Με εισηγήσεις από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας άρχισε σήμερα η συζήτηση για τα νομοσχέδια που αφορούν στη θεσμοθέτηση της γονικής άδειας. Τα μέλη της Επιτροπής έχουν θέσει ως στόχο να προωθηθεί το συντομότερο προς ψήφιση το νομοσχέδιο, για να προλάβουν την παύση του κοινοβουλευτικού έργου στο τέλος Νοεμβρίου.
Τα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση, αποσκοπούν στην εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, σε ό,τι αφορά την παροχή γονικής άδειας, άδειας πατρότητας, άδειας φροντίδας και άδειας ανωτέρας βίας. Τη συζήτηση παρακολούθησαν και ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, όπως και ο Έλληνας ομόλογός του, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του πρώτου.
Καλεσμένοι στη συνεδρίαση ήταν φορείς και οργανώσεις που σχετίζονται με τα δικαιώματα του παιδιού, της γυναίκας, των πολύτεκνων και πενταμελών οικογενειών, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εξέφρασαν τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις τους για τη διαμόρφωση του πλαισίου. Οι κύριες εισηγήσεις που διατυπώθηκαν, συνοψίζονται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ανδρέα Καυκαλιά, στην ανάγκη να είναι δικαιούχοι και όσοι γονείς δεν έχουν τελέσει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς που είναι αυτοεργοδοτούμενοι, στην επέκταση της διάρκειας γονικής άδειας για παιδιά ΑμεΑ, καθώς και στις προϋποθέσεις που προβλέπονται για την παροχή της άδειας.
Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι η καταβολή επιδόματος άδειας οχτώ εβδομάδων σε γονείς, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας όμως, ότι «η κυβέρνηση κινήθηκε με τα ελάχιστα που φέρει μαζί της η σχετική οδηγία». Αφού αναφέρθηκε στις αδυναμίες των νομοσχεδίων που τέθηκαν κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων, υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός της Επιτροπής είναι να οδηγηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο πριν το τέλος Νοεμβρίου, χωρίς όμως να γίνουν εκπτώσεις στην ουσιαστική επεξεργασία του κειμένου, όπως είπε.
Ερωτηθείς για παράπονα που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση από εκπροσώπους οργανώσεων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των κακοποιημένων γυναικών, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι εισακούστηκαν οι παρατηρήσεις και τα παράπονά και η Επιτροπή και το Υπουργείο αναμένουν την υποβολή συγκεκριμένων παρατηρήσεων και προτάσεων, που θα αξιολογηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι με την κατάθεση των νομοσχεδίων αυτών «οι υποσχέσεις γίνονται πράξεις», για πληρωμένη γονική άδεια μέχρι και την ηλικία των οχτώ ετών των παιδιών. Τα νομοσχέδια ενδυναμώνουν τον ρόλο της μητέρας και δίνουν επιπλέον εφόδια για να πετύχει την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, αλλά και το δικαίωμα στον πατέρα να έχει την επαφή που χρειάζεται με τα παιδιά και να βοηθά στο σπίτι.
Πρόσθεσε ότι, ο ΔΗΣΥ, μέσα από τις ρυθμίσεις για επέκταση της άδειας μητρότητας, για άδεια πατρότητας και για γονική άδεια, προσπαθεί να λύσει και το πρόβλημα του δημογραφικού, ωθώντας τον κόσμο να φέρει παιδιά στον κόσμο. «Η επέκταση του δικαιώματος πληρωμένης γονικής άδειας μέχρι οχτώ χρονών είναι απόδειξη ότι υπάρχουν κοινωνικές ευαισθησίες», είπε, προσθέτοντας ότι τα νομοσχέδια ετοιμάστηκαν με σεβασμό στη βιωσιμότητα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, καλώντας, κατά συνέπεια, τους Βουλευτές να τα στηρίξουν ως έχουν.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, καλωσόρισε την κατάθεση των νομοσχεδίων, τονίζοντας ότι είναι προτεραιότητα η δημιουργία κοινωνικού κράτους, που να στηρίζει οικογένειες και νεαρά ζευγάρια, για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Επανέλαβε ότι σκοπός είναι να κατατεθούν προς ψήφιση από την ολομέλεια το συντομότερο, ώστε να μπορούν άμεσα να επωφεληθούν οι δικαιούχοι.
Αναφέρθηκε στις εισηγήσεις για βελτιώσεις που κατέθεσε κατά τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι δε θα πρέπει να εξαιρούνται οι αυτοτελώς εργαζόμενοι από το δικαίωμα στη γονική άδεια, αφού δεν εξαιρούνται από τις άδειες μητρότητας/πατρότητας. Πρόσθεσε ότι η πρόνοια για οικογένειες με παιδιά με αναπηρίες, θα πρέπει να επεκταθεί, καθώς συνεπάγεται αυξημένη γονική άδεια επί πληρωμή. Ως τρίτο σημείο ανέφερε ότι θα πρέπει και η άδεια φροντίδας πέντε ημερών για οικογένειες με χρόνιους ασθενείς, η οποία δεν πληρώνεται, να καλύπτεται από το ταμείο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σημείωσε ότι η θέση του Υπουργείου κατά τη συνεδρίαση ήταν ότι υπάρχουν περιθώρια συζήτησης κάποιων από των επισημάνσεων για βελτίωση του νομοσχεδίου και κατέληξε ότι πρόθεση δεν είναι να μπουν εμπόδια, αλλά να προσχωρήσει άμεσα η ψήφιση των νομοσχεδίων.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, αναγνωρίζοντας ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα εναρμονιστικά νομοσχέδια και βελτιώνουν την υφιστάμενη κατάσταση, θεώρησε λογικές τις εισηγήσεις που ακούστηκε και από συναδέλφους και από οργανώσεις που συμμετείχαν. «Να δούμε το δάσος και όχι το δέντρο», είπε στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας ότι κλείνει το νομοθετικό έργο της Βουλής στα τέλη Νοεμβρίου και θα αρχίσει και πάλι τον Μάρτιο.
«Εφόσον βάλαμε τις εισηγήσεις μας στο αρμόδιο Υπουργείο και ζητήσαμε να έχουμε απαντήσεις το συντομότερο σε ία εβδομάδα ή 15 μέρες το πολύ, ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τότε και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια μέχρι τέλος Νοεμβρίου, θεωρώ ότι, ανεξαρτήτως του τι θα πει το Υπουργείο, πρέπει να προχωρήσουμε», ανέφερε. Κατέληξε ότι, αναλόγως και της κυβέρνησης που θα αναλάβει από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, θα υπάρχουν περιθώρια να προωθήσει βελτιώσεις του ψηφισμένου νομοσχεδίου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις