Με μια μακρά συζήτηση τριών περίπου ωρών για το μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον νόμο για πρόσληψη 300 συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών για την εκτέλεση βοηθητικών και υποστηρικτικών καθηκόντων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Υπέρ ψήφισαν 24 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, του ΕΛΑΜ, της ΕΔΕΚ της ΔΗΠΑ, ένας Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και ο Ανεξάρτητος Αντρέας Θεμιστοκλέους, εναντίον 12 βουλευτές του ΑΚΕΛ, ενώ υπήρξε και μια αποχή από το Κίνημα Οικολόγων.
Η μακρά συζήτηση, κατά την οποία μίλησαν αρκετοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, ώθησε βουλευτές να επικαλεστούν τον κανονισμό της Βουλής για τον τρόπο διεξαγωγής των συζητήσεων στην Ολομέλεια και άλλους να ζητήσουν από τους συναδέλφους τους να σταματήσουν να καταχρώνται τον χρόνο της Ολομέλειας και να υπάρξει μέτρο.
Ειδικότερα, με τον προτεινόμενο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα του Αρχηγού Αστυνομίας, με την έγκριση του αρμόδιου υπουργού, να προσλαμβάνει στην αστυνομία ειδικούς αστυνομικούς με σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Επίσης προβλέπεται σχετική εξουσιοδότηση για έκδοση από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από προηγούμενη γνώμη του αρχηγού, κανονισμών που προβλέπουν τη διαδικασία πρόσληψης, τα απαιτούμενα προσόντα, τη διάρκεια της υπηρεσίας, τα καθήκοντα και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εκτέλεση των πιο πάνω αναφερόμενων υποστηρικτικών καθηκόντων των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών.
Ακόμα προβλέπεται η εξουσία του Υπουργικού Συμβουλίου να καθορίζει την αμοιβή, το ωράριο εργασίας, την άδεια απουσίας και την άδεια ασθενείας των εν λόγω αστυνομικών.
Προηγουμένως, η Ολομέλεια απέρριψε τροπολογία του βουλευτή Άριστου Δαμιανού εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, σύμφωνα με την οποία οι ειδικοί συμβασιούχοι αστυνομικοί θα δύνανται να φέρουν αντιοχλαγωγικό εξοπλισμό, αλλά όχι οπλισμό, αφού αυτοί θα εκτελούν βοηθητικά και υποστηρικτικά καθήκοντα για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και γενικά θεμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας.
Στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης των 300 αστυνομικών ως ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή της ροής μεταναστών. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορεί να πάρει η Κυβέρνηση που αργοπορεί να τα πάρει για να βοηθήσει περιοχές που επηρεάζονται ιδιαίτερα όπως η Κοκκινοτριμιθιά, η Πάφος και η Λακατάμια. Επίσης, ζήτησε από την Αστυνομία να αξιοποιηθούν κατάλληλα οι 300 αυτοί ειδικοί αστυνομικοί για να βοηθήσουν αποτελεσματικά για τον σκοπό που προσλαμβάνονται.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει και πως καθυστέρησε πάρα πολύ η Κυβέρνηση να το χειριστεί. Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για τους αστυνομικούς αυτούς που ετοιμάζεται να προσλάβει η Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την αίτηση της Κυβέρνησης για ένταξη στο χώρο το Σένγκεν και την περίπτωση δημιουργίας «ελεγχόμενου συνόρου».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι το μέτρο της Κυβέρνησης βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά δεν παύει να είναι ένα ημίμετρο αφού δεν αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα και σφαιρικά το όλο πρόβλημα. Εξέφρασε, επίσης, ανησυχία για την πρόσληψη ατόμων που θα επιτηρούν την πράσινη γραμμή που δεν είναι σύνορο της ΚΔ. Αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα όπως η στελέχωση εξειδικευμένου τμήματος για εντατικοποίηση των απελάσεων, απαγόρευση άδειας εργασίας αλλοδαπών σε γεωργία και κτηνοτροφία και εργοδότηση αιτητών πολιτικού ασύλου. Πρότεινε πλήρη απασχόληση ληπτών επιδομάτων με εθελοντική εργασία, εργασία με συμβαλλόμενες επιχειρήσεις και εκμάθηση ελληνικής γλώσσας. Είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ έχει πρόταση για σύσταση υφυπουργείου μετανάστευσης και ασύλου. Στήριξε το νομοσχέδιο και είπε ότι οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνουν με διαφανείς διαδικασίες.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι η ΚΔ έχει καθήκον και υποχρέωση να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες στους πολιτικούς πρόσφυγες. Ωστόσο είπε ότι οι παράνομοι μετανάστες αποτελούν μορφή υβριδικού πολέμου από την Τουρκία προς την Κύπρο και είναι κυρίως άρρενες 19-40 χρονών που σε ελάχιστες περιπτώσεις συνοδεύονται από σύζυγο και παιδιά. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της καταστολής χρειάζεται αριθμός ατόμων για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Δεν είμαστε αρνητικοί στην πρόσληψη, είπε, επεσήμανε δε ότι η εκτελεστική εξουσία έχει τεράστια ευθύνη να προχωρήσει με σωστό και διαφανή τρόπο στις προσλήψεις και πρέπει να γίνει πολύ αυστηρός έλεγχος επιτήρησης των καθηκόντων αυτών, ώστε αριθμός ατόμων να μην λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, είπε ότι το μέτρο είναι μια μικρή λύση για το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΚΔ. Ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ πρότεινε τη δημιουργία ειδικού αστυνομικού σώματος, μια εισήγηση που γίνεται πράξη. Είπε επίσης ότι πολιτικοί χώροι έβαζαν προσκόμματα για να μην προχωρήσει ο νόμος και χαρακτήρισε την τροπολογία του ΑΚΕΛ ανεκδιήγητη, αφού στέλνει ανθρώπους άοπλους απέναντι στους εισβολείς. Ανέφερε ακόμα ότι δεν θα ανεχτούν οι αστυνομικοί να μετατραπούν σε ταξιτζήδες λαθρομεταναστών στο δρόμο τους για το Πουρνάρα. Έκανε λόγο για βαρύτατες ευθύνες αρμόδιων υπουργείων για την κατάσταση με την μετανάστευση και ζήτησε τη δημιουργία υφυπουργείου μετανάστευσης. Είπε ακόμα ότι οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να κριθούν με βάση το μεταναστευτικό πρόβλημα και μόνο.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών, έπειτα από ολοκληρωμένη εξέταση του μεταναστευτικού, κατέληξε ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμούς υπουργείων, τμημάτων, υπηρεσιών και δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός ενώ με βάση εκθέσεις διεθνών οργανισμών υπάρχουν παραβιάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών από την ΚΔ. Κάλεσε την ΚΔ να είναι πιο διεκδικητική όσον αφορά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το θέμα και να ζητήσει αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου που δεν επιτρέπει στην ΚΔ να προωθήσει μετανάστες σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κάκισε, επίσης, το ξήλωμα της υπηρεσίας ασύλου από τους κυβερνώντες γιατί όπως είπε, κάποιοι στις ψηλές βαθμίδες προέρχονταν από χώρους πέραν του Κυβερνώντος κόμματος.
Είπε, ακόμα, ότι απορρίφθηκε η πρόταση του ΑΚΕΛ το σώμα να στελεχωθεί από κανονικούς αστυνομικούς. Εξέφρασε ακόμα ανησυχία γιατί οι 300 δεν θα περνούν από ψυχομετρικά τεστ και τις νενομισμένες διαδικασίες.
Είπε, επίσης, ότι το μέτρο αυτό αποτελεί χρύσωμα του χαπιού και φύλο συκής για την αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη να διαχειριστεί το θέμα.
Ζήτησε δημιουργία κατάλληλων χώρων προσωρινής κράτησης και συμφωνίες με γειτονικά κράτη για νόμιμες επιστροφές. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το ημίμετρο δεν θα είναι αποτελεσματικό και θα είμαστε με την ψυχή στο σώμα μπας και υπάρξει θερμό επεισόδιο. Μια ριπή χρειάζεται και θα κλαίμε επί ερειπίων, είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν τελεσίδικα ολοκληρωτικά αν καταφέρουμε να διεκδικήσουμε επανένωση του τόπου και του λαού μας.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, αναφέρθηκε στα πολλαπλά μέτρα που λαμβάνει η ΚΔ για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, μέτρα που όπως είπε, άντεξαν και έχουν φέρει αποτελέσματα στην περίπτωση της Ελλάδας. Χαιρέτισε το μέτρο της πρόσληψης αστυνομικών που θα επενεργήσει, όπως είπε, θετικά, επιτρέποντας πρόσληψη χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες των αστυνομικών σε συνδυασμό με άλλα που λήφθηκαν ή τροχοδρομούνται.
Όσον αφορά την τροπολογία του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι εξουδετερώνει τον ίδιο το θεσμό εν τη γενέσει του. Οι αστυνομικοί είπε, θα πρέπει να φέρουν οπλισμό διασφαλίζοντας την ασφάλειά τους και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, ως μια πραγματική δύναμη αποτροπής. Ανέφερε, ακόμα, ότι στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και λαθρεμπόριο γίνεται και εμπόριο ναρκωτικών και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το σώμα.
Πρόσθεσε ότι οφείλουμε όλοι μας μακριά από τις όποιες αντιπολιτευτικές προεκλογικές σκοπιμότητες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που αποτελεί εθνικό ζήτημα, δοκιμάζει δημοκρατικές, οικονομικές και κοινωνικές αντοχές του κόμματος.
Ο Βουλευτής Λεμεσού, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι όπου υπάρχει λαθρομετανάστευση δεν μπορεί να υπάρξει σωστή μεταναστευτική πολιτική. Ανέφερε ότι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός γεννιέται με αυτούς που επιτρέπουν την μετανάστευση. Ό,τι και να γίνει τώρα, ανέφερε είναι αργά διότι λάθη συγκεκριμένων κυβερνήσεων μετέτρεψαν τον τόπο αυτό σε έναν ελκυστικό επιδοματικό προορισμό. Πρότεινε η Κύπρος να ακολουθήσει αυτό που έκανε η Ισπανία δηλαδή να δέχεται αιτήσεις ασύλου από παντού από όσους δεν βρίσκονται στην Ισπανία, τις οποίες εξέταζε και απέρριπτε. Ανέφερε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ημίμετρα. Πρόσθεσε ότι αν η δουλειά αυτών που θα προσληφθούν είναι να συνοδεύουν τους μετανάστες καλύτερα να μην προσληφθούν. Ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο πιστεύοντας ότι θα εκπαιδευτούν κατάλληλα για να μπορούν να χρησιμοποιούν με σύνεση και φειδώ τους οπλισμούς τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις