Ως «προϋπολογισμό ειδικών συνθηκών» χαρακτήρισαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023, καθώς επικεντρώνεται στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου και της πανδημίας.
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, ανέφερε ότι το ΕΚ έχει τον πρώτο λόγο για τον προϋπολογισμό. «Τα θέλω του ΕΚ για τον προϋπολογισμό ικανοποιούνται, γιατί χωρίς τη θετική ψήφο του ΕΚ δεν μπορεί να έχει προϋπολογισμό η ΕΕ». Πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του ΕΚ αφορά κατά 95% αναπτυξιακά έργα, κοινωνικές δαπάνες, ανθρωπιστική βοήθεια και συνοχή, ενώ οι διοικητικές δαπάνες περιορίζονται μόνο σε 5%. Επιπλέον, είπε ότι οι προϋπολογισμοί της ΕΕ απαγορεύεται να είναι ελλειμματικοί.
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Λουκάς Φουρλάς, είπε ότι είναι ένας προϋπολογισμός απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και μετά την πανδημία, άρα κρίνεται ως «ειδικών συνθηκών». «Δώσαμε μεγάλη μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο να βελτιώσουμε κονδύλια που αφορούν την κοινωνική πολιτική, την υιοθέτηση πολιτικών για να βοηθούν τους πολίτες αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δεν τα πετύχαμε όλα, αλλά πετύχαμε πολλά», σημείωσε.
Ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι μετά την πανδημία και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στην ΕΕ υπάρχει στροφή από την καθαρά νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική προς μια πιο σοσιαλδημοκρατική, κεϋνσιανή πολιτική. «Δεν μπορούσε να επιβιώσει αλλιώς», σημείωσε, καθώς η οργή και οι κοινωνικές ανισότητες μεγάλωσαν σε βαθμό που να απειλείται η ίδια η δημοκρατία.
Ο Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι η μεγάλη απογοήτευση είναι ότι ως ΕΕ, «ενώ έχουμε προβεί σε μεγάλο αριθμό κυρώσεων, με σημαντικές επιπτώσεις πάνω στους εαυτούς μας, δεν έχουμε λειτουργήσει με ανάλογο τρόπο στο να διαχειριστούμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τις επιπτώσεις πάνω στις ευάλωτες ομάδες». Όπως είπε, αν δεν ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των ανθρώπων που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να μειώνεται, «θα έχουμε τεράστιο πολιτικό κόστος και θα αυξάνονται οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις».
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι ο προϋπολογισμός επικεντρώνεται στο πώς να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, από τη μία, και στην εφαρμογή αυστηρών φορολογιών στον υπέρμετρο πλούτο, για να μπουν λεφτά στα ταμεία. Πρόσθεσε επίσης ότι και η στήριξη στην Ουκρανία παραμένει στην ατζέντα. «Το ζήτημα είναι η ανησυχία των πολιτών για τα ενεργειακά και το πώς θα βγάλουν τον χειμώνα», είπε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις