Έξι παιδιά νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ, ενώ και τα έξι είναι ηλικιακά μικρότερα από πέντε χρονών.
Μιλώντας στο ThemaOnline για τα παιδιά που νοσηλεύονται με κορωνοϊό, ο Παιδίατρος- Παιδονεφρολόγος και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ του ΟΚΥπΥ, Δρ. Αβραάμ Ηλία, ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται έξι παιδιά στο σύνολο, εκ των οποίων η πλειοψηφία, τα τέσσερα συγκεκριμένα, είναι βρέφη κάτω των 12 μηνών, ενώ τα άλλα δύο είναι κάτω των πέντε ετών.
Ερωτηθείς για το αν τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι σε σοβαρή κατάσταση ο Δρ. Ηλία απάντησε πως, δεν είναι σοβαρά όμως, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια σταδιακή αύξηση των εισαγωγών, με μια ανοδική τάση, προσθέτοντας ότι, τις τελευταίες εβδομάδες οι εισαγωγές ανέρχονταν στα δύο με τρία παιδιά την ημέρα, ενώ αυτή τη στιγμή έχει διπλασιαστεί ο αριθμός στα έξι με επτά παιδιά την ημέρα. Συγκεκριμένα, τα παιδιά που νοσηλεύονταν μέχρι χθες Τρίτη, 28 Ιουνίου στο Μακάρειο Νοσοκομείο ανέρχονταν στα επτά, εκ των οποίων τα τρία σήμερα πήραν εξιτήριο και προστέθηκαν δύο εισαγωγές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παιδιών στα έξι.
Η συμπτωματολογία που προκαλεί το υποστέλεχος ΒΑ5 στα παιδιά
Αναφερόμενος στην συμπτωματολογία ο Δρ. Αβραάμ Ηλία ανέφερε πως, «τα παιδιά παρουσιάζουν ψηλότερο πυρετό, σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις, ενώ ο πυρετός μπορεί να φτάσει από τους 39 μέχρι και τους 40 βαθμούς κελσίου». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «η συμπτωματολογία μπορεί να συνοδευτεί με γαστρεντερικές διαταραχές, ανορεξία και αδιαθεσία, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες λοιμώξεις από τα στελέχη του κορωνοϊού, με τη διάρκεια των συμπτωμάτων να είναι λίγο μεγαλύτερη». Η διάρκεια των συμπτωμάτων σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, «μπορεί να διαρκέσει τρεις με πέντε μέρες σε σχέση με πριν, που διαρκούσε δύο με τρεις ημέρες, πράγμα που καθιστά τα παιδιά να παραμείνουν για νοσηλεία».
Από τι φαίνεται, συνέχισε, «το υποστέλεχος το οποίο επηρεάζει τα παιδιά που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με κοινή συμπτωματολογία, είναι το στέλεχος Β5. Είναι κάτι το οποίο δεν αναμέναμε, αυτή τη ραγδαία αύξηση δηλαδή, ιδικά το καλοκαίρι. Φαίνεται ότι αυτό το οποίο έχει επιταχύνει αυτή τη ραγδαία αύξηση είναι η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, και κυρίως η άρση της προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους».
Κορωνοϊός και Σύνδρομο MISC
«Κάτι που δεν έχουμε παρατηρήσει ακόμη σε παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, είναι η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού. Ούτε και στις προηγούμενες μεταλλάξεις, παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές στο κατώτερο αναπνευστικό, όπως πνευμονία, βρογχοπνευμονία κ.τ.λ. Αυτό όμως που μας κρατά σε εγρήγορση είναι ότι, ενδεχόμενος να έχουμε και πάλι αυξημένα περιστατικά της όψιμης επιπλοκής του κορωνοϊού που είναι το σύνδρομο MISC». Σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία, «το Σύνδρομο MISC παρουσιάζει συμπτώματα, συνήθως δύο με τρεις εβδομάδες αφότου νοσήσουν τα παιδιά». Από την αρχή της πανδημίας, συνέχισε, «έχουν νοσηλευτεί πέρα των τριάντα παιδιών με αυτό το πολύ-φλεγμονώδες σύνδρομο, το οποίο οδηγεί τα παιδιά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας».
Αυτή την περίοδο, συνέχισε, «οποιοδήποτε παιδί με παρατεταμένο πυρετό, με πυρετό τριών με τεσσάρων ημερών, με αδιαθεσία, είναι πιθανών να νοσούν με σύνδρομο MISC». Ταυτόχρονα, «το πρώτο που πρέπει να αποκλείσει ένας γιατρός σε τέτοιου είδους περιπτώσεις είναι το σύνδρομο MISC, αφού πρόκειται για ένα σύνδρομο το οποίο πρέπει πάντα να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Έχουμε δει παιδιά να χάνουν τη ζωή τους από αυτό. Εμείς σαν Παιδιατρική Κλινική πάντα ελέγχουμε για αυτές τις περιπτώσεις», τόνισε.
Εμβολιασμός σε παιδιά
Αναφορικά με το θέμα των εμβολιασμών σε παιδιά, ο Δρ. Ηλία δήλωσε πως, «τώρα έχει δοθεί η άδεια για εμβολιασμό για μικρότερες ηλικίες, έξι μηνών και άνω, είναι μια τελευταία έγκριση που έχει δοθεί για εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας γιατί μπορεί ο εμβολιασμός να μην προφυλάσσει πλήρως από τις υπομεταλλάξεις του κορωνοϊού όμως, προφυλάσσει το παιδί, όπως και τον ενήλικα από τη σοβαρή νόσηση και από την εκδήλωση του συνδρόμου MISC κάτι το οποίο είναι τεκμηριωμένο, και αυτό είναι μια σύσταση για να προβούμε στον εμβολιασμό» τόνισε.
Ερωτηθείς αν ο ίδιος συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά, ο Δρ. Ηλία απάντησε πως, «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε ξανά. Όπως έχω πει έχει δοθεί η έγκριση από Pfizer και Moderna για τον εμβολιασμό, όμως ίσως θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε μέχρι το Φθινόπωρο που θα ανοίξουν και τα σχολεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις