η σύνθεση της Συνόδου έχει ως εξής:

1. Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου (σε χηρεία)

2. Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος (Toποτηρητής)

3. Μητροπολίτης Κιτίου, Νεκτάριος

4. Μητροπολίτης Κυρηνείας, Χρυσόστομος

5. Μητροπολίτης Λεμεσού, Ἀθανάσιος

6. Μητροπολίτης Μόρφου, Νεόφυτος

7. Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, Βασίλειος

8. Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρος

9. Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐας

10. Μητροπολίτης Τριμυθούντος και Λευκάρων, Βαρνάβας

11. Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος

12. Επίσκοπος Αρσινόης, Παγκράτιος

13. Επίσκοπος Αμαθούντος, Νικόλαος

14. Επίσκοπος Λήδρας, Επιφάνιος

15. Επίσκοπος Χύτρων, Λεόντιος

16. Επίσκοπος Νεαπόλεως, Πορφύριος

17. Επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος

Κλειδώνει η ημερομηνία

Με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, χρέη προσωρινού αρχιεπισκόπου, μέχρι την εκλογή του διαδόχου του Χρυσόστομου Β’, εκτελεί ο εκάστοτε Μητροπολίτης Πάφου, δηλαδή ο Γεώργιος, ο στενότερος συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Ο Γεώργιος θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο εντός της εβδομάδας (ίσως και αύριο Δευτέρα) για να προκηρύξει την εκλογική διαδικασία. Η Σύνοδος θα ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας, ανάμεσα στους πιστούς. Οπως έγγραψε ήδη το themaonline, φαίνεται να κερδίζει έδαφος το σενάριο ολιγοήμερης παράτασης ώστε οι εκλογές να μην συμπέσουν με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, κατά την οποία οι ιεράρχες αφοσιώνονται στα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα. Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε η επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι η δεύτερη Κυριακή του νέου χρόνου, δηλαδή η 8η Ιανουαρίου 2023.

Επιπλέον η Σύνοδος θα καλέσει τους εφημέριους να ετοιμάσουν τους εκλογικούς καταλόγους των πιστών που θα μπορούν να ψηφίσουν. Δικαίωμα εγγραφής στον κατάλογο έχουν όλοι οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, με μόνιμη διαμονή τουλάχιστον ενός έτους στην Κύπρο. Οι κατάλογοι θα πρέπει να συμπληρωθούν εντός δεκαπενθημέρου και στη συνέχεια θα επικυρωθούν από την Ιερά Σύνοδο για να κλειδώσουν.

Ελλαδίτες και Ρώσοι

Οι εξ Ελλάδος που ζουν στην Κύπρο αλλά κυρίως οι πέραν των 50 χιλιάδων Ρώσων, Ουκρανών και άλλων ρωσόφωνων, αποτελούν τις δύο ομάδες υψηλού ενδιαφέροντος στους σχεδιασμούς για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, αφού όσοι είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι έχουν δικαίωμα ψήφου, εάν εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top