ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφάνου: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας

Στεφάνου: Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας

Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε ομιλία που εκφώνησε στο πλαίσιο εκδήλωσης του κόμματος η οποία έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία, και ήταν αφιερωμένη στις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

Επιπλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου εξήρε την προσφορά των θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου. «Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι της Κύπρου αποτελούν ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αποτελούν καταλύτη στην κοινωνική, οικονομική και πνευματική ανάπτυξη και ευημερία του τόπου μας.

«Οι συμπατριώτες μας Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι, έχουν την Κύπρο ως τη δεύτερή τους πατρίδα», υπέδειξε, τονίζοντας ότι μετατράπηκαν σε αναπόσπαστο μέρος του κυπριακού λαού χωρίς να απολέσουν την ταυτότητά τους, την οποία πρόσθεσαν στον πολυπολιτισμικό πλούτο της χώρας μας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε τη σταθερή εναντίωση του κόμματος στη διχοτόμηση και τη συνεπή προσήλωσή του στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ακόμη, σημείωσε ότι επιβάλλεται η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από μέρους της ε/κ πλευράς για αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της και για να δημιουργηθεί δυναμική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. «Αν δεν κινηθούμε εμείς για λύση, κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για μας», υπέδειξε.

Η συμβολή των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στους πνευματικούς αγώνες του λαού μας παραμένει μέχρι σήμερα ιδιαίτερη και ξεχωριστή, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικές ομάδες πρωτοπορούν σε σημαντικούς τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, η γεωργία, οι βιοτεχνίες και οι επιχειρήσεις. 

«Οι θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου συμμετέχουν ενεργά και αδιάλειπτα στους κοινωνικούς αγώνες για την πρόοδο και την προκοπή του τόπου μας, των εργαζομένων και των απόμαχων της δουλειάς", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η πολυπολιτισμικότητα της Κύπρου οφείλεται και στους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν ποτέ τα ήθη και τα έθιμα τους, αλλά αντίθετα καλλιεργούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ίδρυσαν σχολεία, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα και συλλόγους ευημερίας για να στηρίξουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θαλπωρή και αλληλεγγύη. Για την καλλιέργεια του θρησκευτικού αισθήματος των ανθρώπων τους, ίδρυσαν δεκάδες χώρους λατρείας, πρόσθεσε. 

«Η Κύπρος στη μακραίωνη ιστορία της, υπήρξε σημείο συνάντησης και συνεργασίας διάφορων λαών. Στο πολιτιστικό και πολιτισμικό ψηφιδωτό της, συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν οι Μαρωνίτες, οι Αρμένιοι και οι Λατίνοι», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

«Για το ΑΚΕΛ, η προστασία των θρησκευτικών ομάδων δεν είναι απλώς συμβατική υποχρέωση. Είναι μέρος της ιδεολογίας μας, της ταυτότητάς μας, της ιστορίας μας», είπε.

Ακόμη, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει την προσπάθεια των εκπροσώπων των Μαρωνιτών να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κυπριακή αραβική και να μυήσουν τους Μαρωνίτες μαθητές στη δική τους  κουλτούρα.

Επιπλέον, τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια των Αρμενίων να προωθήσουν περαιτέρω την αρμένικη γλώσσα ανάμεσα στα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία τους και να διατηρήσουν τη δραστηριότητα των σωματείων και των οργανισμών που κρατούν ζωντανά την ιστορία και τον πολιτισμό τους, καθώς και την προσπάθεια των Λατίνων να διαφυλάξουν την ιστορική και κοινωνική προσφορά της θρησκευτικής τους ομάδας.

«Η πολιτεία οφείλει να είναι αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της εκπαίδευσης, στη στήριξη των οργανώσεων και άλλων δομών που λειτουργούν με ευθύνη και πρωτοβουλία των εκπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Κύπρου, αλλά και των μειονοτήτων της. Διαχρονικά υπήρξε συμπαραστάτης των εργαζομένων της κοινότητάς μας», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Βαρτκές Μαχτεσιάν, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

«Για εμάς τους Αρμένιους, που βιώσαμε την πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του πολυτάραχου 20ού αιώνα, η μουσική, το τραγούδι και ο χορός έχουν περισσότερη συναισθηματική σημασία, αφού μας συνδέουν με ένα μοναδικό τρόπο με την ηρωική και αιματοβαμμένη μας ιστορία, τους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν, αλλά και με την τουρκοκρατούμενή μας πατρίδα, Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Μαχτεσιάν.

Η Αντωνέλλα Μαντοβάνη, εκ μέρους της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων, ανέφερε στον χαιρετισμό της ότι οι Λατίνοι αναγνωρίστηκαν συνταγματικά το 1960 λόγω της μακράς τους παρουσίας στην Κύπρο και της προσφοράς τους στην κυπριακή κοινωνία, κυρίως στον πολιτισμό, την παιδεία, τις τέχνες, την κυπριακή διάλεκτο, το εμπόριο, την αρχιτεκτονική και την ιατρική.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι Λατίνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, και το μόνο που τους διαχωρίζει είναι το καθολικό τους θρήσκευμα και οι παραδόσεις τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top