ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Η προηγούμενη νόσηση δεν προστατεύει τα παιδιά από την Όμικρον

Κορωνοϊός: Η προηγούμενη νόσηση δεν προστατεύει τα παιδιά από την Όμικρον

Νέα μελέτη ερευνητών του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης δείχνει ότι τα παιδιά που είχαν στο παρελθόν νοσήσει με COVID-19 (ή είχαν εμφανίσει το εν δυνάμει σοβαρό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C) δεν είναι προστατευμένα απέναντι στην κυρίαρχη αυτή τη στιγμή παραλλαγή Ομικρον του SARS-CoV-2.

Μόνο ο εμβολιασμός προστατεύει

Ωστόσο ο εμβολιασμός φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα προστασίας», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Ευάλωτα στην Ομικρον τα ανεμβολίαστα παιδιά

«Ακούω τους γονείς να λένε: ‘Α, το παιδί μου είχε νοσήσει πέρυσι με COVID, άρα είναι προστατευμένο» ανέφερε η Αντριέν Ράντολφ από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης η οποία ήταν η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης μαζί με τον Σουρέντερ Κουράνα από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και προσέθεσε: «Ωστόσο ανακαλύψαμε ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά από προηγούμενη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2 δεν εξουδετερώνουν την Ομικρον, γεγονός που σημαίνει ότι τα ανεμβολίαστα παιδιά παραμένουν ευάλωτα απέναντι στην Ομικρον».

Η μελέτη

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από 62 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύθηκαν με σοβαρή COVID-19, από 65 παιδιά και εφήβους που νοσηλεύθηκαν με MIS-C καθώς και από 50 μικρούς ασθενείς που δεν είχαν νοσηλευθεί και είχαν αναρρώσει μετά από ήπια COVID-19. Oλα τα δείγματα ελήφθησαν κατά το 2020 και στις αρχές του 2021, πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον.

Μέτρηση της εξουδετερωτικής ικανότητας των αντισωμάτων

Εξέθεσαν τα δείγματα στο εργαστήριο σε έναν ψευδοϊό (ο οποίος προερχόταν από τον SARS-CoV-2 αλλά δεν είχε τη δριμύτητά του) και μέτρησαν πόσο καλά τα αντισώματα στα δείγματα μπορούσαν να εξουδετερώσουν πέντε διαφορετικές παραλλαγές ανησυχίας του SARS-CoV-2: επρόκειτο για τις Αλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Ομικρον.

Επιβεβαίωση της ικανότητας διαφυγής από τα αντισώματα

Συνολικά, τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι εμφάνισαν μια σχετική απώλεια της ικανότητας εξουδετέρωσης και των πέντε παραλλαγών του ιού– ωστόσο η απώλεια αυτή ήταν πιο έντονη σε ό,τι αφορούσε την παραλλαγή Ομικρον. «Η Ομικρον είναι πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές, με πολλές μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα και η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει ότι μπορεί να διαφύγει την αντισωματική απόκριση» σημείωσε η Ράντολφ. «Τα ανεμβολίαστα παιδιά παραμένουν ευάλωτα στην παραλλαγή».

Ο διπλός εμβολιασμός «ασπίδα» ενάντια και στις πέντε παραλλαγές
Αντιθέτως τα παιδιά που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου για την COVID-19 εμφάνιζαν υψηλότερους τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων ενάντια και στις πέντε παραλλαγές του ιού, συμπεριλαμβανομένης της Ομικρον, όπως προέκυψε από τη μελέτη.

Οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα αυτά πρέπει να δώσουν ώθηση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ενάντια στον SARS-CoV-2 σε πολλές χώρες τα ποσοστά εμβολιασμού στις μικρές ηλικίες παραμένουν χαμηλά.

Πηγή: in.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top