Μαζική ήταν η συμμετοχή Κυπρίων που διαμένουν στην Αθήνα στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Ένωση Κυπρίων Ελλάδας υπέρ της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Στην ομιλία του, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε τους Κύπριους που ζουν στην Ελλάδα και τους φοιτητές για τη στήριξη, σημειώνοντας ότι εισπράττει την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.
Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία χαρακτήρισε παραγωγική και ουσιαστική, σημειώνοντας ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις από κοινού προκλήσεις για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «σε μια κρίσιμη περίοδο, που ο πρόεδρος της Τουρκίας και άλλοι αξιωματούχοι της χώρας καθημερινά εντείνουν το κλίμα, εκτοξεύοντας συνεχώς απειλές και προειδοποιήσεις τόσο ενάντια της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου». Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κλιμακούμενη, ενσυνείδητη προσπάθεια αμφισβήτησης του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης «με μια a-la-carte επίκληση του, και με πολιτικές θέσεις οι οποίες έχουν ως βάση μια αναχρονιστική, αναθεωρητική προσέγγιση με νέο-αποικιακά και νέο-οθωμανικά χαρακτηριστικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία με τη συμπεριφορά της, επιθυμεί την άσκηση ηγεμονίας στην περιοχή και όλες οι ενέργειες της αποτελούν μέρος της στρατηγικής της να κυριαρχήσει εις βάρος των γειτονικών κρατών, θέτοντας έτσι την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής σε κίνδυνο».
Με αυτά τα δεδομένα συνέχισε, «είναι περισσότερο από αναγκαία η στενή, και η πολυεπίπεδη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα», συμπληρώνοντας πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος και η θωράκιση της αμυντικής μας ικανότητας «αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και είναι για αυτό τον λόγο που ήδη ανακοίνωσα ότι μέσα στο πλαίσιο του προγράμματός μας, 2% του ΑΕΠ θα διατίθεται για την αμυντική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα για την αεροπορία και το ναυτικό. Ταυτόχρονα και πέραν αυτού, Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να έχουν μια ειλικρινή συζήτηση για τις δυνατότητες ουσιαστικής αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος αν κάτι τέτοιο είναι επιχειρησιακά εφικτό».
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι πέραν της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις τόσο στην ευρύτερη μας περιοχή, όσο και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «η οποία δεν διαφέρει σε τίποτα από την τουρκική εισβολή του 1974, αλλά και τις αλλεπάλληλες κρίσεις και υβριδικές απειλές που απαιτούν συναίνεση, ομοψυχία, συντονισμένες, προληπτικές και στοχοθετημένες ενέργειες και δράσεις από πλευράς Αθήνας και Λευκωσίας». Τα σημερινά περιφερειακά και διεθνή δεδομένα, συμπλήρωσε, «απαιτούν ξεκάθαρους στόχους και στρατηγική που να αναδεικνύουν τη γεωπολιτική σημασία Ελλάδας και Κύπρου που μέσα από τις πολιτικές τους να αποδεικνύουν στην πράξη τον ρόλο τους ως πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».
Απευθυνόμενος στην Κυπριακή ομογένεια, σημείωσε ότι αποτελεί τη φωνή και την ψυχή της Κύπρου στην Ελλάδα με μια πορεία που διαχρονικά μας κάνει όλους περήφανους και τους κάλεσε τώρα περισσότερο από ποτέ «να είμαστε ενωμένοι όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων και ιδεολογικών προσανατολισμών», επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του να σχηματίσει οικουμενική Κυβέρνηση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις