ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου ΟΗΕ: Ενίσχυση διεθνούς συνεργασίας και μηχανισμών διερεύνησης για αγνοούμενους

Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου ΟΗΕ: Ενίσχυση διεθνούς συνεργασίας και μηχανισμών διερεύνησης για αγνοούμενους

Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας των μηχανισμών διερεύνησης και ταυτοποίησης αγνοουμένων, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προβλεφθούν ισχυρές σχετικές διατάξεις σε Ψηφίσματα του ΣΑ αναφορικά με αγνοουμένους που η τύχη τους παραμένει άγνωστη για πολλές δεκαετίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου μιλούσε κατά τη διάρκεια ανοικτής συζήτησης του σώματος με θέμα «Προστασία Αμάχων σε Ένοπλες Συγκρούσεις», την Τετάρτη.

«Ο αριθμός των αμάχων που επιβιώνουν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων παραμένει ανησυχητικός παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία τους», ανέφερε. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηχρυσάνθου η Κύπρος έχει βιώσει τα φαινόμενα αυτά ως θύμα επίθεσης και γνωρίζει καλά τον αντίκτυπο που έχει στους αμάχους καθώς και στα αποτελέσματα που έχει στην παράνομη χρήση βίας. 

Αναφερόμενος στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, ο κ. Χατζηχρυσάνθου επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας καθώς επίσης και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί  διερεύνησης και ταυτοποίησης».

Υπογράμμισε τη σημασία του σχετικού Ψηφίσματος ΣΑ 2474 του 2019 το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα και σημείωσε ακόμα ότι θα πρέπει να προβλεφθούν ισχυρές σχετικές διατάξεις σε Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με αγνοουμένους που η τύχη τους παραμένει άγνωστη για πολλές δεκαετίες, όπως στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο Πρέσβης, δίνοντας έμφαση στην τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί απόδειξη των τραγικών επιπτώσεων στον άμαχο πληθυσμό. Παράλληλα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα επιστροφής των αμάχων στην πατρίδα τους, να υπάρξει σεβασμός στις περιουσίες τους και να μην υπάρξει εποικισμός των περιοχών που άφησαν πίσω τους.

Η προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των αμάχων αλλά και η λογοδοσία για σοβαρά εγκλήματα και παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηχρυσάνθου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειμερινές εκπτώσεις: Καταγγελίες από καταναλωτές για διαφορετικές τιμές σε ράφι και ταμείο - Τι να προσέξετε

• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο

• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο

• Σφοδρή απάντηση Υπουργού Εργασίας στο ΑΠΟΕΛ - «Οι χαρακτηρισμοί είναι αδόκιμοι - Έχει γίνει αποπληρωμή μικρότερη του 1%»

• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι

• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά



Κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τη συνάντηση με Τατάρ-Στο τραπέζι το άνοιγμα Πυροίου-Προετοιμασία Ντι Κάρλο για πενταμερή

Κρατά κλειστά τα χαρτιά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τη συνάντηση με Τατάρ-Στο τραπέζι το άνοιγμα Πυροίου-Προετοιμασία Ντι Κάρλο για πενταμερή

Όσο αδειάζει η κλεψύδρα για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη- Τατάρ στις 20 Ιανουαρίου, για άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, τόσο αυξάνονται οι πληροφορίες για άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροϊου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο αίτημα το οποίο αναμένεται να υποβάλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στον κατοχικό ηγέτη, φαίνεται να γίνεται αποδεκτό από την τ/κ πλευρά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top