ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ήρθε για να μείνει» το online - Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις τράπεζες - Μουσειακά εκθέματα σε μερικά χρόνια τα μετρητά

«Ήρθε για να μείνει» το online - Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις τράπεζες - Μουσειακά εκθέματα σε μερικά χρόνια τα μετρητά

Αλλαγές τεραστίων διαστάσεων έφερε η πανδημία του κορωνοϊού τα τελευταία 3 χρόνια, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, γίναμε μάρτυρες πρωτόγνωρων και πρωτάκουστων καταστάσεων, ενώ πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες έπρεπε είτε να αλλάξουν, είτε να γίνουν παρελθόν.

Μια εκ των συχνότερων συνηθειών, ήταν και οι επισκέψεις σε υποκαταστήματα των τραπεζών για διευθέτηση υποχρεώσεων όπως, καταθέσεις επιταγών και μετρητών, αναλήψεις, άνοιγμα λογαριασμών, συνάλλαγμα, εντολές, πληρωμές και άλλα. Μετά την πανδημία, και λόγω της επιβολής των lockdown για αναχαίτιση της έξαρσης της, είδαμε τα πιο πάνω να μετατρέπονται από φυσικής παρουσίας διευθετήσεις, σε διαδικτυακές.

Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε την καθημερινότητά μας - Τι άλλαξε για τις Τράπεζες

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών, Ανδρέας Κωστουρής, ανέφερε πως, «ενώ υπάρχει ακόμα κόσμος που προτιμά την φυσική παρουσία στην Τράπεζα, 8 με 9 στα 10 άτομα έχουν online λογαριασμούς, με τους οποίους διευθετούν τις τραπεζικές τους ανάγκες, ή εναλλακτικά τείνουν να χρησιμοποιούν τις ΑΤΜ των τραπεζών».

«Η αγορά έχει αλλάξει, και έχει αλλάξει απότομα λόγω του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως, «οι αλλαγές αυτές ήρθαν για να μείνουν». Συμπλήρωσε πως «οι αλλαγές αυτές έχουν απόλυτη εφαρμογή και αυτό το βλέπουμε και από τους νέους, οι οποίοι τείνουν να προτιμούν αυτή τη νέα κατάσταση».

Πριν την πανδημία, πρόσθεσε, «πολύς κόσμος πήγαινε ταχτικά στις τράπεζες, ενώ τώρα οι επισκέψεις στα υποκαταστήματα έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και το γεγονός πως, ό,τι δεν προσφέρεται διαδικτυακά, κάνει τον κόσμο να δυσανασχετεί. Αυτή είναι η απαίτηση της αγοράς αυτή τη δεδομένη στιγμή, η διαδικτυακή διευθέτηση των εν λόγω υπηρεσιών για σκοπούς ταχύτητας, αμεσότητας, ασφάλειας και λιγότερου κόστους. Αυτό ανοίγει το δρόμο για το μετέπειτα στάδιο».

Ήρθε για να μείνει η ψηφιοποίηση - Τι να περιμένουμε τα επόμενα 10 χρόνια

«Στα επόμενα δέκα χρόνια, θα δούμε τεράστιες αλλαγές, ίσως και την πλήρη μετάβαση στα ηλεκτρονικά χρήματα. Το πρώτο βήμα γίνεται με τις επιταγές, πολλές χώρες της Ευρώπης τις έχουν ήδη καταργήσει, ενώ άλλες, μαζί και η Κύπρος, προχωρούν σε ενέργειες για να περιοριστεί η χρήση τους, όμως υπάρχει ένας ορίζοντας αν θέλετε, και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει η πλήρης κατάργησή τους. Και αυτό είναι δεδομένο», ανέφερε ο κ. Κωστουρής.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται ήδη οι σχεδιασμοί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), και την αντίστοιχη της Αμερικής, της Αγγλίας, του Καναδά και άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών, για να αναπτυχθούν τα αντίστοιχα ψηφιακά νομίσματα, ευρώ, στερλίνα, δολάριο κ.τ.λ».

«Στο μέλλον θα δούμε ότι ο κόσμος δεν θα έχει επαφή με τα μετρητά, αλλά θα μπορεί να πιστώνει από οπουδήποτε τον λογαριασμό του με ηλεκτρονικά χρήματα και θα κινείται με αυτά. Έτσι θα κινείται πλέον το εμπόριο και οι αγορές», τόνισε.

«Το πιο πιθανών σε 10 με 15 χρόνια να καταργηθεί η χρήση των μετρητών, ενώ κάποια φάση, πολλά χρόνια μετά, τα μετρητά να καταλήξουν μουσειακά εκθέματα», κατέληξε ο κ. Κωστουρής.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top