Τις προτάσεις για συνεργασία σε 4 τομείς δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ ότι ανέλυσε στην Ευρωπαία Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, λέγοντας πως οι Τ/κ αποτελούν «μια πλευρά στο θέμα των υδρογονανθράκων» και πως η ηλεκτρική διασύνδεση του ψευδοκράτους και της «νότιας Κύπρου» μέσω της Τουρκίας «θα λύσει τα ενεργειακά προβλήματα σε μαγάλο βαθμό και στο βορρά και στο νότο».
Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο Τ/κ ηγέτης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση χθες το απόγευμα με την κ. Φερέιρα στο γραφείο του ανέφερε επίσης ότι το ποσό του 1 δις ευρώ στο οποίο αναφέρθηκε η Επίτροπος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για το θέμα της ενέργειας στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος με την χρήση της ηλιακής ενέργειας, που επίσης είναι μία από τις προτάσεις του.
Μίλησε και για τη σημασία διασύνδεσης με καλώδιο μέσω της Τουρκίας και ζήτησε η ΕΕ να δει αυτό το θέμα πιο περιεκτικά, λέγοντας πως η διασύνδεση με την ΕΕ μέσω Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μέσω σε 3 μόλις μήνες.
Στην κ. Φερέιρα είπε ότι σύντομα η τ/κ πλευρά θα προτείνει στην ε/κ πλευρά τη δημιουργία κοινής επιτροπής για το μεταναστευτικό.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι η κ. Φερέιρα έχει καλές προσωπικές σχέσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και είναι πλεονέκτημα για την τ/κ πλευρά να μπορεί να συναντάται με ένα άτομο εντός της ΕΕ που έχει καλές σχέσεις με τα ΗΕ.
Υπενθύμισε ότι ο κ. Γκουτέρες γνωρίζει πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κοινό έδαφος στο Κυπριακό «όσον αφορά την κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς», αλλά ακόμα κι αν δεν μπορεί να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρχει ένας διάλογος.
Τουρκία και Τ/κ, δήλωσε στην κ. Φερέιρα ο κ. Τατάρ, θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για μια διαρκή ειρήνη.
Επανέλαβε τη θέση του πως εάν οι πλευρές δεν είναι ίσες σε μια συμφωνία τότε αυτό που θα δημιουργηθεί θα καταρρεύσει, όπως έγινε και το 1960. Υποστήριξε στην Ευρωπαία Επίτροπο ότι η εισδοχή της ΚΔ στην ΕΕ – αναφερόμενος σε «νότια Κύπρο» - ήταν μια αδικία για τους Τ/κ και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει παρόμοια στήριξη και προς το ψευδοκράτος, το οποίο «δεν βλέπει τη στήριξη και τα οφέλη που δικαιούται. Αυτό (της) το είπα καθαρά, ξεκάθαρα».
Ο κ. Τατάρ είπε επίσης ότι η αντίδραση της κ. Φερέιρα στα όσα της ανέφερε ήταν πού καλή. Της εξέφρασε δε και το παράπονο ότι κατά την περίοδο της πανδημίας στο ψευδοκράτος δεν δόθηκε ούτε το 1/10 της βοήθειας που η ΕΕ έδωσε στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Για το θέμα του χαλουμιού, ανέφερε στην Ευρωπαία αξιωματούχο – όπως είπε - πως η ΕΕ «μπορεί να με ελέγξει, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί. Είπα, να στείλετε κάποιον απευθείας να ελέγξει τα εργοστάσια χαλουμιού. Γιατί είμαι ξεχωριστό κράτος. Είτε το αναγνωρίζεις είτε όχι, είμαι ξεχωριστό κράτος, αυτό πρέπει να το καταλάβετε. Αλλά εσείς, χωρίς λύση του Κυπριακού, πήρατε στην ΕΕ την Κύπρο και αποδεχτήκατε την ΚΔ σαν να είναι η κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου. Κι αυτό προκαλεί προβλήματα».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις