ΥΓΕΙΑ

Η συνήθεια που πρέπει όλοι να κόψουμε μετά το ντους

Η συνήθεια που πρέπει όλοι να κόψουμε μετά το ντους

Κάποιοι θα το κάνουν μηχανικά μετά το ντους ή το μπάνιο. Για άλλους είναι απολαυστική συνήθεια και μερικοί θα το επαναλάβουν για να βεβαιωθούν για την καθαριότητά τους. Ο λόγος φυσικά για το καθάρισμα τον αφτιών, διαδικασία που απαιτεί συνήθως μπατονέτες, ειδικές συσκευές καθαρισμού ή οτιδήποτε ακόμα βρεθεί εύκαιρο την κάθε στιγμή, από τσιμπιδάκια και φουρκέτες έως το καπάκι του στυλό και το κλειδί.

Φαίνεται όμως πως πολλοί αγνοούν ότι κίνδυνοι κατά το καθάρισμα για το αφτί όπως η ώθηση του κεριού (κυψελίδα) πίσω στον ακουστικό πόρο, ο τραυματισμός του τυμπάνου ή η φλεγμονή, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής. «Ορισμένοι μπορεί να μην έχουν κανένα πρόβλημα για χρόνια. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που αισθάνονται ότι πρέπει να καθαρίζουν τα αυτιά τους για να είναι υγιή και να παραμένουν καθαρά, κάτι που δεν ισχύει», σημειώνει o Δρ Jason A. Brant, καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας – Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Όπως επισημαίνουν και η Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας και το Ίδρυμα Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου, εφόσον η ακοή λειτουργεί ανεμπόδιστα δεν πρέπει κανείς να πειράζει τα αφτιά του.

«Η ύπαρξη κεριού στο αφτί δεν σημαίνει ότι βρώμικα» τονίζει ο Δρ Brant και εξηγεί πως προκύπτει φυσιολογικά από τη λειτουργία των ακουστικών πόρων. Χάρη στο κερί, διατηρείται η καθαριότητα του αυτιού, αφού φράζει την είσοδο σε έντομα, βακτήρια και νερό.

Ακόμη και για την περίπτωση που η παραγωγή κεριού αποτελεί πρόβλημα ή δεν φαίνεται φυσιολογική, ο Δρ Brant επισημαίνει πως θα χρειαστεί ιατρική επίσκεψη. Ειδικότερα:

  • άτομα που χρειάζονται τακτικό καθαρισμό θα πρέπει να επισκέπτονται τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ) και όχι να αναλαμβάνουν μόνα τους θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο τραυματισμού
  • σε περίπτωση πόνου, απώλειας ακοής ή ανησυχητικών εκκριμάτων -ξηρό ή κολλώδες κερί είτε με συνοδεία αίματος ή πύου- είναι αναγκαία η ιατρική βοήθεια.
  • άτομα με προηγούμενες λοιμώξεις του αυτιού, χειρουργική επέμβαση ή διάτρηση του τυμπάνου θα πρέπει να συμβουλευτούν ΩΡΛ πριν «σκαλίσουν» με οτιδήποτε τα αφτιά τους ή κάνουν χρήση μη συνταγογραφούμενων σταγόνων για το αφτί.

«Κι όταν μπαίνει νερό στο αφτί;» θα αναρωτηθούν κάποιοι. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον ειδικό, μπορεί να γίνει χρήση μιας πετσέτας ή άλλου υφάσματος για το καθάρισμα των αφτιών και, αν το πρόβλημα επιμένει, ένας ΩΡΛ ή ο φαρμακοποιός μπορούν να συστήσουν ειδικές μη συνταγογραφούμενες σταγόνες.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top