Βρίσκεται σε εξέλιξη «μαζική αναδιάταξη» των στρατευμάτων της Ρωσίας σε τρεις νότιους τομείς στη νότια Ουκρανία καθώς η τακτική της Μόσχας μοιάζει να μεταβάλλεται, δήλωσε την Τετάρτη σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς αναγνώρισε εξάλλου ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε τον δεύτερο μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα YouTube.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν προηγουμένως την κατάληψη του λιγνιτικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου Μπουρλεχίρσκ, που ανεγέρθηκε την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
«Εξασφάλισαν ένα μικροσκοπικό τακτικό πλεονέκτημα — κατέλαβαν το Μπουρλεχίρσκ», είπε ο Αρεστόβιτς αναφερόμενος στους Ρώσους. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας σημείωσε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να περνούν από την επίθεση στην άμυνα και να προχωρούν σε πλήγματα για να μειώσουν τη δυνατότητα των ουκρανικών στρατευμάτων να αντεπιτεθούν στην καίριας σημασίας βιομηχανική περιφέρεια Ντανιέτσκ.
Σκοπός μοιάζει να είναι «να μην είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη μας» και κατόπιν να «αρχίσουμε συνομιλίες», πρόσθεσε.
Η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανήγγειλε πως έχει σκοπό να ανακαταλάβει τη Χερσώνα, που έπεσε στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων στην αρχή του πολέμου. Ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης της Ουκρανίας, ανέφερε μέσω Twitter ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει στρατεύματα στη Χερσώνα, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
Σύμφωνα με τον Αρεστόβιτς, η Ρωσία αναπτύσσει επίσης στρατεύματα στις περιφέρειες Μελιτόπολη και Ζαπορίζια (νότια). Ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε σημαντική γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού στη Χερσώνα, καθιστώντας τη αδιάβατη. Ρώσοι αξιωματικοί είπαν ότι θα στηθούν κινητές γέφυρες και θα αρχίσουν να μετακινούνται δυνάμεις με πορθμεία.
Επιπλέον, Αμερικανίδα βουλευτής δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον λογαριάζει πως πάνω από 75.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξέσπασε την 24η Φεβρουαρίου.
Η Ελίσα Σλότκιν, Δημοκρατική πολιτικός, μέλος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις ένοπλες δυνάμεις, παρέστη σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στον πόλεμο από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, το περιεχόμενο της οποίας ήταν θεωρητικά απόρρητο.
Πάντως, η Σλότκιν είπε σε συνέντευξή της στο CNN πως «ενημερωθήκαμε ότι πάνω από 75.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί», αριθμός τον οποίο χαρακτήρισε «τεράστιο», επισημαίνοντας τις «απίστευτες επενδύσεις (που είχαν γίνει) στον στρατό ξηράς» της Ρωσίας.
Είπε ακόμη πως «το 80% των χερσαίων δυνάμεων (της Ρωσίας που επιχειρεί στα πεδία) έχει καθηλωθεί και κουραστεί». Όμως «μιλάμε πάντα για τον ρωσικό στρατό», συμπλήρωσε. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, της CIA, έκανε λόγο για 15.000 Ρώσους στρατιωτικούς νεκρούς στον πόλεμο.
Η Μόσχα δεν ανακοινώνει επίσημα στοιχεία για τις απώλειες του ρωσικού στρατού στη σύρραξη, που διανύει τον έκτο της μήνα. Ο αριθμός στον οποίο αναφέρθηκε η αμερικανίδα πολιτικός είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Στο μετξαύ, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση εκατό αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της βιομηχανίας όπλων Krauss-Maffei Wegmann (KMW).
Την πώληση αποκάλυψε πρώτο το Der Spiegel. Σύμφωνα με το περιοδικό, το Υπουργείο Οικονομίας έδωσε άδεια στην εταιρεία να αρχίσει να κατασκευάζει τα PzH 2000 τη 13η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι η εξαγωγή τους έχει επίσης ήδη εγκριθεί. Το πότε θα αρχίσει να παραλαμβάνει η Ουκρανία τα πρώτα νέα αυτοκινούμενα βαριά πυροβόλα είναι απόρρητο.
Η παραγωγή και των εκατό αναμένεται να διαρκέσει χρόνια. Το κόστος θα ανέλθει σε 1,7 δισεκ. ευρώ. Η Γερμανία ως αυτό το στάδιο έχει ήδη προμηθεύσει την Ουκρανία με 10 τέτοια πυροβόλα μακρού βεληνεκούς εγκατεστημένα σε τεθωρακισμένα από το απόθεμα της Μπούντεσβερ. Πρόκειται για τα πιο σύγχρονα του γερμανικού Πυροβολικού.
Εξοπλίζεται και η Πολωνία
Η κυβέρνηση της Πολωνίας υπέγραψε την Τετάρτη συμβόλαια για την προμήθεια ή/και την παραγωγή με άδεια στη χώρα βαρέων όπλων και αεροσκαφών από τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κυρίων αρμάτων μάχης K2, κάπου 650 αυτοκινούμενων πυροβόλων 155 χιλιοστών K9 καθώς και 48 αεροσκαφών FA-50, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στη Βαρσοβία.
Δεν αποκαλύφθηκε το κόστος της απόκτησης του εξοπλισμού αυτού για τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με κορεατικά ΜΜΕ, η δαπάνη θα ανέλθει σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αντλούμε μαθήματα από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία», είπε στον Τύπο ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ, αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, μετά την υπογραφή των συμβολαίων με αντιπροσώπους των ομίλων Korea Aerospace Industries και Hyundai.
«Ο χρόνος πιέζει, πρέπει να εξοπλιστεί ο πολωνικός στρατός», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το πολωνικό Υπουργείο Άμυνας, τα πρώτα 12 από τα 48 FA-50 (πρόκειται για εκπαιδευτικά/ελαφρά μαχητικά-βομβαρδιστικά ανεπτυγμένα από την KAI και τη Lockheed Martin, με βάση το F-16) θα παραδοθούν στην πολωνική Πολεμική Αεροπορία το 2023. Θα αντικαταστήσουν αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού, ιδίως τα MiG-29, και θα τεθούν σε υπηρεσία μαζί με F-16 και, αργότερα, F-35 που έχει παραγγείλει η Πολωνία από τις ΗΠΑ.
Η Πολωνία, μέλος της ΕΕ και του NATO, που γειτονεύει με την Ουκρανία, συγκαταλέγεται στους κυριότερους πολιτικούς και στρατιωτικούς υποστηρικτές του Κιέβου. Η κυβέρνηση του άλλοτε κράτους-μέλους του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχει αναγγείλει μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμών εξαιτίας της ρωσικής απειλής. Ανακοίνωσε τις αγορές 32 ελικοπτέρων AW149 της Leonardo (Ιταλία), 366 κυρίων αρμάτων μάχης Abrams (ΗΠΑ) και συστημάτων πυραύλων εδάφους-αέρος CAMM iLauncher που παράγει το ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ MBDA.
Στο μέτωπο της ενέργειας, η Ουκρανία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ «να αντισταθεί στην ενεργειακή πίεση» από τη Μόσχα, δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Θα αυξήσουμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Οι δηλώσεις Ζελένσκι έγιναν την επομένη της συμφωνίας μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν συντονισμένα την κατανάλωση φυσικού αερίου και να βοηθήσουν έτσι τη Γερμανία μετά τις δραστικές περικοπές στη ροή μέσω του αγωγού Nord Stream.
Το Κίεβο και η ΕΕ κατηγορεί τη Μόσχα ότι εκμεταλλεύεται το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο. «Παρά τον πόλεμο, εξασφαλίσαμε την ένταξη σε χρόνο ρεκόρ των ουκρανικών δικτύων στο ευρωπαϊκό σύστημα», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Οι εξαγωγές μας επιτρέπουν όχι μόνο να αυξήσουμε τα συναλλαγματικά κέρδη μας, αλλά και να βοηθήσουμε τους εταίρους μας να αντισταθούν στη ρωσική ενεργειακή πίεση. Σταδιακά, θα κάνουμε την Ουκρανία μια χώρα που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι σχολίασε επίσης στο μήνυμά του την καταστροφή τμήματος της γέφυρας Αντονίφσκι στην περιοχή της Χερσώνας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και ο ουκρανικός στρατός επιδιώκει να ανακαταλάβει. «Όλες οι γέφυρες θα ξαναχτιστούν, αλλά από εμάς», είπε και εξήγησε ότι η συγκεκριμένη γέφυρα έχει στρατηγική σημασία για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις