ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τις γνωστές του θέσεις θα προσέλθει στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τατάρ

Με τις γνωστές του θέσεις θα προσέλθει στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τατάρ

Στις 12.30 τοπική ώρα, 19.30 ώρα Κύπρου, θα συναντηθεί στην Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενώ ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουρούλογλου συνάντησε τη Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνη για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ερτουγρούγλου συζήτησε με την κα. Ντι Κάρλο το Κυπριακό και της μετέφερε τις θέσεις της τ/κ πλευράς, ενώ είχε συνάντηση και με τον ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (τον οικονομικό οργανισμό του ΟΙΔ), Khusrav Noziri.

Μιλώντας από τη Νέα Υόρκη σε διαδικτυακή εκπομπή της τ/κ ιστοσελίδας "Κίπρις ποστασί", ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του ψευδοκράτους, επανέλαβε ότι η νέα του πολιτική είναι η λύση στη βάση της κυριαρχικής ισότητας με ίσο διεθνές καθεστώς, και επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι θέλει να επεκτείνει τη δικαιοδοσία της και στο «βορρά».

Όσο κυρίαρχοι είναι οι Ε/κ στο νησί, είμαστε κι εμείς, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ, υποστηρίζοντας ότι η «ιστορική έκκληση» του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους έχει σημαδέψει τις επαφές τους στη Νέα Υόρκη.

Πρέπει, συνέχισε, να σταματήσουν τα βάσανα που περνάνε οι Τ/κ με τα «εμπάργκο» και την απομόνωση κι αυτό που ο Ταγίπ Ερντογάν μετέφερε, όπως είπε, είναι ότι «όλα αυτά τα εμπάργκο που στοχεύουν στην αποκοπή του λαού από τη διεθνή κοινότητα, είναι ξεπερασμένα και πρέπει να τερματιστούν».

Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν αφήσει πίσω τους «κορεσμένες πολιτικές» αφού «δεν έχει απομείνει έδαφος για μια ομοσπονδιακή λύση», επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι υπάρχουν «δύο χωριστοί λαοί, ο τ/κ και ο ε/κ».

Μίλησε για το άρθρο 16 της Συνθήκης της Λοζάνης που παρέχει «δικαίωμα λόγου» στην Τουρκία όσον αφορά την Κύπρο, μετά «την αποχώρησή της από την Αγγλία. Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και δικαίωμα λόγου».

Αναφερόμενος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είπε ότι το ρωσο-αμερικανικό ενδιαφέρον αφορά τις βρετανικές βάσεις στο νησί ενώ η Ελλάδα, παίζοντας το χαρτί της ΕΕ, το χρησιμοποιεί εναντίον της Τουρκίας.

Η νοοτροπία της ε/κ πλευράς, υποστήριξε, είναι να κρατήσει τη «βόρεια Κύπρο» - κατά την έκφρασή του – σε απομόνωση και ίσως «την επιβουλεύεται». Εμείς θα τους κλείσουμε αυτή την πόρτα, στην Κύπρο υπάρχουν «δύο λαοί», ανέφερε ο κ. Τατάρ. Αναφέρθηκε και στην πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής για την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και την συνεργασία των «δύο λαών», κατά την έκφρασή του.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα τα συζητήσει, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, με τον ΓΓ του ΟΗΕ απόψε στην συνάντησή τους

Συνάντηση Ερτουγρούλογλου – ΓΓ Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη συνάντηση του «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, με τον ΓΓ του Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας, Khusrav Noziri, συζήτησαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις του Οργανισμού με το ψευδοκράτος που έχει καθεστώς παρατηρητή ενώ τον ενημέρωσε και για τος θέσεις της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό.

Συνάντηση Ολγκούν – Olson

Ο ειδικός εκπρόσωπος, του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν είχε συνάντηση με την Erica Olson, Αναπληρώτρια ΓΓ στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στην οποία μετέφερε την απογοήτευση που δημιουργήθηκε στον τ/κ «λαό» από την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο κ. Ολγκούν ανάφερε ότι απέναντι σε αυτήν την απόφαση που αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των Τ/κ, το ψευδοκράτος μαζί με την Τουρκία θα προβούν σε αντίστοιχα βήματα. Πρόσθεσε ότι παρακολουθούν τις εξοπλιστικές ενέργειες της ε/κ πλευράς και σε κάθε εχθρική πράξη θα υπάρχει αντίστοιχη αντίδραση από δικής τους πλευράς.

Είπε επίσης στην κα. Olson ότι αναμένουν την στήριξη των ΗΠΑ στις προτάσεις τους για συνεργασία «που θα συμβάλλουν στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή, στο νησί της Κύπρου και τις δύο πλευρές».

Δεν έχει νόημα να επιμένουμε σε μια βάση λύσης που έχει εξαντληθεί και δεν έχει άλλη λειτουργία εκτός από τη διατήρηση του status quo, συνέχισε, λέγοντας ότι για να ξεκινήσει μια διαδικασία θα πρέπει, «ως απαίτηση ισότητας», να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τ/κ «λαού», που είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα. Όπως υποστήριξε.

Η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, είναι υπεύθυνη για την εξάλειψη του πολιτικού και οικονομικού χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμφιλίωση στην Κύπρο, είπε ο κ. Ογλκούν στην Αμερικανίδα διπλωμάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργιούν Ολγκούν συνάντησε και τον Ενρίκε Μόραö Αναπληρωτή ΓΓ και Πολιτικό Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ στην Νέα Υόρκη, όπως και την Nathalie Estival-Broadhurst, Αναπληρώτρια Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top