Ολοένα και ακριβότερη καθίσταται η τιμή του καφέ στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς ένας από τους βασικούς παραγωγούς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη φετινή σοδειά.
Ο λόγος για το Βιετνάμ, τον Νο.1 προμηθευτή της ποικιλίας robusta και τον Νο.2 παραγωγό καφέ παγκοσμίως, το οποίο περιμένει μείωση των αποθεμάτων τόσο για το 2022 όσο και για το 2023.
Η «φτωχή» σοδειά της ασιατικής χώρας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για το αγαπημένο ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο έχει ανακάμψει από την πανδημική κρίση, με αποτέλεσμα οι τιμές ήδη να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.
Η τιμή της ποικιλίας robusta, για παράδειγμα, έχει αυξηθεί συνολικά κατά 17% σε σχέση με το χαμηλό 10μήνου, το οποίο είχε καταγραφεί στα μέσα Ιουλίου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ποικιλία είναι φθηνότερη σε σχέση με την ποικιλία arabica.
Αλλά αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο παρατηρείται και μεγάλη αύξηση της ζήτησης, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν οικονομικότερες επιλογές, προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού.
Τα αποθέματα καφέ στο Βιετνάμ έχουν υποχωρήσει αισθητά το τελευταίο διάστημα, καθώς οι εξαγωγές προς το εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 17% (σε 1,13 εκατ. τόνους) το 7μηνο του 2022, σε μια προσπάθεια ικανοποίησης της διεθνούς ζήτησης.
«Είμαστε ανήσυχοι για τις ελλείψεις» παραδέχεται ο Hung Anh, επικεφαλής της Quang Minh Coffee Trading JSC, ο οποίος προσθέτει ότι οι τοπικές εταιρείες κρατούν μόλις το 2% της ετήσιας παραγωγής, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 13%.
Κι όλα αυτά έρχονται να επιτείνουν τα προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή. Η Νο.1 παραγωγός χώρα, δηλαδή η Βραζιλία, επλήγη το προηγούμενο διάστημα από διαδοχικά φαινόμενα ξηρασίας και παγετού, ενώ η Κολομβία δίνει μάχη για να ανακάμψει από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.
Παράλληλα, οι Ονδούρα, Γουατεμάλα και Νικαράγουα έχουν ήδη εξαντλήσει τα αποθέματα από τη σοδειά του 2021-2022, με την απόδοση των φετινών καλλιεργειών σε Κόστα Ρίκα και Ουγκάντα να αναμένεται αισθητά μειωμένη.
Όσον αφορά το Βιετνάμ, τα διεθνή αποθέματα θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, σε περίπτωση που οι ντόπιο παραγωγοί αποφάσιζαν να διακρατήσουν μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς ή σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες έπλητταν τις καλλιέργειες.
«Μια ενδεχόμενη πτώση στην απόδοση των καλλιεργειών, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή της σεζόν 2022 – 2023» επιβεβαιώνει ο Do Ha Nam, επικεφαλής της Intimex Group και αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Καφέ και Κακάο της χώρας.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Citigroup έσπευσε να περιορίσει τις προβλέψεις για την παραγωγή τόσο του 2022 όσο και του 2023, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις διεθνείς τιμές του αγαπημένου ροφήματος.
ΠΗΓΗ: Bloomberg/newmoney
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις