Χτίζοντας λιθαράκι λιθαράκι την ψυχική μας αντοχή, θα καταφέρουμε να γίνουμε πιο ανθεκτικοί στις καθημερινές προκλήσεις, που τελευταία πληθαίνουν. Όλοι μας άλλωστε θα βρεθούμε μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις κάποια στιγμή της ζωής μας και θα πρέπει να δώσουμε τη δικιά μας προσωπική μάχη και να βγούμε νικητές.
Η κλινική ψυχολόγος Δρ Carla Shuman δίνει τις δικές της συμβουλές, έτσι ώστε να μην χάσουμε την εστίασή μας και να μείνουμε ψυχικά υγιείς και ανθεκτικοί.
Αναγνωρίζουμε τι μπορούμε να ελέγξουμε και τι όχι
Τα δύσκολα και όσα δεν μπορούμε να αλλάξουμε μας κρατάνε πίσω και έχουν τη δύναμη να μας αποθαρρύνουν. Αντίθετα όμως, εάν αναγνωρίσουμε τι βρίσκετε στον κύκλο επιρροής μας, μπορούμε να νιώσουμε ενδυναμωμένοι. Ξεκινάμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας και συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και τις σχέσεις μας και να φροντίζουμε τις ανάγκες μας.
Περιορίζουμε τις κυνικές σκέψεις
Αν και ο σαρκασμός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά συμβάντα της ζωής μας, η υπερβολή του μπορεί να μας οδηγήσει σε μια γενική τέτοια στάση ζωής, θεωρώντας πως τίποτα δε πρόκειται να αλλάξει. Συνεπώς, δεν οδηγεί στην αισιοδοξία.
«Βγάζουμε» από τη ζωή τους ανθρώπους που δεν μας ενθαρρύνουν
Όλοι όσοι μας συμπεριφέρονται άσχημα και θέλουν να μας πείσουν ότι δε θα πετύχουμε τους στόχους μας, σε σημείο να έχουμε φτάσει σε τέλμα, δεν έχουν καμία θέση στη ζωή μας. Στο χέρι μας είναι να να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και να ανοίξουμε τους δικούς μας δρόμους με όσους μας αποδέχονται γι’ αυτό που είμαστε και μας ενθαρρύνουν.
Συναναστρεφόμαστε με θετικούς ανθρώπους
«Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» λέει ο σοφός λαός και η ψυχολογία φαίνεται πως συμφωνεί απόλυτα. Όλοι μας επηρεαζόμαστε από φίλους, συγγενείς και συναδέλφους, επομένως φροντίστε να περιτριγυρίζεστε, όσο είναι εφικτό, από άτομα αισιόδοξα και όσα σας ενθαρρύνουν να γίνετε καλύτεροι, αφήνοντας πίσω τις επικριτικές συμπεριφόρες και την τοξικότητα.
Υψώνουμε το ανάστημά μας
Ίσως υπάρξουν στιγμές της ζωής μας που δε θα έχουμε στήριξη από το περιβάλλον μας και θα πρέπει να δράσουμε αυτονόμως και να γίνουμε ο καλύτερος συνήγορος του εαυτού μας. Αναγνωρίστε εάν σας φέρονται άσχημα ή άδικα και αποκτήστε σθένος στο να γνωστοποιείτε τις ανησυχίες ή τις ανάγκες σας.
Εξασκούμε πρακτικά την ενσυναίσθηση
Αν και είναι σημαντικό να βάζουμε σε προτεραιότητα και να φροντίζουμε τον εαυτό μας, εξίσου σημαντικό είναι και να μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Είναι δύσκολο να έχουμε καλές σχέσεις και φιλίες όταν δε δείχνουμε την απαραίτητη ενσυναίσθηση στους αγώνες των άλλων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις