ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μετατίθεται για τον Σεπτέμβρη η συζήτηση για τον φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Μετατίθεται για τον  Σεπτέμβρη η συζήτηση για τον φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία εξετάστηκαν μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων κινήτρων προς διευκόλυνση των συναλλαγών σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και άλλες εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας συμφωνήθηκε ότι κάποια από αυτά τα νομοσχέδια είναι σχετικά απλά και επειδή αφορούν σημαντικά κίνητρα θα πρέπει να προωθηθούν έτσι ώστε να ψηφιστούν την ερχόμενη Πέμπτη. Πρόσθεσε ωστόσο πως για άλλες εισηγήσεις της Κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με άλλα φορολογικά ζητήματα θα πρέπει να επανεξεταστούν και ως εκ τούτου η συζήτηση τους μετατίθεται για τον Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών εξήγησε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν μπορεί να εξεταστεί μέχρι την Πέμπτη και ως εκ τούτου η εισήγηση της Κυβέρνησης για ενοποίηση της φορολογίας, κατάργηση του τέλους των δημοτικών και κοινοτικών αρχών και υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ένα τοις χιλιοίς, θα πρέπει να επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Για το νομοσχέδιο που αφορά την απλοποίηση της έκπτωσης των μεταβιβαστικών τελών είπε ότι αποφασίστηκε όπως οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια για ψήφιση. Όπως εξήγησε οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα σε ό,τι αφορά τα μεταβιβαστικά τέλη θα συνεχίσουν να ισχύουν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 ενώ παράλληλα θα επεκταθεί το εύρος των συναλλαγών έτσι ώστε η έκπτωση να ισχύει και για συναλλαγές που έχουν συμφωνηθεί και πριν από τον Δεκέμβριο του 2011 αλλά και για περιπτώσεις μεταπώλησης.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη πως συμφωνήθηκε επίσης όπως προωθηθεί στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης μια σειρά νομοσχεδίων που στοχεύουν στην προώθηση κινήτρων για διευκόλυνση των επενδύσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα οποία αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις προς μη κατοίκους Κύπρου, κίνητρα για τη μη καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για την πώληση ακινήτων σε κάποιες περιπτώσεις, εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την αντικατάσταση δανείων με νέα κεφάλαια αλλά και θεσμοθέτηση του νέου συστήματος φορολόγησης της σύνταξης χηρείας.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη θέση του ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την απλοποίηση της επιβολής της φορολογίας, πρόσθεσε ωστόσο πως δεν είναι αυτή ουσία και πως το σημαντικό είναι να μειωθεί η φορολογία για όλους. «Δεν πρέπει να ψηφίσουμε οποιαδήποτε ενοποίηση, οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας αν δεν περιλαμβάνει η πρόταση της Κυβέρνησης τη μείωση του φόρου. Αυτός ο φόρος είναι εξοντωτικός και προκαλεί πρόβλημα στις προσπάθειες επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας» δήλωσε, υποδεικνύοντας ότι θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία κατά τρόπο που να μειώνεται ο φόρος για όλους και άρα και το σχετικό ποσό που προβλέπεται στο μνημόνιο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής έχει εξετάσει μια σειρά από νομοσχέδια «με τα οποία στην πραγματικότητα γίνεται μια μίνι φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακό προσανατολισμό» τα οποία θα οδηγηθούν στην επόμενη Ολομέλεια για ψήφιση. 
Όπως είπε, «ορισμένες από τις νομοθετικές προτάσεις της κυβέρνησης χρειάζονται περαιτέρω εξέταση και όπου είναι δυνατόν θα συνεχιστεί η συζήτηση μετά το τέλος της θερινής ανάπαυλας».
«Όμως μια σειρά από άλλα νομοσχέδια, όπως η μείωση των μεταβιβαστικών τελών, η ενθάρρυνση αλλοδαπών να εγκατασταθούν και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Κύπρο έχοντας κάποια φορολογικά οφέλη, τα φορολογικά κίνητρα για την αγορά ακινήτων και η διευθέτηση του ζητήματος των συντάξεων χηρείας ελπίζουμε ότι θα εγκριθούν την Πέμπτη», είπε.
Είπε επίσης ότι την Πέμπτη θα οδηγηθούν προς ψήφιση και μια σειρά από μέτρα που αφορούν «την φορολογία κεφαλαιουχικών κερδών, την φορολογία για την άμυνα που μπορεί να δοθούν κίνητρα για την επιχειρηματική δραστηριότητα».
Είπε ότι η επιτροπή Οικονομικών έλαβε υπόψη ότι «κάποιες φορολογικές αλλαγές που έχουν  ήδη εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση και που φαίνεται να βρίσκουν τη σύμφωνο γνώμη της Βουλής γιατί θα ενθαρρύνουν την οικονομική δραστηριότητα είναι απαραίτητο να ψηφιστούν τώρα για να μην μείνουμε με την αβεβαιότητα μέχρι τον Οκτώβριο, πράγμα το οποίο θα ήταν ανασταλτικό αντί να ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι «έχουν κατατεθεί πολύ πρόσφατα μια σειρά νομοσχέδια από πλευράς κυβέρνησης τα οποία καθήκοντος η Επιτροπή Εσωτερικών και η Επιτροπή Οικονομικών συζήτησαν σήμερα για να αποφασίσουν για το κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια να συζητηθούν όπως πρέπει για να ληφθούν αποφάσεις ή όχι».
Όπως είπε, μέσα σ’ αυτά είναι και το νομοσχέδιο για την ενοποίηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και του δημοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας χαρακτηρίζοντας το ως ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Όπως είπε, «η Βουλή θεώρησε ότι δεν μπορεί μ’ αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια να ακούσει όλες τις απόψεις των εμπλεκομένων και να τις αξιολογήσει και να καταλήξει και γι΄ αυτό παραπέμπεται για τον Σεπτέμβριο»
Ανέφερε ότι «όσο κι αν παρουσιάζεται μια προσπάθεια δικαιότερης φορολόγησης της ακίνητης ιδιοκτησίας ο ενιαίος συντελεστής είναι καθόλα άδικος γιατί δεν κάμνει καμία απολύτως διάκριση ανάμεσα στα ψηλά, τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα και σ’ αυτούς που έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, σ΄αυτούς που έχουν μικρή περιουσία και σ’ αυτούς που έχουν μόνο το σπίτι τους για να κατοικούν».
Είπε επίσης ότι «σήμερα αποφασίσαμε στις επιτροπές να δούμε όσα έχουν σχέση με φορολογικά κίνητρα με εκπτώσεις που θα διευκολύνουν την αγορά», προσθέτοντας ότι «είναι καιρός επιτέλους να αποφασίσουμε να δημιουργήσουμε δομές ανάπτυξης μακράς διάρκειας που να δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα και μέσα απ’ αυτή την διαδικασία να υπάρξει και η σχετική ανάπτυξη και τα έσοδα του κράτους».
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι το νομοσχέδιο για την ακίνητη φορολογία είναι «εξαιρετικά άδικο», προσθέτοντας ότι το Κίνημα τάσσεται υπέρ της κλιμακωτής φορολογίας».
Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους μεγαλοϊδιοκτήτες και τους μικροϊδιοκτήτες και «θα πρέπει να γίνουν και οι κατάλληλες διαφοροποιήσεις για συγκεκριμένες ευαίσθητες περιουσίες είτε αυτές βρίσκονται σε περιοχές natura είτε σε αρχαιολογικές περιοχές είτε σε αγροτικές περιοχές».
«Αυτό το νομοσχέδιο δεν μπορεί να ψηφιστεί τώρα και σίγουρα πάει για το Σεπτέμβριο», είπε προσθέτοντας ότι «λυπούμαστε που μαζί του πάει και το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες γης στις περιπτώσεις που οι developers δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top