Θέση του υποψήφιου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Χριστοφίδη για τη δημοσιονομική πολιτική είναι ότι δεν ενδείκνυται να συνεχίζεται η έκτακτη και καθολική βοήθεια που παραχωρήθηκε λόγω πανδημίας.
Σε ανακοίνωση του, επισημαίνει ότι στις νέες συνθήκες η βοήθεια πρέπει να καταστεί στοχευμένη σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Αναφέρει ότι σε τομείς όπως στην πολιτική ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών, στη στήριξη της μετάβασης προς ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας και στην προώθηση της ψηφιοποίησης της οικονομίας, η Κύπρος «παραμένει δυστυχώς ουραγός στην ΕΕ».
Η κατάλληλη πολιτική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των προσωρινών αυξήσεων που αφορούν κυρίως ορισμένες κατηγορίες τροφίμων και κατασκευαστικά έργα, σημειώνει, είναι η διαμόρφωση των κατάλληλων μισθολογικών προσαρμογών μέσω της καθοδήγησης των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Σε ό,τι αφορά το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει ότι σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο καλείται να διαδραματίσει το κράτος μέσω ενός προγράμματος ανέγερσης κοινωνικής κατοικίας για χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Επισημαίνει ότι οι αυξήσεις στις τιμές ενεργειακών προϊόντων μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, άρση μονοπωλίων, καρτέλ κλπ., στοχευμένα μέτρα προς όφελος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων π.χ. για κάλυψη του αυξημένου κόστους ηλεκτρισμού με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, αναβάθμιση των κινήτρων για χρήση ανανεώσιμων πηγών, αναβάθμιση των σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας και παραχώρηση ειδικής βοήθειας προς τους γεωργούς, ώστε να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες στη γεωργική παραγωγή με βάση και τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις